Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-07-02

Zenélő Budapest: izgalmas ingyenes koncertek a Hegyvidéki Kulturális Szalon előtti téren

Zenélő Budapest: izgalmas ingyenes koncertek a Hegyvidéki Kulturális Szalon előtti téren

Az idén nyáron is felcsendülnek kerületünkben a legszebb dallamok – a világ muzikális kínálatának legkülönlegesebb ízeivel kedveskednek azoknak, akik júliusban és augusztusban kimennek a Hegyvidéki Kulturális Szalon előtti térre meghallgatni a hagyományos nyári koncerteket. A Raga Fusion fantasztikus kalandra, zenei időutazásra csábít a távoli és egzotikus Indiába, Molnár Enikő, Elek István és Gyárfás István, vagyis a Jazzissimo egy zenei korszak legszebb darabjait mutatja be, fellép a népszerű Capriccio vonósnégyes, és koncertet ad Götz Nándor szaxofonművész is. 
 
A budapesti zenerajongók számára jó hír, hogy a fővárosban a nyári hónapok során sem hallgat el a muzsika. Épp ellenkezőleg, ilyenkor is sok intézmény várja megújult műsorrenddel a hallgatóságát. Ráadásul a nagy nevek mellett olyan tehetséges fiatal művészek is bizonyítási lehetőséget kapnak, akikkel korábban még nem találkozhattunk. A Zenélő Budapest rendezvénysorozat művészeti vezetője a kulturális rendezvényeink visszatérő vendége, Götz Nándor, aki szívén viseli a fiatalok támogatását, és célja, hogy a közönség legszélesebb rétegeit ismertesse meg a különböző, akár kevéssé ismert zenei irányzatokkal és stílusokkal.
 
Egzotikus és vidám dallamok
Lantos Zoltán és Nyusztai Iván neve ismerős lehet az egzotikus, keleti zenék kedvelői körében. A Raga-Fusion Indojazz projekt Lantos Zoltánnak köszönhetően öltött testet. A hegedűművész európai és indiai mesterektől tanult, és hosszú éveket töltött Ázsiában. Július 5-én olyan dallamokat hallgathatunk meg, amelyek az indiai klasszikus zenei hagyományokból kiindulva átmerészkednek a jazz világába. Kellemes kikapcsolódás vár a szabad improvizációk és a klasszikus indiai dallamok rajongóira. Nyusztai Ivánnal az elmúlt évtizedekben több világzenei és indo-jazz formációban lehetett találkozni. Jól ismerik a Tin-Tin Kvintett, a Samsara Kvartett vagy az Arcolor rajongói. 
Július 12-én este Molnár Enikő, Elek István és Gyárfás István várja a jazzrajongókat. A műfaj aranykorának legszebb dalai közül válogatva olyan összeállítással kedveskednek a közönségüknek, amelyik nemcsak betekintést enged egy korszak zenei világába, de megmutatja, miért hódította meg annak idején az egész világot a szving és az azt követő bebop. A három művész előadását meghallgatva egyértelmű, hogy tudásuk méltó a nagy példaképeikéhez. A Jazzissimo örömzenélése garantálja az önfeledt, laza kis nyári kikapcsolódást.
 
Egy nagyszerű korszak pazar dallamai
Július 19-én este a Capriccio vonósnégyes és Götz Nándor szaxofonművész várja a klasszikus zene régi barátait. Götz szólistaként és kamarazenészként már fellépett földrészünk szinte minden országában, valamint az USA-ban és Japánban is. A zenerajongók találkozhattak vele az Opera Garnier, a Barbican Hall, a Teatro alla Scala vagy a New York-i Lincoln Center színpadán is. 
A Capriccio 2015 óta a Zenélő Budapest koncertsorozat visszatérő vendége. A fellépésekre készülve Götz a klasszikus zenei irodalom legszebb műveit dolgozza fel a maga módján. A műsoruk rövid remekművekből áll, és az egyedi hangszer-összeállítás egészen különleges hangzást tesz lehetővé: a közönségre így egy izgalmas zenei kalandozás vár. A csapat tagjai mindannyian elismert zenészek, akik a kamarazenélés mellett Budapest vezető együtteseiben lépnek fel rendszeresen. Götz Nándor szopránszaxofonon, Végh Dóra és Illésfalvi Edit hegedűn, Harmath Mária mélyhegedűn, Pleszkán Mariann pedig csellón játszik.
 
Varázslatos dallamok
Július 26-án igazi csemegének ígérkezik a Campanelli harangjáték együttes előadása. Ez a kis csapat 2015-ben alakult, mégpedig a Zenélő Budapest első évadán. Herboly László, Iván Gábor, Maros Ádám harangjátékon és ütőhangszereken játszott. Mindannyian elismert zenészek, a Budapesti Fesztivál Zenekar, a Magyar Operaház és a Concerto Budapest zenekar oszlopos tagjai. A harangokhoz későbbi évadokban egy fuvola is csatlakozott. Vámosi-Nagy Zsuzsa játéka még izgalmasabbá tette a társulat hangzását. Az első koncerteket újabbak követték, kialakult a Campanelli stabil törzsközönsége is, és ezek a rajongók azóta is elkísérik őket a fellépéseikre. Az előadáson meghallgathatjuk többek között Mozart Varázsfuvolájának, Paganini La Campanellájának, Bizet Carmen fantáziájának és Az arles-i lány című művének a dallamait. A feldolgozások elröpítenek minket a középkori városokba, mindezt sok zenei humorral és meglepetéssel teszik.
A rendezvénysorozatot a Hegyvidék Főutcája Egyesület támogatja.

 
 
 

Ajánló
Ajánló
Mozizzunk a szabadban augusztusban!

Mozizzunk a szabadban augusztusban!

Van-e kellemesebb, mint egy augusztusi estén kitelepedni a friss levegőre, és nagyszerű filmeket...

Amerika bemutatkozik – tehetséges fiatal zenészek a MOM Kulturális Központban

Amerika bemutatkozik – tehetséges fiatal zenészek a MOM Kulturális Központban

Az amerikai kormány közel fél évszázada komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy az USA-ban élő...

Vakációs balesetek: hogyan előzhetjük meg, és mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

Vakációs balesetek: hogyan előzhetjük meg, és mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

Minden szülő rémálma, hogy a gyermekét valamilyen baj éri játék közben. A nyári szünidőben...