Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-07-10

Hogyan kezeljük a hajhullást gyógynövényekkel?

Hogyan kezeljük a hajhullást gyógynövényekkel?

Ha problémáink vannak a hajunkkal, érthető, hogy nem akarjuk kemikáliákkal fokozni a bajokat. Fedezzük fel a természet erejét a hajhullás elleni harcban: ismerjük meg a természetes növényi kivonatok hatékonyságát.
 
Bizonyos mennyiségű hajszál kihullása teljesen normális része a haj növekedési ciklusának. Napi 50-100 elvesztése egyáltalán nem számít kórosnak. Viszont szinte mindannyian kerültünk már olyan életszakaszba, amikor ennél nagyobb mértékű hajhullást tapasztaltunk. 
 
Mi okozhat hajhullást?
Ennek több oka lehet, ezek között szerepelnek egészségügyi, genetikai, hormonális és életmódbeli tényezők. Létezik öröklődő hajhullás, emellett hormonális változáskor, például nőknél szülés után és menopauza alatt is gyakran előfordul. Bizonyos egészségügyi problémák, mint például a vas hiánya, a fejbőr fertőzései, valamint autoimmun- vagy pajzsmirigybetegségek, gyulladások szintén okozhatnak hajhullást. A vas mellett a cink vagy a B-vitaminok nem megfelelő bevitele is kedvezőtlenül befolyásolhatja a haj egészségét. A stressz és egyes gyógyszerek mellett is megfigyelhető a fokozott hajvesztés, de a nem megfelelő hajápolási rutin és környezeti tényezők is elősegíthetik a hajhagymák gyengülését.
Banális dolgok, de a túl sok hajformázó és hajfesték, a túl erős copf, az SLS-tartalmú sampon vagy hideg időben a sapka hiánya is befolyásolja a fejbőr állapotát. A rossz minőségű hajkefék is sokat ronthatnak a haj állapotán, keressük inkább a természetes anyagokból készült keféket és fenntartható művelésű fából készült fésűket, amelyeket a Zöldboltban is beszerezhetünk.
 
A természet ereje
Fontos megjegyezni, hogy a növényi kivonatok megfelelő használata biztonságos és hatékony megoldás, de általában hosszabb ideig kell őket alkalmazni a megfelelő eredményért. Emellett sokáig fennálló és nem javuló hajvesztés esetén szakembert keressünk fel!
1. Rozmaring 
A rozmaring ősi fűszer- és gyógynövényünk, amit a konyha mellett a fürdőszobában is érdemes bevetni. Felveszi a harcot a hajhullás ellen, erősíti a hajszálakat, serkenti a fejbőr vérkeringését. 
Tipp: A rozmaringból házilag készíthetünk főzetet, emellett a rozmaring illóolaját és virágvizét is sikeresen használhatjuk a hajnövekedés serkentésére. A főzethez 1 marék szárított rozmaringlevelet forrázzunk le 1 liter vízzel, majd főzzük 20-30 percig. Ezután szűrjük le és várjuk meg, míg kihűl. A kihűlt rozmaringfőzetet öntsük egy spricnis flakonba, és naponta 1-2 alkalommal fújjuk a hajtövekre, majd jól masszírozzuk be. 
2. Bojtorján 
A bojtorján gyulladáscsökkentő hatása segít a fejbőr egészségének javításában, javítja a vérkeringést a fejbőrben, ami elősegíti az egészséges hajnövekedést és a hajhagymák tápanyagellátását. Szabályozza a fejbőr faggyútermelését és csökkenti a haj törékenységét.
Tipp: Bojtorjánból is készíthetünk főzetet, ezt hajmosás után masszírozzuk a fejbőrbe. Kiöblíteni nem szükséges. 
3. Csalán 
A csalán természetes gyulladáscsökkentő hatású, ami segíthet a fejbőr gyulladásos állapotainak kezelésében, így elősegítve az egészséges hajnövekedést. Serkenti a vérkeringést a fejbőrben, ezáltal javítva a hajtüszők tápanyag- és oxigénellátását. Vitaminokban (különösen A-, C-, K- és B-vitaminokban) és ásványi anyagokban (például vas, magnézium, kalcium) gazdag, amelyek létfontosságúak a haj egészsége és növekedése szempontjából, ezért belsőleg is érdemes fogyasztani.
Tipp: A hajmosás utáni csalános hajöblítés fényessé varázsolja a hajat, rendszeres használata a zsírosodás ellen is hatásos.
4. Komló
A legtöbb hajhullás elleni készítményben megtalálható a komló kivonata. A komló természetes gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaz, ezek csökkentik a fejbőr gyulladását és javítják annak egészségét. Az abban található antioxidánsok megvédik a hajszálakat és a fejbőrt a környezeti stresszfaktoroktól, például az UV-sugárzástól.
Tipp: Komlóból is készíthetünk hajöblítőt magunknak. Mivel fitoösztrogéneket tartalmaz, segíthet a hormonális egyensúly helyreállításában is, de hosszú távú használatát mindenképpen egyeztessük szakemberrel!
5. Borsmenta
A borsmenta illóolaja és főzete serkenti a fejbőr vérkeringését és gyulladáscsökkentő hatású. Hűsítő hatása enyhíti a viszketést. Segít szabályozni a faggyútermelést, ennek túlzott termelése ugyanis eltömítheti a hajtüszőket. 
Tipp: Készítsünk hajmosás előtti pakolást borsmenta-illóolajból. Pár csepp illóolajat keverjünk el egy evőkanál növényi olajban, majd masszírozzuk a fejbőrbe. Hagyjuk hatni minimum fél órán át, ezután mossunk hajat. A borsmenta illóolaja a várandósság és szoptatás ideje alatt nem ajánlott. Ebben az időszakban inkább a virágvizeket vagy a teákat használjuk hajöblítőként.
 
 

Ajánló
Ajánló
Isten oltalmában – Bogyó Krisztina kiállítása

Isten oltalmában – Bogyó Krisztina kiállítása

A Hegyvidék Kulturális Szalonban szeptember közepétől tekinthetjük meg az Ars Sacra Fesztivál...

Különleges program szülőknek és kisbabáknak: évadnyitó Ringató-koncert

Különleges program szülőknek és kisbabáknak: évadnyitó Ringató-koncert

Fuvola, oboa, koboz és citera – ilyen izgalmas hangszerek és persze az őket megszólaltató...

Egészségre fel! Izomra fel! – Szeniortorna indul a Jókai klubban

Egészségre fel! Izomra fel! – Szeniortorna indul a Jókai klubban

Idősebb korban is rendkívül fontos, hogy csonttömegünket megőrizzük, hogy mozgékonyságunkat,...