Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-08-02

Gyönyörű dallamok – Káldi Kiss András operaénekes és a Con Fuoco

Gyönyörű dallamok – Káldi Kiss András operaénekes és a Con Fuoco

Káldi Kiss András, az Operaház magánénekese visszatérő vendég kerületünk kulturális intézményeiben. Kilenc éve lép fel a Con Fuoco klarinétosainak csapatával. A Hegyvidéki Kulturális Szalon előtt augusztus 16-án este Götz Nándor átiratában adják elő több jól ismert remekmű között Liszt Ferenc és Erkel Ferenc legszebb alkotásait. Hasonlóan a Zenélő Budapest nyári programsorozat többi rendezvényéhez, ez a koncert is ingyenes.
 
Sok zenebarát szerint az opera a klasszikus zenéhez kapcsolódó, magával ragadó élmények legmagasabb szintje. Az olyan operaénekesek, mint a bariton Káldi Kiss András, a színpad legnagyobb sztárjai közé tartoznak mindenütt, ahol komoly hagyományai vannak a klasszikus zenének. Nyáron még az olyan kulturális metropoliszokban is beszűkül az opera élvezetének lehetősége, mint amilyen Budapest. Éppen ezért jó arról értesülni, hogy az immár tíz éve megrendezendő Zenélő Budapest rendezvénysorozat keretében a Hegyvidéki Kulturális Szalon előtt a magyar opera egyik nagy alakja, Káldi Kiss András lép fel, mégpedig a Nemzeti Filharmonikusok, a Concerto Budapest, a Danubia zenekar és az Operaház zenekara fúvósainak kíséretében.
 
Impozáns helyszínek
Immár egy évtizede hagyomány, hogy fővárosunkban színvonalas, mindenki számára elérhető zenei rendezvényekkel várják nyáron a klasszikus muzsika barátait. A helyszínek között ott találjuk Budapest legszebb turisztikai attrakcióit; az idei nyár hatvan ingyenes koncertjét olyan helyeken tartják és tartották, mint a Várkert Bazár, a Budai Vár, a Budavári Palotanegyed, a Műcsarnok és a Hegyvidéki Kulturális Szalon. A programsorozat támogatói között ott találjuk a Hegyvidék Főutcája Egyesületet is.
 
Egy különleges csapat
A Con Fuoco klarinét kvartett is visszatérő ismerős kerületünkben. Több kulturális rendezvényen, például a Hegyvidéki Művészeti Napokon is felléptek már nálunk. Gyakran és szívesen játszanak más zenészekkel, például Götz Nándorral, vagy most augusztus 16-án Káldi Kiss Andrással. 
A bariton hangú előadóművész 1993-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem opera tanszakán. Tanárai között a hazai komolyzene olyan óriásait találjuk, mint Sólyom-Nagy Sándor, Medveczky Ádám, Mikó András vagy Békés András. Káldi Kiss Andrással az elmúlt több mint három évtizedben itthon, de külföldön is sokszor találkozhattunk, úgymint Japánban, Kanadában, Kínában és az Egyesült Államokban. Itthon az Opera közönsége újra meg újra tapsviharral jutalmazta meg népszerű baritonszerepei miatt.
Előszeretettel adja elő a romantikus operairodalom legismertebb remekműveit, miközben nem idegen tőle, hogy kortárs szerzeményekben is megcsillantsa a tudását. A klasszikus zeneszerzők közül Mozart az egyik kedvence: szívesen lép fel a salzburgi születésű zseni műveivel. A közönség nem csupán a hangja és a kiállása miatt kedveli, hanem mert mindig teljes erőbedobással énekel, és addig nem nyugszik, amíg nem sikerül megszólítania közönsége szívét és lelkét. Még a járvány sem tudta elhallgattatni. A Covid idején nem léphetett fel az Operában és nem tarthatott zenés esteket az országot járva. Éppen ezért egészen más, korszerű módon érte el a közönségét. Az interneten énekelte el kedvenc olasz, francia, orosz és német operáit. 
Szívesen ellátogat vidékre is, hogy az ottani közönség is gyönyörködhessen az Opera kínálatában. Ugyanolyan szívesen énekel jól ismert magyar áriákat, mint azokat a műveket, amelyek előadásával megdobogtatta az Operaház látogatóinak szívét. Kollégái tisztelik és kedvelik a tehetsége, a pozitív hozzáállása miatt, és szívesen lépnek fel vele. 
Augusztus 16-án este a Con Fuoco klarinétosai kísérik. Szepesi János, Csalló Roland, Pálfi Csaba és Salamon György a legprofibb hazai zeneművészek közé tartozik. Szepesi János szólistaként és kamarazenészként is gyakran koncertezik. A hazai és a nemzetközi komolyzenei élet aktív előadójának számít. Munkásságát két Artisjus- és Dohnányi Ernő-díjjal ismerték el. Csalló Roland több versenyen is szerepelt kiváló eredménnyel. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egykori hallgatója szívesen játszik Mozart- és Haydn-műveket. Pálfi Csaba 2015-ben lett tanár a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol 2011-ben diplomázott, majd doktori fokozatot szerzett. Nem csupán itthon lép fel, de külföldön is örömmel látott vendég. Azon kiemelkedő magyar zenészek közé tartozik, akik a legnevesebb külföldi mesterek mellett tanulva fejlesztik a tudásukat. Salamon György a kilencvenes években járt ugyanarra az egyetemre, mint a társai. Klarinét mellett basszusklarinéton is játszik. Fontosnak tartja a következő nemzedék zenei tudásának bővítését, ezért szívesen tanítja a fiatalokat. Gyakran találkozhatunk vele a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein. 
Götz Nándorról már sokszor írtunk. Ezúttal Erkel és Liszt műveiből, valamint népdalokból válogatva állította össze a Hegyvidéki Kulturális Szalon előtti műsorát. 
 

Ajánló
Ajánló
Mozizzunk a szabadban augusztusban!

Mozizzunk a szabadban augusztusban!

Van-e kellemesebb, mint egy augusztusi estén kitelepedni a friss levegőre, és nagyszerű filmeket...

Amerika bemutatkozik – tehetséges fiatal zenészek a MOM Kulturális Központban

Amerika bemutatkozik – tehetséges fiatal zenészek a MOM Kulturális Központban

Az amerikai kormány közel fél évszázada komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy az USA-ban élő...

Vakációs balesetek: hogyan előzhetjük meg, és mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

Vakációs balesetek: hogyan előzhetjük meg, és mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

Minden szülő rémálma, hogy a gyermekét valamilyen baj éri játék közben. A nyári szünidőben...