Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-07-29

A latin lélek csodái

A latin lélek csodái

A mexikói zenei hagyományok képviselője, Manuel Betancourt Camino lép fel kerületünkben a Hegyvidéki Kulturális Szalon előtt. Akárcsak az énekes, a kísérője, Sebastian Ramirez Sandoval is ezer szálon kötődik hazánkhoz. Jól ismeri Liszt Ferenc művészetét is, hiszen itt, Budapesten szerzett zongoraművészi diplomát. Latin dalokból, a legszebb argentin, spanyol és mexikói dallamokból nyújtanak át egy csokrot a Zenélő Budapest című ingyenes koncertsorozat hallgatóságának. 
 
Immár egy évtizede a főváros kulturális életének színfoltját jelenti a nagyváros legszebb szabadtéri helyszínein megtartott Zenélő Budapest koncertsorozat. Neves külföldi és hazai előadók lépnek fel a Hegyvidéki Kulturális Szalon előtti téren, a Budavári Palotanegyed négy helyszínén, a Kossuth téren és a Műcsarnokban. Több mint száz művész járul hozzá az idén is ahhoz, hogy egyedülálló módon keljen életre fővárosunk kulturális életének múltja és jelene. A szervezők úgy válogatták az egyes helyszíneken bemutatandó műsort, hogy a zene a lehető legjobban illeszkedjen a környék építészeti remekműveihez. 
A Hegyvidéki Kulturális Szalon előtt izgalmas eseményekre számíthatunk. Péntek esténként hallgathatjuk meg a koncerteket, szombat délelőttönként pedig a családokat és a gyerekeket várják. Ők a főszereplői Götz Nándor Zenélj velünk! című interaktív programjának. A kicsiknek nem mindennapi élményben lehet részük, mivel az Artisjus-díjjal kitüntetett zeneművész, zeneszerző és pedagógus öt éve tervez óriási méretű közösségi hangszereket. A családok ezeket ki is próbálhatják. A közös zenei felfedezést a Campanelli harangjáték együttes mesejátéka követi.
 
A latin lélek csodái
Míg korábban a latin szóval a Római Birodalom egykori nyelvét jelölték, napjainkban ez a kifejezés új értelmet nyert. Amerikából indult el, hogy „latinónak, latinának” nevezzék a Dél- és Közép-Amerikában élőket. A kifejezés széles körben elterjedt, és ma már a portugálokat és a spanyolokat is ezzel a szóval jelölik.
Az biztos, hogy a latin zene igazi fogalom. E távoli országokból vérpezsdítő dallamok, izgalmas ritmusok és életörömöt sugárzó, lendületes hangsorok áradtak szét az egész világban. 
Augusztus 9-én, péntek este ezeket két olyan autentikus előadó közvetíti felénk, akik megismerték és megszerették Magyarországot. Manuel Betancourt Camino Mexikóban, San Felipe városában született és nőtt fel. Gyermekkora óta érdeklődött a muzsika iránt, és amikor felnőtt, a nemzedéke egyik legerőteljesebb színpadi jelenlétű bass-baritonjának tartották.
A kilencvenes évek végén úgy döntött, hogy valóra váltja élete álmát, és operaénekes lesz. Rengeteget tanult, folyamatosan fejlesztette a tudását. Bejutott a híres fővárosi Nemzeti Konzervatóriumba. Professzorai felfigyeltek a hangjára, előadásmódjára és azt javasolták neki, ne hagyja abba a tanulást, hanem külföldön próbáljon meg magasabb szintre jutni. Ösztöndíjasként a legjobb izraeli és New York-i művészektől sajátíthatta el hivatása mesterfogásait. Mexikóban a közönség 22 évvel ezelőtt ismerte meg a nevét, amikor először fellépett a Nemzeti Operaházban.
 
Egy romantikus találkozás
A dél- és a közép-amerikai művészek többsége jól tudja, hogy a földrész sajátos kultúrája Európába nyúlik vissza. Manuel egyre többet foglalkozott azzal, hogy eljusson a klasszikus kultúra szülőföldjére, és az európai közönségnek is megmutassa a tehetségét. 2005-től kezdve Svájcban lépett fel, majd Franciaországban.
Sok nagy sikerű előadás után azonban váratlan fordulat következett az életében.
Zürichben felfigyelt egy gyönyörű lányra. Megszólította, és meglepődve hallotta az ismeretlen egzotikus hangzású, nehezen kimondható nevét. Szepessy Klaudia egy világszerte ismert könyvvizsgáló cég alkalmazottja volt. A mexikói fiú és a magyar lány között azonnal fellobbant a szerelem. Jó darabig Zürichben éltek, majd átköltöztek Franciaországba. Ott született meg a lányuk. Amikor Klaudia hazaköltözött Magyarországra, a párja egy darabig ingázott Budapest és a nyugati nagyvárosok között. Végül Manuel is ideköltözött hozzánk.
 
A szívünket és a lelkünket megszólító muzsika
Augusztus 9-én Manuel Betancourt Camino nem egyedül áll ki a Hegyvidéki Kulturális Szalon közönsége elé. Egy olyan fiatal mexikói zenész lesz a kísérője, akinek a pályafutása sokban hasonlít Manuel életútjára. Sebastian Ramirez Sandoval zenét tanulni érkezett Budapestre. Míg korábban elsősorban Beethoven művei nyűgözték le, felfedezte és megszerette a magyar zongoraművészetet is. Beiratkozott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre és sikeresen lediplomázott. Őszinte híve az egyetem névadójának, és ugyanolyan szívesen játssza el Liszt alkotásait, mint a lírai, a latin lélekhez közelebb álló műveket. Jól ismeri a későbbi korok magyar zeneszerzőit is, és mindenekelőtt Bartók Béla munkássága befolyásolta nagyban a saját zenei stílusa kialakítása során. 
Gyakran lép fel Camino koncertjein, hogy előadják Argentína, Spanyolország, Olaszország és természetesen a szülőföldjük, Mexikó legismertebb, lélekkel és szívvel teli dalait. 
 
 

Ajánló
Ajánló
Mozizzunk a szabadban augusztusban!

Mozizzunk a szabadban augusztusban!

Van-e kellemesebb, mint egy augusztusi estén kitelepedni a friss levegőre, és nagyszerű filmeket...

Amerika bemutatkozik – tehetséges fiatal zenészek a MOM Kulturális Központban

Amerika bemutatkozik – tehetséges fiatal zenészek a MOM Kulturális Központban

Az amerikai kormány közel fél évszázada komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy az USA-ban élő...

Vakációs balesetek: hogyan előzhetjük meg, és mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

Vakációs balesetek: hogyan előzhetjük meg, és mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

Minden szülő rémálma, hogy a gyermekét valamilyen baj éri játék közben. A nyári szünidőben...