Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-07-16

Vakációs balesetek: hogyan előzhetjük meg, és mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

Vakációs balesetek: hogyan előzhetjük meg, és mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

Minden szülő rémálma, hogy a gyermekét valamilyen baj éri játék közben. A nyári szünidőben megszaporodik a játszótéri balesetek száma, a felnőttek pedig sokszor tanácstalanok, mit tegyenek, ha bekövetkezik a baj. 
 
Épp ezért a Hegyvidéki Önkormányzat is csatlakozott a Magyar Gyermekmentő Alapítvány és a Családokért Felelős Államtitkárság országos felhívásához, és kihelyezi a kerületi játszóterekre az alapítvány által készített elsősegélynyújtó táblákat. A gyermekek biztonságát nagymértékben növelő információs felületen található tartalom segíti a szülőket, gyermekfelügyelőket, hogy mit tehetnek balesetek esetén, vagy mikor szükséges mentőt hívni. Elsőként a Hollóssy Simon utcai játszótérre került ki a tábla.
 
Így segítenek az információs táblák
 
„A gyermekbalesetek mintegy 75 százaléka megelőzhető lenne, és sok esetben tanácstalanok a szülők, amikor sérüléssel, rosszulléttel szembesülnek” – fejtette ki dr. Gesztes Éva. A Magyar Gyermekmentő Alapítvány elnöke elmondta, hogy ezért szerveznek évek óta elsősegélynyújtó tanfolyamokat, és fejlesztették ki a Gyermek elsősegély applikációt, következő lépésként pedig elkészültek az információs táblák. Olyan eseményeket tüntettek fel rajtuk, amik gyakrabban előfordulnak, például darázscsípés, végtagtörés, orrvérzés esetén adnak azonnal hasznosítható információkat.
A szülők tanácsokat kapnak arról, hogyan kerülhetők el a gyakorta előforduló játszótéri sérülések, mikor van szükség mentőhívásra, és mit kell tenni a mentő érkezéséig. 
 
A vízbiztonság otthon kezdődik
 
Nyáron nemcsak a játszótereken, hanem a vízparton is bekövetkeznek balesetek, amelyek sokszor tragikusan végződnek. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerint a vízbe fulladás a véletlen, balesetből fakadó halálozások harmadik leggyakoribb oka. És évente világszerte legalább 175 ezer gyermek fullad vízbe, a legtöbb baleset pedig az otthoni úszómedencékben történik. 
 
A gyerekek állandó felügyeletet igényelnek a víz körül, mindegy, hogy éppen a fürdőkádban, a gumimedencében, egy fürdőben, az úszómedencében, a tengerben vagy éppen egy tóban lubickolnak. Különösen a kisgyermekek vannak kitéve a veszélynek, még egy 6 cm-nél kisebb vízbe is belefulladhatnak, vagyis a baj akkor és ott is megtörténhet, amikor és ahol nem is számítanánk rá – a mosdó felett, egy szökőkútban pancsolva, egy vödör víz mellett vagy a felfújható medencében; elég, ha a légutakba kerül a víz, és máris megvan a baj. Ezért ne csak a strandon legyünk körültekintők, hanem minden olyan helyzetben, amikor a gyermekünk vízzel érintkezhet, soha ne hagyjuk egyedül, felnőtt felügyelete nélkül!
 
Az otthoni medence vagy jakuzzi óriási felelősséget jelent, ezeket jobb, ha elkerítjük a gyermekek elől. A kerítésnek legalább 130 cm magasnak kell lennie, hogy a kisgyermekek ne tudjanak rá felmászni. Egyéb eszközökkel is biztonságossá tehetjük a medencét, például medencefedelekkel, riasztókkal, ám a leghasznosabb védelmet továbbra is a kerítés nyújtja.
 
Ha gyermek még nem tud úszni vagy bizonytalan, mindenképp használjunk úszógumit. Azonban egyáltalán nem mindegy, milyet. Ellenőrizzük a címkén, hogy hány éves kortól, milyen súlyú és magasságú gyermekeknek ajánlják, és próbáltassuk fel vele. Ötévesnél kisebbnek olyan úszómellény ajánlott, amelynek a gallérja kint tartja a gyerek fejét a vízből. A klasszikus úszógumik, karúszók nem akadályozzák meg a fulladásos baleseteket. 
 
A víz hőmérséklete is nagyon fontos a vízbiztonság szempontjából: a 20 fok alatti hőmérséklet még a legjobb úszók számára is túl hideg. Az ajánlott vízhőmérséklet a tevékenységtől és az úszó korától függően változik, de általában a 28-30 fok az optimális az úszó gyermekek számára, a kisbabáknak pedig inkább a melegebb, 30 fok a legmegfelelőbb. Mivel a testhőmérséklet gyorsabban csökken a vízben, mint a szárazföldön, könnyen előfordulhat kihűlés, amikor a test gyorsabban veszít a hőmérsékletéből, mint amennyi idő alatt előállítja azt. Ha egy gyermek reszket a vízben, könnyen begörcsölhetnek az izmai – ilyenkor azonnal ki kell jönnie a partra.
 
A legfontosabb szabály azonban, hogy gyermekünk tisztában legyen azzal, hogy nem használhatja a medencét, illetve nem mehet a vízbe szabadtéren, ha mi nem vagyunk jelen. Arra is figyelmeztessük, hogy mindig csak felügyelet mellett úszhat, és legyünk biztosak abban is, hogy a gyermekünk érti és érzi a különbséget az otthoni medence, a strand, a folyó vagy a tenger között, hiszen mindegyiknek megvan a maga sajátossága, ezzel együtt a veszélye is.
 

Ajánló
Ajánló
Mozizzunk a szabadban augusztusban!

Mozizzunk a szabadban augusztusban!

Van-e kellemesebb, mint egy augusztusi estén kitelepedni a friss levegőre, és nagyszerű filmeket...

Amerika bemutatkozik – tehetséges fiatal zenészek a MOM Kulturális Központban

Amerika bemutatkozik – tehetséges fiatal zenészek a MOM Kulturális Központban

Az amerikai kormány közel fél évszázada komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy az USA-ban élő...

Hogyan kezeljük a hajhullást gyógynövényekkel?

Hogyan kezeljük a hajhullást gyógynövényekkel?

Ha problémáink vannak a hajunkkal, érthető, hogy nem akarjuk kemikáliákkal fokozni a bajokat....