Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-09-04

Különleges program szülőknek és kisbabáknak: évadnyitó Ringató-koncert

Különleges program szülőknek és kisbabáknak: évadnyitó Ringató-koncert

Fuvola, oboa, koboz és citera – ilyen izgalmas hangszerek és persze az őket megszólaltató művészek várják a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban szeptember 8-ától a kisgyerekes családokat. Év közben szerdánként a muzsikálás és a közös játék után az érdeklődők kézműves-foglalkozáson is részt vehetnek. 
 
A zene és az éneklés segít abban, hogy érzelmi kötődés alakuljon ki a hallgatóság és az előadók között. Különösen igaz ez a legkisebbekre, az újszülöttekre és a kisdedekre, akik az első dallamokkal, énekekkel otthon, a családjuk körében ismerkednek meg. A szülők és a nagyszülők többsége tudja, hogy a muzsika és az énekszó több mint szórakozás.
A bölcsődei és az óvodai pedagógusok is egyetértenek ezzel. Hasznos, ha sokat énekelünk a legkisebbeknek, ezzel ugyanis elősegítjük a fejlődésüket, és ahhoz is hozzájárulunk, hogy a későbbiekben könnyebben birkózzanak meg az élet kihívásaival. 
 
Ringatás és szeretet
A Magyar Örökség-díjas Ringatót Gróh Ilona alapította. Ma már százhetvenegy foglalkozásvezető több mint ötszáz helyszínen, rengeteg itthoni és határon túli településen tart rendszeresen Ringató-összejöveteleket.
Gróh Ilona ezen a területen a legismertebb hazai szakembereink egyike. 
Ének-zenét, népművelést és pedagógiát tanult a Pécsi Tudományegyetemen. A diploma megszerzése után a gyakorlatban is hasznosítani akarta a tudását, ezért általános iskolában tanított ének-zenét. Nemsokára visszatért az egyetemre, ám már nem hallgatóként, hanem oktatóként. Ekkor indult el azon az úton, amin évtizedeken át járva kidolgozta a Ringató-módszert, majd kiépítette a hazai és a határon túli hálózatot is.
Tanítványai leendő óvónők és tanítók voltak. Bemutatta nekik a zenei oktatás mesterfogásait és módszertanát. Gróh Ilona nevét egyre többen ismerték a szakmában, és gyorsan nőtt az érdeklődők és a támogatók tábora. Népzenei táborokat vezetett, de dolgozott szaktanácsadóként, karnagyként és énektanárként is. A 21. század küszöbén döntötte el, hogy a tapasztalatait egy olyan módszer kidolgozására használja fel, ami a legősibb magyar zenei hagyományokra támaszkodik, ám mégis újszerű. Ebben sokat segített, hogy ismerte Kodály Zoltán munkásságát, és a zenei nevelés elismert mesterétől, Forrai Katalintól is tanult. Erőfeszítéseinek eredményeképpen létrejött és széles körben elterjedt a Magyar Örökség-díjjal elismert Ringató-módszer.
 
A zene univerzális nyelv
A Ringató foglalkozások célja, hogy a kisgyermeküket nevelő szülők megismerhessék, milyen lehetőségek rejlenek a zenei nevelésben. Szeptember 8-án Sándorné Krizsán Ildikó, Mátyás-Karácsony Zsuzsi és Pataki Anna mutatja meg a gyerekek fejlesztésének fogásait. A céljuk továbbá az is, hogy minél korábban kezdetét vegye a művészeti, mindenekelőtt muzikális nevelés. Így a gyerekek fogékonnyá válhatnak az élő zene, az élő énekszó, a mondókák és a rímek iránt.
A zene ugyanis egyfajta univerzális nyelv, amelyet életkorától függetlenül mindenki megért. A tudósok megállapították, hogy életünk kezdeti szakaszában a muzsikától fejlődik az érzelmi intelligenciánk, és a zene stimulálja az agyunk fejlődését. Ráadásul a megfelelő zenei környezetben felcseperedő kicsi könnyebben alakít ki kapcsolatot a környezetével. Továbbá a muzsikálás és az ének enyhíti a feszültséget, csökkenti a szorongást.
 
Énekeljünk bátran!
Gyermekünk vagy unokánk zenei nevelését ne bízzuk teljesen másokra. Vegyük ki mi is a részünket belőle, hiszen amikor a gyerekekkel együtt hallgatunk zenét vagy énekelünk, akkor megerősödik közöttünk az érzelmi kapcsolat. Törekedjünk arra, hogy minél többet dúdolgassunk, énekeljünk együtt.
A Ringató-foglalkozásokon ehhez kapunk útmutatást.
Már néhány hónapos kisbabák is jöhetnek, és a bölcsődéseket is várják. A szervezők annak örülnek a legjobban, ha a babákat az anyukák mellett elkísérik az apukák és a nagyszülők is. A foglalkozások általában félórásak, de a hétvégi koncerttel egybekötött rendezvények ennél jóval hosszabbak. Szeptember 8-án két órán keresztül tart a program. Sándorné Krizsán Ildikó citerán, Mátyás-Karácsony Zsuzsi fuvolán, Pataki Anna pedig oboán és kobozon játszik. A koncert kiváló alkalom arra, hogy többet tudjunk meg a Ringatóról, az itt használt módszerekről és a legkisebbek fejlesztéséről. A zene és a játék után kézműves-foglalkozás következik. A rendezvényre a belépés díjtalan!
 
 

Ajánló
Ajánló
Mozizzunk a szabadban augusztusban!

Mozizzunk a szabadban augusztusban!

Van-e kellemesebb, mint egy augusztusi estén kitelepedni a friss levegőre, és nagyszerű filmeket...

Amerika bemutatkozik – tehetséges fiatal zenészek a MOM Kulturális Központban

Amerika bemutatkozik – tehetséges fiatal zenészek a MOM Kulturális Központban

Az amerikai kormány közel fél évszázada komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy az USA-ban élő...

Vakációs balesetek: hogyan előzhetjük meg, és mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

Vakációs balesetek: hogyan előzhetjük meg, és mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

Minden szülő rémálma, hogy a gyermekét valamilyen baj éri játék közben. A nyári szünidőben...