2022-01-06
Édes ajándékok – nem csak karácsonyra
Januárban ünnepeljük a marcipán világnapját, és hazánkban egy több generációs cukrász dinasztiának hála, ez az édesség elegáns ajándéknak is beillik!
A rózsából indult ki az egész – mondta később a dinasztiaalapító Szamos Mátyás. Az apa nélkül nevelkedő, szegény sorsú szentendrei szerb fiúcska, a kis Szavits Mladen – aki még a Balkánról menekült felmenőitől örökölte a keleti édességek iránti vonzalmát – épp cukrásztanuló volt a nagyhírű Auguszt E. József Krisztina körúti üzletében.
Az 1930-as évek elején, egy szép napon a céghez egy dán cukrász vetődött, aki megmutatta: kellő kézügyességgel, figyelemmel és sok-sok gyakorlással a cukros, mandulás masszából, a marcipánból csinos rózsákat lehet készíteni.
Szorgalom és kitartás
Az inasok nemigen figyeltek, sőt maga a mester sem tanúsított különösebb érdeklődést a dolog iránt, csak a kis Matyi próbálgatta újra és újra: egy tömb pirosra színezett marcipánból hosszú rudat sodort, abból kis korongokat nyesett le, a korongocskákat egymás mellé fektette, majd formázófácskával ügyesen elvékonyította. Aztán egy hirtelen mozdulat az éles késsel, és már föl is lazította a márványlapról a vékony szirmocskákat úgy, hogy mindegyik ottmaradt a helyén.
Az elsőt összepödörintette, ebből lett a mag, erre tapasztotta rá a másodikat, ez lett az első szirom, erre jött a következő úgy, hogy félig takarja az előzőt, aztán a harmadik, és így tovább, amíg csak el nem készült a marcipánrózsa, szakasztott mása a kertben termőnek. Csak az íze jobb volt.
Jó pár óra, nap, hónap, év és évtized, és sok-sok százezer marcipánrózsa kelt el azóta. Közben Szamos Mátyás letette a szakmunkásvizsgát, megszerezte a mesterlevelet, dolgozott a Barna cukrászdában, a Gerbeaud-ban, majd állami cégeknél. 1956-ban megkapta az első jelentős díjat, amelyet szinte évente követett a többi elismerés, mesterkedett az Augusztnál újra, eközben otthon mindvégig készültek a rózsák a hatvanas években nyíló gebines cukrászdák számára.
Asszony is került, persze cukrászdából, lettek gyerekek, aztán az unokák is fölcseperedtek, derék vő jött a házhoz, és mind megtanult rózsát készíteni, rózsával vészelték át a nehéz éveket, rózsából lett a zsebpénz, rózsából került az ösztöndíjpótlék, a mellékkereset, és végül ebből a rózsából hajtott ki a kilencvenes évek közepére a Szamos, amely 1987-ben megnyitotta a Belváros egyik legszebb üzletét is.
Marcipán és még sok minden más
Szamos Mátyás ugyanazzal a lelkesedéssel bővítette apránként cukrászati termékpalettáját, mint amellyel marcipánkreációit is készítette. Az ízletes sütemények és torták a legjobb alapanyagokból, hagyományos receptek szerint készültek, és csokoládémanufaktúrájában is a régi receptek alapján gyártotta a legkiválóbb minőségű bonbonokat. A titkok, a receptek és az a különleges szenvedély, amellyel Szamos Mátyás megalkotta kreációit, generációról generációra szállnak a családban. Mára a Szamos Magyarország egyik legismertebb családi vállalkozása lett, és a Hegyvidéken található Szamos cukrászdában mi is kóstolhatjuk finomságait.
Rendeljünk édességet online!
Nincs ok aggodalomra akkor sem, ha a sok teendőnk mellett nem jut időnk elszaladni egy Szamos cukrászdába a desszertért. A Szamos édességwebshop megoldja a problémát: pár perc alatt kényelmesen összeválogathatjuk és megrendelhetjük a szükséges finomságokat, ők pedig házhoz szállítják.
A desszertrendelés folyamata egyszerű és rugalmas, hiszen a jó néhány választási lehetőség jóvoltából valóban személyre szabhatjuk a rendelésünket. A tortákhoz tetszőleges díszítőelemeket választhatunk, összeállíthatjuk egyedi bonbonválogatásunkat, és egyszerre több tortát is megkóstolhatunk a tortaszelet-összeállítás opciónak köszönhetően.
Mindemellett ajándékcsomagokat, süteményeket és hozzáadott cukor nélkül készült csemegéket is megvásárolhatunk. Használjuk ki a desszert-házhozszállítás tengernyi előnyét, hogy megkönnyítsük az életünket: induljon hát az online édességrendelés!