Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-07-19

Amerika bemutatkozik – tehetséges fiatal zenészek a MOM Kulturális Központban

Amerika bemutatkozik – tehetséges fiatal zenészek a MOM Kulturális Központban

Az amerikai kormány közel fél évszázada komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy az USA-ban élő ifjú zenészeiket az egész világ megismerhesse. Lehetőséget teremtenek arra, hogy eljussanak az egyetemes zenei kultúra olyan hagyományos fellegváraiba is, mint amilyen Budapest. A fiatal muzsikusok hegyvidéki koncertjén válogatást hallhatunk klasszikus zeneszerzőktől, amerikai népzenéből és a kortárs zeneszerzők izgalmas műveiből is. 
 
Augusztus első napján szokatlan koncert vár a zenebarátokra a MOM Kulturális Központ színháztermében. Meghallgathatják Althouse, Mac Huff, Ed Lojeski, David L. Mennicke, Keith Hampton, Franz Schubert, Mary Lynn Lightfoot, Rossano Gallente, John Zdechlik, Leonard Bernstein, Henry Fillmore, Glenn Osser és John Philip Sousa legismertebb műveit, valamint olyan népszerű dallamokat is, mint a Liberty Bell és a Buglers Holiday. 
Az American Music Abroad zeneügynökséget 1975-ben hozták létre. Komoly állami költségvetésből gazdálkodva koncerteket és turnékat szerveznek tehetséges fiatalok számára. Munkájuk során számíthatnak az amerikai külügyminisztérium szakembereire, de az oktatással és kultúrával foglalkozó hivatalok támogatására is. A partnereik között találjuk a New Yorkban működő Lincoln Kulturális Központot. Az ügynökség a működése első harminc évében leginkább arra törekedett, hogy a fiatalok olyan országokban lépjenek fel, amelyek hagyományosan jó viszonyt ápolnak az USA-val. 2005 óta kiszélesítették a kulturális kínálatukat. Azóta olyan országokban is szerveznek fellépéseket, ahol sokan nem ismerik, vagy éppenséggel nem kedvelik az amerikai kultúrát.
A hidegháború idején a washingtoni külügyminisztérium megbízásából a legnevesebb jazz-zenészek látogattak el mérsékelten baráti országokba, hogy a jazz nagyköveteiként ledöntsék a politikai szembenállás falait. Többek között Louis Armstrong is elment több nem túl baráti térségbe, ahol lenyűgöző előadásaival rengeteg embert bűvölt el. 
 
Ifjú és tehetséges vendégek
A Hegyvidékre érkező amerikai fiatalok a zenei nagykövetek új nemzedékét jelentik. Washingtonból évente tíz társulat kel útra, hogy a legkülönfélébb dallamok szépségét bemutatva hetekig, esetleg hónapokig turnézzanak a nagyvilágban. Ezek a fiatalok arra készülnek, hogy tanúbizonyságát adják a tehetségüknek, és legalább ennyire szeretnének tanulni a helyi művészektől, például Budapesten tőlünk, magyaroktól. Lehetőség számukra, hogy több országba is eljutva nemzetközi közönség előtt játszhatnak. Ráadásul az is előfordulhat, hogy ilyen szervezett keretek között olyan fiatalok jutnak el hozzánk, akik korábban sohasem jártak külföldön. 
Örömmel vesznek részt közös programokon a helyi zenészekkel, műhelyeket, tanfolyamokat tartanak, együtt jammelnek, és előszeretettel lépnek kapcsolatba olyan zenebarátokkal, akik korábban csupán az amerikai zene szűk részével találkozhattak.
 
Ezernyi árnyalat
Az American Music Abroad programja ennél jóval mélyebbről merít. Örömmel fogadják a bluest, a bluegrasst, a countryt, a népzenét, az eredeti indián muzsikát, a független rockot, a jazzt, a hiphopot, a punk zenét vagy éppen gospelt játszó érdeklődőket. Az elmúlt tíz évben több mint 130 országban léptek fel, és visszatérő vendégnek számítanak kerületünkben is. 
A program egyformán fontos a világ iránt nyitott amerikaiaknak és a külföldi közönségnek, illetve a közös munkába bekapcsolódó európai, ázsiai, afrikai muzsikusoknak. Olyan oldalról ismerhetik meg ugyanis ilyen módon a másik fél kultúráját, amire korábban nem volt módjuk.
Az amerikai kultúra nemzedékek óta rendkívül erőteljes, és sokan úgy vélik, hogy agresszív.
Gyakori panasz, hogy még a csapból is amerikai filmek, zene, sorozatok folynak. Az esetek többségében csupán a komoly pénzből felépített sztárok és hírességek munkássága jut el külföldre. Ezek a harsány celebek azonban távolról sem képviselik napjaink amerikai kulturális életének csendesebb, visszafogottabb, ugyanakkor nagyon is fontos részeit. 
Az American Music Abroad nyitva áll minden tehetség előtt. A legkülönfélébb műfajok képviselői pályázhatnak. Elsősorban együtteseket várnak. Elvárás, hogy az érdeklődők büntetlen előéletűek legyenek, és jól ismerjék szülőföldjük zenei világát, kultúráját. Mindezért cserébe feltárul előttük a nagyvilág. Elmélyíthetik zenei tudásukat, és olyan helyekre is eljuthatnak, amelyekről addig csak olvashattak. 
A MOM Kulturális Központban augusztus 1-jén a legtehetségesebb turnézó fiatalok lépnek fel. Akadnak közöttük középiskolások, egyetemisták vagy közösségi kórusok tagjai. A legtöbben Connecticut, Maryland, New Jersey, New York és Pennsylvania államból érkeztek. Fellépésük érdekes színfoltot jelent kerületünk nyári kulturális kínálataiban.
 
Fontos tudni, hogy a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Aki meg akarja hallgatni az amerikai fiatalokat, az a következő címre küldött e-mailben regisztrálhat: 
regisztracio.koncert@gmail.com
 

Ajánló
Ajánló
Mozizzunk a szabadban augusztusban!

Mozizzunk a szabadban augusztusban!

Van-e kellemesebb, mint egy augusztusi estén kitelepedni a friss levegőre, és nagyszerű filmeket...

Vakációs balesetek: hogyan előzhetjük meg, és mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

Vakációs balesetek: hogyan előzhetjük meg, és mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

Minden szülő rémálma, hogy a gyermekét valamilyen baj éri játék közben. A nyári szünidőben...

Hogyan kezeljük a hajhullást gyógynövényekkel?

Hogyan kezeljük a hajhullást gyógynövényekkel?

Ha problémáink vannak a hajunkkal, érthető, hogy nem akarjuk kemikáliákkal fokozni a bajokat....