Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-08-01

Hullócsillagok éjszakája a Svábhegyi Csillagvizsgálóban

Hullócsillagok éjszakája a Svábhegyi Csillagvizsgálóban

Augusztus 10-én este közelebbről is szemügyre vehetjük a legszebb nyári hullócsillagzápor, a Perseida meteorraj hullócsillagait. A tejutas égen a raj nyomába eredhetünk. Elmélyíthetjük ismereteinket a Perseida meteorraj eredetéről, és meteoritvizsgálatunk során kezünkbe is foghatunk frissen hullott „csillagokat”!
 
Izgalmas kalandra csábít minket a Svábhegyi Csillagvizsgáló, amely a család minden tagjának felfedeznivalót kínál. A Csillagkapu programsorozat keretében a csillagvizsgáló programhelyszínei szabadon, saját tempóban bejárhatók. Ha biztosan nem akarunk lemaradni e zsongó csillagészlelő forgatagról, a helyszínen értékesített jegyek mellett már jó előre, online is megválthatjuk belépőnket.
 
Lássuk, mi mindennel készültek nekünk a délutántól késő estig tartó csillaglesen!
 

17.00–18.45 Nappali csillagászat
A Csillagkapu 17 órakor kitárul! A Távcsőműhelynél és az Észlelőteraszon is a Napé a főszerep. Napészlelő távcsöveinkkel megcsodálhatjuk a lenyugvó Nap napfoltjait, Hidrogén-alfa távcsövünkkel pedig a Nap légkörének naplángjaiban gyönyörködhetünk. A Budapest kupolában más nappali ínyencségek kerülnek távcsővégre: 18.00-ig a telivénusz izzó korongjában gyönyörködhetünk, majd a holdsarlót figyelhetjük meg a nappali égen.
 
17.00–21.00 Interaktív programok
Sötétedés előtt több tudományos, interaktív szórakoztató, a csillagászathoz szorosan kötődő program közül választhatunk.
Hullócsillagok titkai: Az előadáson kinyomozhatjuk, hogyan hullanak le a csillagok, hogyan keletkeznek a hullócsillagzáporok és azt is, hogy honnan erednek a Perseidák meteorraj hullócsillagai.
Fogj kézbe egy lehullott „csillagot”! A meteoritvizsgálaton mikroszkópjainkkal megvizsgáljuk az égből hullott kövek szivárványszínben pompázó kristályait. Sőt, olyan meteoritokat is megnézhetünk és kézbe foghatunk, amik a közelmúltban hullottak le az égből!
Téridő Trambulin: Száguldó üveggolyókkal modellezik a bolygók és a csillagok mozgását.
Bolygószimatoló Labor: A lombikokba zárt „űrparfümöket” megszagolva bárki a Naprendszer csodás égitestein érezheti magát.
Spektrum Zóna: Megannyi megvilágosító optikai berendezéssel és fényhajlító eszközzel találkozhatunk. Ez tényleg színes programnak ígérkezik!
Plüssbolygós naprendszer: Ezen a programon megismerkedünk az összes bolygóval és azok legismertebb holdjaival. Sőt, a gyerekek segítségével fel is építjük a Naprendszer távolságarányos plüssmodelljét.
Csillagképkirakó: Ezúttal nem az égen, hanem az Észlelőréten elevenednek meg a legszebb csillagképek és a csillaglegendák. Itt is számítanak a gyerekek szorgos közreműködésére!
Helytörténeti séta: A csillagászok romantikus életével és az évszázados múltú kutatóintézet legizgalmasabb történeteivel ismerkedhetünk meg e gyalogtúrán. 
 
18.45–21.00 Alkonyati holdsarló les
Az Észlelőteraszon és a Távcsőműhelynél a dagadó holdsarló nyomába eredünk. Ahogy szép lassan sötétedik, egyre kontrasztosabban bukkannak elő a holdperem jókora kráterei és hegységei.
20.30–21.00 Holdsarló–Spica együttállás: A holdsarló és a Szűz csillagkép kékesfehér Spica csillagának szabadszemes együttállása a Tetőteraszról látszik majd. Napnyugta után egy bő fél órán át élvezhetjük e pompás együttállást.
21.30–23.00 Esti csillagvizsgálás
A csillagvizsgálás négy helyszínen, a Budapest kupola, az Észlelőterasz, a Távcsőműhely és az Észlelőrét jó néhány teleszkópjával zajlik.
21:00 után a sötétedő égbolt legszebb kettőscsillagait kerítjük távcsővégre. Az Albireo a Hattyú csillagkép fejét kirajzoló csillag, amely távcsőben egy színpompás, gyönyörű csillagpáros narancssárga főkomponenssel és kékes kísérővel. Az Epszilon Lyrae dupla kettőse igazi égi különlegesség, a laza kettőscsillag két további szoros kettősre bomlik fel. A Vállfa halmaz egy jókora, valódi akasztós vállfa alakjában tündököl távcsövünk látómezejében.
21:30-tól a nyári déli Tejút legszebb csillaghalmazai és gázködei nyomába eredünk.
A Hattyú-köd a déli tejút egyik legcsodálatosabb csillagközi gázköde. Az úszó hattyú alakú köd nyakát egy lópatkóhoz hasonlító sötét porköd beharapása rajzolja ki. A Sas-köd igen halvány ködössége egy pompás csillaghalmazba ágyazódik. A ködben megbújó Teremtés oszlopainak portornyaiban ma is zajlik a csillagkeletkezés. A Nyilas csillagkép M25 csillaghalmaza egy támlás szék alakját formázza a távcsőben, a szék lábait és ülőkéjét vörös óriáscsillagok rajzolják ki.
 
22.00–23.00 Hullócsillag-megfigyelés és csillagképtúra
A Perseidák meteorraj hullócsillagait az Észlelőréten is megfigyelhetjük. Érdemes polifoamot magunkkal vinni: meleg estén a fűben fekve, kényelmesen merülhetünk el a fölénk boruló égbolt csillagaiban, várva az átszáguldó meteorokra. A hullócsillagok a távcsövek mellett állva, a Távcsőműhelytől és a Tetőteraszról is biztosan izgalmas látványt nyújtanak. A hullócsillagok köré a díszletet a legszebb nyári csillagképek adják, amelyek legendáit lézeres csillagképtúrán élhetjük át. 
 

Ajánló
Ajánló
Mozizzunk a szabadban augusztusban!

Mozizzunk a szabadban augusztusban!

Van-e kellemesebb, mint egy augusztusi estén kitelepedni a friss levegőre, és nagyszerű filmeket...

Amerika bemutatkozik – tehetséges fiatal zenészek a MOM Kulturális Központban

Amerika bemutatkozik – tehetséges fiatal zenészek a MOM Kulturális Központban

Az amerikai kormány közel fél évszázada komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy az USA-ban élő...

Vakációs balesetek: hogyan előzhetjük meg, és mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

Vakációs balesetek: hogyan előzhetjük meg, és mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

Minden szülő rémálma, hogy a gyermekét valamilyen baj éri játék közben. A nyári szünidőben...