Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-07-29

A Genesis eleven emléke – Djabe- és Steve Hackett-koncert

A Genesis eleven emléke – Djabe- és Steve Hackett-koncert

Idén nyáron a legendás Genesis együttes gitárosa, Steve Hackett lép fel magyar barátaival kerületünkben. Ez a népszerű csapat nyolc albumot jelentetett meg eddig. A hazai zenészekkel színpadra álló rocklegenda felidézi a Genesis legnagyszerűbb időszakait, emellett saját dalaival is szórakoztatja a rockzene iránt érdeklődő közönséget.
 
A múlt század hatvanas éveiről elmondhatjuk, hogy az európai könnyűzene aranykora volt. Néhány fiatal ekkor alapította meg Angliában a Genesis együttest. Minden idők egyik leghíresebb progresszív rock bandája gyorsan legendává vált, ráadásul évtizedeken át egyre színvonalasabb dalokkal szórakoztatták a közönséget.
A kritikusok ugyanúgy rajongtak értük, mint a rockzene kedvelői. A Genesisben több nagyszerű muzsikus játszott, közöttük Peter Gabriel, Steve Hackett, Mike Rutherford, Tony Banks és Phil Collins. Legnagyobb sikereiket a hetvenes évek első felében érték el, és amikor már nem dolgoztak együtt, önállóan is ragyogó szólókarriert futottak be. Róluk emlékezik meg augusztus 8-án este a MOM Kulturális Központban a magyar Djabe zenekar és a Genesis egykori gitárosa, Steve Hackett.
 
Ritka, de izgalmas együttműködés
Meglepő, hogy egy olyan világsztár, mint Hackett hosszú távon együtt dolgozzon egy hazai csapattal. A Djabe esetén azonban ez a helyzet. Jó oka van annak, hogy a Genesis gitárosa immár két évtizede örömmel lép fel Barabás Tamással, Égerházi Attilával, Koós-Hutás Áronnal, Kaszás Péterrel, Bubenyák Zoltánnal, illetve azokkal a zenészekkel, akik korábban a jazzt, világzenét, fúziós jazzt és progresszív rockot játszó Djabe tagjai voltak.
Bár a Djabe név csupán a kilencvenes évek derekán került be a köztudatba, a csapat tagjai a Novus Jam együttesben már jóval korábban együtt játszottak. Amikor eljött a megújulás ideje, friss repertoárral álltak a közönség elé.
Sipos András javasolta az új nevet. A djabe szó a Ghánában elterjedt asanti nyelven azt jelenti, hogy szabadság. Nem véletlen e névválasztás. Az együttest megalapító Égerházi Attila így akarta kifejezni, hogy a csapat nyitva áll a legkülönfélébb zenei stílusok és hangszerelések előtt. Sokrétegű hangzásviláguk egészen egyedi, ötvözik a világzenét a magyar népi muzsika motívumaival. Itthon ugyanolyan népszerűek, mint külföldön. Eddig több mint negyven országban álltak a közönség elé. Munkásságukat Arany Zsiráf- és eMeRTon-díjjal méltatta a szakma. 
A különleges crossover zenét játszó csapat több külföldi zenész figyelmét felkeltette. Steve Hackett mellett játszott már velük Gulli Briem, John Nugent, Ben Castle és
Malik Mansurov is. Különleges zenei élményt jelentett, amikor a Djabe a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Snétberger Ferenc gitárművésszel lépett fel. A leggyümölcsözőbb együttműködést Steve Hackett-tel sikerült kialakítaniuk. Vele már nyolc albumot adtak ki közösen, amelyekből világszerte sok ezer példányt értékesítettek. A Djabe muzsikája Angliában, az Egyesült Államokban, Brazíliában, Németországban, Hollandiában és Japánban népszerű. 
 
A progresszív rock óriása
Steve Hackett a Genesis aranykorának egyik legismertebb muzsikusa. 1970-ben csatlakozott a bandához. Egy koncerten ugyanis látta a Genesis fellépését, és a zene nagyon tetszett neki. Megkereste a csapatot, és gyorsan kiderült, hogy azonos hullámhosszon vannak. A következő évben már szerepelt is az új nagylemezen. 1970 azért is fontos év a Genesis számára, mert ekkor csatlakozott hozzájuk Phil Collins. Hamarosan kezdetét vette az együttes egyik legsikeresebb időszaka. Nem csupán a hazai közönséget nyűgözték le, de meghódították Amerikát is. Hackett közben rengeteget fejlődött, és egyre újabb gitártechnikákat használt. 
Az együttműködés 1977-ig tartott, amikor a gitáros távozott a csapatból. A pályafutása ezzel nem ért véget. Saját együttest alapított, és azóta is folyamatosan fellép szólóművészként. Megismerte és megszerette a világzenét, ami közel hozta a Djabe csapatához. A hetvenes évek egyik meghatározó alakjaként jó néhány zenészre volt hatással: még Brian May stílusát is inspirálta. 
 
Közös sikerek
A magyar muzsikusok a maguk útját járják. Az elmúlt húsz évben sok stílussal kísérleteztek, és a játékuk egyszerre erőteljes, mégis letisztult. Igazi érdekesség, hogy ázsiai és afrikai hangszereket is használnak. Már a pályafutásuk kezdetén rendkívül látványos show-elemekkel kísérték a zenét. Bakó Gábor táncos-koreográfus egyedi koreográfiákat készített az egyes dalokhoz, ráadásul a fellépéseiken a legkorszerűbb látvány- és fénytechnikát használták. 
Kerületünkben visszatérő vendégnek számítanak. Steve Hackett-tel és magyar barátaival 2017-ben is találkozhattunk a MOM Kulturális Központban. Akkori koncertjük felvétele lemezen is megjelent. A különleges formáció önfeledt zenéléssel ünnepli meg augusztus 8-án a több mint két évtizedes alkotói kapcsolatot. A zenebarátoknak lenyűgöző élményben lehet részük, hiszen a Genesis egykori tagjának előadásában hallgathatják meg a legendás progresszív rock csapat klasszikus számait. 
 

Ajánló
Ajánló
Mozizzunk a szabadban augusztusban!

Mozizzunk a szabadban augusztusban!

Van-e kellemesebb, mint egy augusztusi estén kitelepedni a friss levegőre, és nagyszerű filmeket...

Amerika bemutatkozik – tehetséges fiatal zenészek a MOM Kulturális Központban

Amerika bemutatkozik – tehetséges fiatal zenészek a MOM Kulturális Központban

Az amerikai kormány közel fél évszázada komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy az USA-ban élő...

Vakációs balesetek: hogyan előzhetjük meg, és mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

Vakációs balesetek: hogyan előzhetjük meg, és mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

Minden szülő rémálma, hogy a gyermekét valamilyen baj éri játék közben. A nyári szünidőben...