Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-07-26

Mozizzunk a szabadban augusztusban!

Mozizzunk a szabadban augusztusban!

Van-e kellemesebb, mint egy augusztusi estén kitelepedni a friss levegőre, és nagyszerű filmeket nézve kikapcsolódni? Az elmúlt pár év legjobb magyar alkotásaival várnak minket Budapest szívében, a Várkert Moziban, egy panorámás, kutyabarát helyszínen.
 
Jó dolog turistának lenni saját városunkban. Ha nincs alkalmunk elutazni és hosszú szabadságot kivenni a nyáron, megteremthetjük magunknak ezt az érzést itthon is, akár egy munkanap végén. Nem kell hozzá más, mint egy kis kíváncsiság, hogy utánanézzünk, milyen kultúrprogramokat kínálnak számunkra például a Várkert Bazárban. 
 
Augusztus 1-jén 21 órakor a Mesterjátszma című filmmel indul a Várkert Mozi műsora. 
Stefan Zweig Sakknovellájának szabad adaptációjában Márta és István az utolsó menekültvonattal próbálja elhagyni Magyarországot 1956 novemberében. A fiatal pár mellett az egyház felbecsülhetetlen értékű ereklyéi is a nyugati határ, a szabad világ felé tartanak, amelyek útját B-ből, a katolikus papból a hatalom emberei kínzással próbálják kiszedni. A szereplők történetei a vonaton egy mindent eldöntő sakkjátszma során keresztezik egymást, amelyen már nemcsak a kincsek sorsa, de a szerelmesek élete is a tét. 
A film főszereplője Varga-Járó Sára és Váradi Gergely, rendezője Tóth Barnabás.
 
Augusztus 14-én és 15-én igazi csemegével kedveskednek az érdeklődőknek. 
A MOME Anim a MOME Animációs közössége, amely a magyar animáció egyik meghatározó kreatív műhelye és szellemi centruma. Aktivitása magában foglalja a BA- és MA-szintű animációs képzési programokat, rövid lefutású szakmai képzéseket, nemzetközi tréningprogramokat. Az oktatáson túlmutató projekt-, inkubációs és kutatási tevékenységeket folytat, amelyek fókuszában a tehetséggondozás és a tartalomfejlesztés áll. Produkciós tevékenységének keretében hazai és nemzetközi partnerekkel valósít meg különböző animációs projekteket. Gondozza a Kiskakas animációs filmnapokat, kiállításokat, filmbemutatókat, konferenciákat és szakmai fórumokat rendez. Célja a pályakezdő generációk sikeres indulásának elősegítése és az animáció egyre bővülő alkalmazási területeinek feltérképezése, kutatása. Missziója a magyar animáció elismertségének és sikerének növelése itthon és a nagyvilágban. 
A Várkert Mozi programjában a MOME Anim legfrissebb munkáiból lesz látható válogatás.
Augusztus 14-én még arra is lehetőségünk kínálkozik, hogy a vetítés előtt, 20 órától a kisfilmek alkotóival beszélgessünk, akik betekintést engednek a kulisszák mögé, és érdekességeket mesélnek megszületett műveikről.
 
 
Augusztus 28-án és 29-én Hevér Dániel első nagyjátékfilmje, a Valami madarak című alkotás lesz látható. 
Ez a film egy generációkon átívelő különleges barátságról mesél. Béla, akit Szacsvay László alakít, egy egyedül élő makacs öregúr, aki nehezen viseli a változásokat. Amikor egy kisebb baleset után a fia egy idősek otthonába rakja, úgy érzi, az egész világ összeesküdött ellene. Ettől kezdve egyetlen cél vezérli, hogy minél hamarabb kijusson az intézményből. Tervében egy másik kívülálló lesz a társa, a 17 éves vadóc Zoé, aki büntetésből dolgozik az otthonban, és akit a berlini Ezüst Medve-díjas Kizlinger Lilla játszik. Hiába van csaknem hatvan év korkülönbség közöttük, hasonló karakterük, a magányuk és az érzés, hogy mindenkinek csak az útjában vannak, gyorsan szövetségessé teszi őket. A Valami madarak az Életrevalókat idéző bájjal és humorral foglalkozik az idősgondozás korábban magyar filmekben mellőzött témájával. A film a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában valósult meg.
Augusztus 28-án lehetőségünk lesz a vetítés előtt, 20 órától a film rendezőjével, Hevér Dániellel és írójával, Kertész Zsanett-tel beszélgetnünk, akik mesélnek az előkészületekről, a forgatásról és a film utóéletéről.
 

Ajánló
Ajánló
Amerika bemutatkozik – tehetséges fiatal zenészek a MOM Kulturális Központban

Amerika bemutatkozik – tehetséges fiatal zenészek a MOM Kulturális Központban

Az amerikai kormány közel fél évszázada komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy az USA-ban élő...

Vakációs balesetek: hogyan előzhetjük meg, és mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

Vakációs balesetek: hogyan előzhetjük meg, és mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

Minden szülő rémálma, hogy a gyermekét valamilyen baj éri játék közben. A nyári szünidőben...

Hogyan kezeljük a hajhullást gyógynövényekkel?

Hogyan kezeljük a hajhullást gyógynövényekkel?

Ha problémáink vannak a hajunkkal, érthető, hogy nem akarjuk kemikáliákkal fokozni a bajokat....