Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-06-25

Kellemes zenei kikapcsolódás – 2024 Nyáresti Koncertek

Kellemes zenei kikapcsolódás – 2024 Nyáresti Koncertek

Idén nyáron is izgalmas előadóművészek, a maguk területének elismert mesterei, valamint tehetségek lépnek fel a Hegyvidéki Kulturális Szalonban. Találkozhatunk az Oti Acoustickal, a Gyárfás–Zonda–Káldi trióval, a Cardinal Együttessel, Zámbó Brigivel és Szaszák Zsolttal, de meghallgathatjuk a Copacabana örökzöld brazil dallamait is.
 
A kerületünkben működő kulturális intézmények minden évben nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy igényes, mégis könnyed kikapcsolódást ígérő zenei produkciókkal dobják fel a hegyvidékiek nyári estéit. Ez a célkitűzés vezérelte a Kulturális Szalon munkatársait, amikor megszervezték a 2024 Nyáresti Koncertek sorozatot. 
 
Színtiszta, egyedi hangzás
A különleges zenei meglepetések június 28-án, pénteken este kezdődnek. A Szalon előtti teraszon ekkor találkozhatunk Horváth Ottília énekesnővel és Kővári Péter gitárossal. A két ceglédi művész azért is különleges, mert Ottília énekhangját Péter basszusgitárja teszi teljessé. A hazai közönség jól ismeri őket, hiszen az Oti Acoustic tizennégy éve járja az országot. Énekesnőjüknek sajátos orgánuma és markánsan egyéni stílusa van. Előszeretettel dolgoznak fel blues- és popszámokat, ám nem idegen tőlük a jazz standard és az improvizáció sem. Nemcsak a legszínvonalasabb, komoly elismerést jelentő vidéki fesztiválokon, de Budapesten is sokszor találkozhattunk velük. 
A következő koncertre július 13-án kerül sor. A Gyárfás–Zonda–Káldi trió visszatérő a Hegyvidéken. A két gitár, egy bőgő felállásban fellépő csapat színvonalas jazzt játszik. Gyárfás István a magyar jazz-zene közismert alakja. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének egykori hallgatója az első CD-jét 1995-ben készítette el. Példaképének a mainstream jazz óriásait tekinti, és azon az úton jár, mint Wes Montgomery. A trió nem csupán itthon ad nagy sikerű koncerteket, hanem Ausztriában, Németországban, Dániában vagy éppen Romániában is. Gyakran előfordul, hogy a barátaik csatlakoznak hozzájuk a színpadon, olyankor kvartettként vagy kvintettként lépnek fel. 
A barátai szerint Zonda Igor gitárművész egy igazi fanatikus, aki imádja a múlt század ötvenes és hatvanas éveinek jazzmuzsikáját. 1968-ban született, 13 éves kora óta gitározik, és amikor nem a színpadon állva bűvöli el a közönségét, akkor gyermekorvosként dolgozik. Pályafutása során jó néhány klubban lépett fel, és fontos célkitűzésének tartotta, hogy közelebb hozza a jazzhez a népdalok világát. Kedveli az örökzöld jazzdallamokat, valamint a szvinget és a latin bossa novát is. Olyan repertoárral szeret fellépni, ami lehetővé teszi, hogy a közönség mind szélesebb rétegei fedezzék fel a műfaj ezernyi árnyalatát.
Káldi Tamás nagybőgős is a hazai klubélet színes egyéniségének számít. Határozott, mégis könnyed ritmusban megszólaltatott hangszerével tökéletes hátteret nyújt a trió két gitárosának. Ők hárman garantálják, hogy ezen a júniusi estén kellemes szórakozásban lesz részük a jazzrajongóknak.
 
Népzene és nagy slágerek
Július 27-én, szombaton este hat olyan zenész áll a közönség elé, aki rendkívül fontosnak tartja, hogy a magyar népdalkincs megmaradjon a huszonegyedik században is. A Cardinal Együttes tagjai három éve kísérleteznek a maguk sajátos hangzásvilágának megtalálásával, és a mostani csapat valamivel több mint egy esztendeje dolgozik együtt. Szívesen mutatnak be izgalmas világzenei darabokat is, például moldovai vagy hagyományos macedón dalokat. Figyelemre méltó, ahogy feldolgozzák a magyar népdalokat, és különleges hangzást kölcsönöznek a jól ismert dallamoknak a maguk sajátos, virtuóz improvizációival. Az éneket fúvós hangszerekkel, harmonikával, akusztikus és basszusgitárral, valamit hegedűvel, dobbal és bővel kísérik.
Augusztus 10-én este a Madách Színház két fiatal előadóművésze hívja dallamos időutazásra azokat, akik szeretik a musicalirodalom legismertebb klasszikusait. Zámbó Brigitta és Szaszák Zsolt a felhőtlen szórakoztatásra törekszik. Úgy állították össze a műsorukat, hogy minden korosztály megtalálja benne a neki leginkább tetszőt. A musicaldallamok mellett hazai, valamint külföldi örökzöldekre, filmzenei slágerekre és izgalmas, a szívünket megszólító popsikerekre is számíthatunk.
Augusztus 24-én Kővári Eszter Sára, Peltzer Ferenc, Szakács István és Iván Gábor hozza a Hegyvidékre a legismertebb, vérpezsdítő brazil dallamokat. Olyan slágerek közül válogattak, amelyeket jó eséllyel már mindenki ismer. Koncertjükön olyan hangsorok csendülnek fel, amelyek a múlt század ötvenes és hatvanas éveiben Brazíliából indulva meghódították a világ koncerttermeit, a zenei rádióadókat és azokat a helyeket, ahol szívesen táncra perdültek az emberek.
A Hegyvidéki Kulturális Szalon esti koncertjei kellemes kikapcsolódást jelentenek az idei nyáron is. A legkülönfélébb irányzatoknak, stílusoknak, műfajoknak hála, mindenki talál magának kellemes, vidám nyáresti pillanatokat szerző koncertet.
 

Ajánló
Ajánló
Hullócsillagok éjszakája a Svábhegyi Csillagvizsgálóban

Hullócsillagok éjszakája a Svábhegyi Csillagvizsgálóban

Augusztus 10-én este közelebbről is szemügyre vehetjük a legszebb nyári hullócsillagzápor, a...

A latin lélek csodái

A latin lélek csodái

A mexikói zenei hagyományok képviselője, Manuel Betancourt Camino lép fel kerületünkben a...

A Genesis eleven emléke – Djabe- és Steve Hackett-koncert

A Genesis eleven emléke – Djabe- és Steve Hackett-koncert

Idén nyáron a legendás Genesis együttes gitárosa, Steve Hackett lép fel magyar barátaival...