Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-06-12

Alapvető igazságok nyomában – Lackfi János Medveles című darabja

Alapvető igazságok nyomában – Lackfi János Medveles című darabja

A kortárs irodalom kedvelőit igazi csemege várja június 15-én a MOM Kulturális Központban. Lírai és őszinte párbeszédeket hallgathatunk meg a család szerepéről a huszonegyedik században, de az apák és a fiaik közötti izgalmas, gyakran felkavaró kapcsolatról is. A hazai kulturális élet egyik kiemelkedő személyisége, a József Attila-díjas Lackfi János egy különleges színdarabbal áll a nézők elé.
 
Lackfi János műveivel immár három évtizede több irodalmi folyóiratban, könyvben, de a színpadon is találkozhattunk. A sokoldalú költő, író, kutató, tanár, fotós és műfordító nagy példaképei, Kosztolányi Dezső és Weöres Sándor nyomdokain indult el, ám már jó ideje járja a maga útját. 1991 óta jó néhány elismerést kapott a József Attila-díj mellett. Érdekesség, hogy a Lackfi nevet csak írói pályafutása kezdetén vette fel, hiszen eredetileg Oláh Jánosnak hívják, akárcsak az édesapját, a szintén József Attila-díjas költőt. Elképzelhető, hogy kettőjük kapcsolata is rányomta bélyegét a Medvelesre. E mű alapjául Porkoláb Gyöngyi Apa mondta.hu című podcastja szolgált.
2016-ban befolyásos előadók tartottak konferenciasorozatot, és a rendezvény megszervezésében nagy szerepet játszó Porkoláb Gyöngyi megvizsgálta a hagyományos családmodell és a körülöttünk gyorsan megváltozó világ kapcsolatát. Örömmel tapasztalta, hogy a kerekasztal-beszélgetések résztvevői szívesen idézik fel az édesapjukhoz kapcsolódó emlékeiket.
 
„Apa csak egy van”
Ez azzal járt, hogy megszületett egy olyan informatív, párbeszédalapú platform, amelyik szórakoztató módon körbejárta az apák és a gyermekek kapcsolatát. Hamarosan a rádióhallgatók is bekapcsolódhattak a beszélgetésekbe. Porkoláb Gyöngyi vendégei között olyan hírességeket hallhattunk, mint Kovács „Kokó” Istvánt, László Boldizsárt, Gálvölgyi Jánost vagy Zoránt.
Porkoláb ezt követően felkérte Lackfi Jánost, hogy írjon színpadi művet az addigi beszélgetésekből. A költő nem riadt vissza a kihívástól. Úgy vélte, egy ember képes egyszerre több kihívásnak megfelelni, így egy férfi egyszerre lehet apa, fiú, férj vagy éppen író. 2023 nyarára állt össze a Medveles. Az első bemutatójára itt nálunk, a Hegyvidéken, a MOM Kulturális Központban került sor. Az izgalmas téma megrendezését Őze Áron Jászai Mari-díjas színművészre bízták. Amikor elolvasta a Medvelest, rádöbbent arra, hogy milyen volt a viszonya a saját apjával. Egyből tudta, hogy Marton Róbertet és Csiby Gergőt akarja felkérni az apa és a fiú szerepének eljátszására.
 
Őszintén alapvető kérdésekről
Két színész áll ki a színpadra, hogy megmutassa, mennyire szeretetteljes vagy éppen viharos lehet egy apa és a fia viszonya. A család egymást követő nemzedékei a történelem hajnala óta keresik az útmutatást, és a fiatalok vagy atyáik nyomdokában haladnak, vagy éppenséggel fellázadnak ellenük, és dacosan a maguk új igazságait keresik. Amióta világ a világ, az apák és a fiaik kapcsolata határozta meg a történelem menetét, az országok, sok esetben egész nemzetek sorsát. Nem kell messzire mennünk jó példáért. Gondoljunk arra, hogy a magyarság jövőjéért aggódó Szent István király milyen tanácsokat adott a fiának, Imre hercegnek.
Apa és fia: e két családi szerep átfogó igazságokra támaszkodik. Lackfi a saját élete tapasztalatait is felhasználva fontos kérdésekre keresi a választ. Vajon kőbe van-e vésve, hogy a fiúnak az apja nyomdokaiban kell haladni? Hol van az a pont, amikor a gyermeknek már nem kell megfogadni a szülei tanácsait? Mit tegyen az az apa, aki rádöbben arra, hogy a megváltozott világban az ötleteivel inkább csak hátráltatná a fiai pályafutását, ezért bár továbbra is megadna nekik minden jót, kénytelen kinyitni a kalitka ajtaját, hogy a gyermekei kirepülve szabadon szárnyalhassanak?
Olyan magasságban, amiről ő esetleg még csak álmodni sem mert volna egy nemzedékkel korábban.
A fiú vajon mikor döbben rá arra, hogy bár az apja nem igazán érti az új technológiákat, a mesterséges intelligenciát, az okoskészülékeket, de olyan alapvető és időtlen bölcsességek birtokában van, amelyeket kellően érett fővel majd a gyermek is fel tud használni, sőt tovább tud adni a következő generációnak?
Érdekes dolgokról beszélgetnek az erdőben a Medvelesen a szereplők. Nincs könnyű dolguk, mert hangos szóval elriasztanák a vadállatokat.
Lackfi azt kérdi, hol is lakik valójában a fenevad. A sötét rengetegben vagy esetleg az emberek szívében?
 
Izgalmas csapat
A MOM Kulturális Központban az Alle Management produkcióját tekinthetjük meg. A darab produkciós partnere az évtizedes múltra visszatekintő Zsámbéki Nyári Színház. A Budapest közelében található kisváros remek lehetőséget nyújtott határon túli magyar előadások bemutatására és vidéki társulatok fellépésére.
A kétszemélyes színdarab rendezője Őze Áron, a Kossuth-díjas Őze Lajos fia. Iskoláskora óta rendszeresen játszik, és már a középiskolában megalapította a saját színjátszó klubját. 2006-ban mutatkozott be rendezőként.
Az apák és fiúk kapcsolatát eredetileg megvizsgáló Porkoláb Gyöngyi is ott bábáskodik a darab mellett. Produkciós vezetőként működik közre a Medveles színpadra állításában.
A bemutató estéjén olyan témák kerülnek terítékre, amelyek igényt tarthatnak minden színházbarát érdeklődésére. Lackfi drámája egyszerre szeretetteljes és felkavaró. Megmutatja, néha mennyire nehéz összetartani egy családot, ám ez gyakran hatalmas jutalommal, a hétköznapok boldogságával kecsegteti az egymást követő nemzedékek tagjait. 
További részletek: Lackfi János: Medveles | MOMkult | MOM Kulturális Központ
 
 

Ajánló
Ajánló
Éljünk egészségesen! – Hegyvidéki Egészségnap május 24-én

Éljünk egészségesen! – Hegyvidéki Egészségnap május 24-én

Az idén huszonötödik alkalommal rendezik meg a Hegyvidéki Egészségnapot, ami mindig nagy...

Egy nagyszerű zenész és egy zord király – Ismerjük meg Bach és Nagy Frigyes titkait!

Egy nagyszerű zenész és egy zord király – Ismerjük meg Bach és Nagy Frigyes titkait!

Bősze Ádám és László Ferenc egy legendás zeneszerzőt és a német nyelvterület egyik leghí-resebb...

Mitől függ a szabadságom? – a Mária Rádió kerekasztal-beszélgetése

Mitől függ a szabadságom? – a Mária Rádió kerekasztal-beszélgetése

A szabadságnak legalább annyi arca, aspektusa van, ahány ember él a földön. A Mária Rádió...