2023-09-25
Az év gyógynövénye 2023 – a vadgesztenye
A Magyar Gyógyszertudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2013 óta választja meg az év gyógynövényét. E kezdeményezés célja, hogy évről évre újabb gyógynövény kerüljön reflektorfénybe, és ezzel széles kör számára váljon ismertté.
Az idén a vadgesztenye került reflektorfénybe, és az első fontos ezzel kapcsolatban, hogy bár a szelíd és a vad fajtát is gesztenyének hívjuk, rendszertani szempontból előbbi a bükkfafélékhez, míg az utóbbi a szappanfafélék családjába tartozik. Tehát két teljesen eltérő fajról beszélünk, és a fák termésének felhasználási területei is egészen különbözők.
Ehető szelídség
A Kárpát-medencében őshonos szelídgesztenye ma már inkább csak az Alpokalján és Nagymaros környékén található meg nagyobb mennyiségben. A szúrós külső burokú terméseket leginkább a konyhában hasznosították, az aszalt, szárított vagy éppen füstölve tartósított szelídgesztenye hosszú hónapokon keresztül könnyen tárolható, és sokféle ételt készíthetünk belőle.
Kevesebben szó esik a gyógyhatásáról, bár az a kora tavasszal gyűjtött lombleveleihez kapcsolódik, amelyet a népi gyógyászatban köhögéscsillapításra, hörghurut gyógyítására is használták. Ezenkívül csersavtartalmának köszönhető összehúzó hatása miatt különféle haj- és fejbőrápolási kozmetikumok alapanyagaként használják.
Habzó vadság
A vadgesztenyére az utóbbi évtizedekben komoly veszélyt jelent az Észak-Amerikából behurcolt vadgesztenyelevél-aknázómoly, amelynek egyetlen tápnövénye a vadgesztenye fehér virágú változata. A falevelekben áttelelő kártevő ellen ráadásul igen nehéz védekezni, mivel egy évben akár három alkalommal is rajzik. Szerencsére azonban, ahogyan a kerületben több helyen is láthatjuk, mint például a Gesztenyés kertben, a Városmajorban vagy a Szilágyi Erzsébet fasoron, lehet ellene tenni, így a tavaszi virágzástól az őszi levél- és terméshullásig csodálhatjuk a fehér és rózsaszín virágú vadgesztenyefákat.
A népi gyógyászatban hosszú ideje használják a növény hatalmasra nőtt, tüskés burokba zárt magját, de a kérgét és a levelét is gyűjtik. A vadgesztenyéből előállított készítményeket elsősorban visszeres problémák, trombózis esetén használhatjuk, valamint bőrbajok kezelésére és az érfalak erősítésére is javasolják.
Ehhez azonban nem javasoljuk az otthoni kísérletezést, vegyük meg inkább a kész termékeket a
A vadgesztenye másik nagy, a környezetbarát mosás népszerűsödésével egyre jobban elterjedő felhasználása a szaponintartalma miatt a termés mosódióhoz hasonló alkalmazása, amikor egészben, vagy összedarálva-felfőzve folyékony mosószerként alkalmazzák. A Tudatos Vásárló oldalán találunk hozzá receptet is:
Folyékony mosószert vadgesztenyéből
Hozzávalók:
6 vadgesztenye (lehetőleg friss, mert azzal könnyebb dolgozni)
Elkészítés:
1. A gesztenyéket vágd ketté, pucold meg és vágd apró darabokra. Ha friss gesztenyéből készítjük a főzetet, akkor nem kell annyit kínlódni a kis fejek meghasításával vagy szétvágásával.
2. Ha régebbi a gesztenye, akkor érdemes egy kis időre beáztatni, mert így megpuhul a héja, és könnyebben jut a termés belsejébe a víz.
3. Tedd lábosba 1,2 liter vízben, és a forrástól számítva 10 percig főzd kis lángon. Van olyan recept, ahol a héjával együtt főzik a gesztenyét, de ebben az esetben leszedjük a kemény külsejét és konyhai szeletelővel apróra daraboljuk a belsejét, így tegyük fel főni a recept szerinti vízben.
4. A főzés végén botmixerrel pürésítsük a már habzó főzetet, így egy sárgás színű, a víznél sűrűbb állagú folyadékot kapunk. Hagyjuk kihűlni.
5. Ha kihűlt, leszűrjük, használatig hűtőben tároljuk.
A vadgesztenye mosószerből nagy kiszerelésű, környezetbarát, kész változatot is vásárolhatunk a Zöldboltban.