Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-07-27

Örökzöld slágerek egy szerelmes szigeten – Fenyő Miklós koncertje

Örökzöld slágerek egy szerelmes szigeten – Fenyő Miklós koncertje

A nyár elképzelhetetlen lenne anélkül, hogy a rock and roll, a beatzene és pop rajongói ne találkoznának a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon nemzedékek bálványával, Fenyő Miklóssal! A magyar sztár minden augusztus végén itt lép fel, hogy méltó módon búcsúztassa el a nyarat.


A számmisztika kedvelői bizonyára felfigyelnek arra, hogy Fenyő Miklós szabadtéri fellépésén milyen fontos szerep jut az idén egy bizonyos számnak. Ha nem esik aznap az eső, akkor augusztus 26-án kerül sor a régóta várt budapesti fellépésére. Ez a koncert Fenyő Miklós 26. nyárbúcsúztató bulija lesz!

Az idén 76 éves sztár ragaszkodik ahhoz, hogy minden nyáron a Margitszigeten is a rajongói elé álljon. Azok a zenebarátok, akik több mint negyedszázada rendszeresen kijárnak megnézni a Csókkirályt, tanúsíthatják, hogy Fenyő Miklós nem csupán örökzöld, de a mai napig elképesztő energiával adja elő dalait a színpadon.
 
Szerelmes sziget

Fenyő Miklós nem egyedül érkezik a Margitszigetre. Elkísérik régi jó barátai, a Fenyő Gyöngye zenekar zenészei, a Rumbabák vokál és a Jampi Angyalok. Persze a pályafutása 26 évnél jóval régebben kezdődött.

A szülei 1956-ban úgy döntöttek, hogy kivándorolnak Amerikába. Vitték magukkal a fiúkat, a kis Mikit is. Az amerikai kaland csupán néhány éven át tartott, ám ez is épp elég volt ahhoz, hogy a kamaszfiú megismerje és megszeresse a rock and rollt.

A fülbemászó, pörgős dallamok és a tengerentúli zenei világ olyan nagy hatással volt rá, hogy eldöntötte, a zenének szenteli az életét. Szakmai pályafutása nem indult könnyen. Kirúgták a középiskolából, ahol megbarátkozott Barta Tamással, a kiváló gitáros zeneszerzővel. 1964-ben vele és a Szent István parki barátaival alapították meg az első együttesét. 1967-ben új csillag ragyogott fel a magyar könnyűzene egén. Megszületett a legismertebb és legsikeresebb hazai rock and roll csapat, a Hungária. 

Azonnal befutottak, amiben szerepet játszott, hogy Magyarország egyik legnépszerűbb dalszerzője, S. Nagy István is írt nekik dalokat. Az új együttesnek mégsem volt könnyű dolga. A cenzoroknak, a zsűriknek nagyon nem tetszett, hogy amerikai zenét játszanak. 1968-ban azonban a közönség elérte, hogy ők nyerjék meg a Ki mit tud? című televíziós tehetségkutató vetélkedőt. 1970-ben megjelent az első nagylemezük, és a Hungáriát ekkor már jogosan tartották az Illés és az Omega mellett a legnépszerűbb magyar együttesek egyikének.
 
Nehéz évek – nagy sikerek

Az akkori hatalom azonban továbbra sem kedvelte a megbízhatatlannak tartott Fenyő csapatát. Mellőzték és igyekeztek háttérbe szorítani a Hungáriát. Csupán Fenyő Miklós elszántságának és kitartásának köszönhető, hogy az együttes nem dobta be a törülközőt. Az évtized végére nyilvánvalóvá vált, hogy elengedhetetlen a változás. A hazai közönség először döbbenten, aztán őrjöngő lelkesedéssel fogadta a Hungária új arculatát, az itthon addig ismeretlen harsány megjelenést és a rock and roll számokat.

Ekkoriban a lemezgyár igazgatója, Erdős Péter számított Fenyő Miklós legkomolyabb ellenfelének. A ma már legendás Rock and Roll Party című lemez anyagát épp ezért titokban akkor vették fel, amikor Erdős külföldön nyaralt. A siker nem maradt el, az album minden korábbi hazai lemezeladási rekordot megdöntött. Hamarosan már a Budapest Sportcsarnokban is felléphettek.

A népszerűség azonban ugyanolyan nehezen emészthető, mint a mellőzöttség, 1983-ban a Hungária feloszlott. Fenyő Miklós azonban egy pillanatig sem lassított, hanem továbbra is ontotta magából a sikerlemezeket. Belekóstolt a break zenébe és diszkóslágereket is írt. A kilencvenes években a Népstadionban is fellépett, az évtized végén pedig a Budapesti Operettszínházban bemutatták a Hungária dalait feldolgozó musicalt, a Hotel Mentholt. A darabot ott több mint 200 alkalommal láthatta a közönség, és hatalmas sikerrel játszották Győrben, valamint Fenyő Miklós kedvenc helyén, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

Fenyő szólóénekesként is elnyerte a közönség tetszését. Folyamatosan jelentek meg új lemezei, amelyeken mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő számokat. Érett fejjel jó néhány mély mondanivalójú, nosztalgikus dalt is letett az asztalra. Azon kevés hazai könnyűzenei sztár közé tartozik, akinek az életéről film készült.
 
A Margitsziget kedvence

Fenyő Miklós 1997 óta minden nyáron eljön a Margitszigetre, ahol a barátai, legendás vendégművészek közreműködésével igencsak látványos nagykoncertet tart. Egészen különleges viszony fűzi a Margitszigethez. Az itt kapott nagyszerű élményeket azzal hálálta meg, hogy 2015-ben dalt írt a szigethez. A Bye, bye nyárt azóta is minden évben meghallgathatjuk a Szabadtéri Színpadon.

Az elmúlt évben a rajongói kicsit aggódtak, és attól tartottak, hogy a 75. születésnapja után Fenyő Miklós esetleg lassítani fog, netán megpihen. Az előadóművészben azonban fel sem merült ez a lehetőség. Élvezi, hogy országszerte mindenütt hatalmas szeretettel fogadja a közönség. Most augusztusban éppen ezért 26. alkalommal is odaáll a margitszigeti rock and roll rajongók elé. Meghallgathatjuk régi, legendás számait, de a Csókkirály gondoskodni fog újabb izgalmas meglepetésekről is.

Ajánló
Ajánló
Mozizzunk a szabadban augusztusban!

Mozizzunk a szabadban augusztusban!

Van-e kellemesebb, mint egy augusztusi estén kitelepedni a friss levegőre, és nagyszerű filmeket...

Amerika bemutatkozik – tehetséges fiatal zenészek a MOM Kulturális Központban

Amerika bemutatkozik – tehetséges fiatal zenészek a MOM Kulturális Központban

Az amerikai kormány közel fél évszázada komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy az USA-ban élő...

Vakációs balesetek: hogyan előzhetjük meg, és mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

Vakációs balesetek: hogyan előzhetjük meg, és mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

Minden szülő rémálma, hogy a gyermekét valamilyen baj éri játék közben. A nyári szünidőben...