Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-09-09

Isten oltalmában – Bogyó Krisztina kiállítása

Isten oltalmában – Bogyó Krisztina kiállítása

A Hegyvidék Kulturális Szalonban szeptember közepétől tekinthetjük meg az Ars Sacra Fesztivál keretében Bogyó Krisztina spirituális, jellegzetesen vallásos töltésű alkotásait. A festőművész előszeretettel ábrázolja a lelki folyamatokat. Műveivel elősegíti az emberi önismeret elmélyítését, a gyógyulást, és utat mutat szívünk és a Teremtő felé.
 
Tizennyolc esztendeje annak, hogy Magyarországon megrendezik a kultúra keresztény szellemiségű spirituális seregszemléjét, az Ars Sacra Fesztivált. A rendkívül sokrétű programok kavalkádját kínáló rendezvénysorozat elején érdemes ellátogatni a Hegyvidéki Kulturális Szalonba, mivel szeptember 13-án 18 órakor ott kerül sor egy magyar festőművésznő, az egészen egyedi hangvételű, a lelkünket és a szívünket megszólító Bogyó Krisztina kiállításának megnyitójára.
 
Fény és hit
Amikor Bogyó Krisztina elkészít egy képet, arra törekszik, hogy olyan nézőpontokat mutasson meg az érdeklődőknek, amelyek esetleg eddig elkerülték a figyelmüket. A Tamási Áron teremben kiállító alkotó a Pécsi Tudományegyetem Építészmérnök Karán szerzett diplomát. Kezdetben akrillal festett, és amióta intenzívebben foglalkozik a képzőművészettel, folyamatosan kísérletezik. Mindenekelőtt a „fluid art” területén ért el szép sikereket. A kiállítás ünnepélyes megnyitóján olyan képeket tekinthetünk meg, amelyek elgondolkodtatnak és töprengésre késztetnek. Találunk közöttük erőteljes, harsányabb, színes ábrázolásokat, de a szürke árnyalataival dolgozó megoldásokat és fekete-fehérnek tűnő festményeket is.
Bogyó Krisztina hihetetlen erővel mutatja meg a különféle lélektani folyamatokat. Alkotásaival arra ösztönöz, hogy ismerjük meg önmagunkat, hiszen ez lehet a boldogság kulcsa. Megpróbálja mások számára is megragadhatóvá, felfoghatóvá tenni azokat az érzéseket, hangulatokat és gondolatokat, amelyekkel az alkotás folyamata során szembesül.
A képek születésében ugyanolyan fontos szerep jut a tudatnak, mint a tudat alatti érzéseknek. A kiállítás megtekintése egy különleges önismereti folyamat része lehet. A világunk ugyanis tele van szemfényvesztéssel, emiatt megtörténhet, hogy nem figyelünk a belső lelki folyamatainkra, és esetleg kételkedni kezdünk saját magunk értékességében.
Szerencse, hogy mindannyian „Isten oltalmában” vagyunk, ahogy azt a kiállítás címe is jelzi. Napjainkban nagy igény mutatkozik a szakrális művészet iránt.
 
A pápa útmutatását követve
II. János Pál pápa a 20. század egyik legjelentősebb vallási vezetője volt. Neki köszönhetjük, hogy földrészünkön megújult a vallásos művészet, és hazánkban is immár a kulturális élet szerves részét jelenti az Ars Sacra Fesztivál. A szentté avatott pápa ugyanis azt kérte az európai nagyvárosok vezetőitől, hogy tárják az ott élők elé, mennyire gazdag, árnyalt és sokoldalú a keresztény hit.
A hagyományosan ősszel megrendezendő Ars Sacra kinyitja a templomok kapuját, és izgalmas programokkal várja a kultúra barátait. Annak idején II. János Pál enciklikáját elolvasva sokan felsorakoztak, hogy a nagyvárosokban valóra váltsák a Szentatya elképzeléseit. Budapesten a városmissziós erőfeszítések hatására született meg a magyar művészeket összefogó, azóta is folyamatosan aktív Ars Sacra Alapítvány. Dragonits Márta, Kolek Ildikó és Toroczkay Ilona példáját követve ma már nemcsak a fővárosban, hanem az ország számos részén is sor kerül  rendezvényekre.
Szeptember 15-én érdemes ellátogatni a Városmajori Kistemplomba, ahol megismerhetjük Mattioni Eszter életét és munkásságát, ugyanitt 20-án Szent Ágoston írásairól tart előadást Váncsa Gábor. Szeptember 16-án Tüskés Anna rendez könyvbemutatót Rab Gusztáv regényeiről a Hegyvidéki Kulturális Szalonban. Ugyanezen a napon Berecz Andrással találkozhatunk a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban, majd szeptember 20-án Tallós Álmos tart hárfakoncertet. A MOM Kulturális Központban 18-án lép fel a Jazzation. 22-én a Szent László Közösségi Házban megvizsgálják, hogy Árpád-házi Szent Margit miként lehet példakép a 21. században.
Az idei fesztivál programjainak zárókoncertjét a Gemma együttes tartja a főváros egyik legjelentősebb spirituális központjában, a Mátyás-templomban. Igazi érdekesség, hogy az idén is sor kerül a fesztiválhoz kapcsolódó nyitott templomok napjára. Szeptember 14-én az ország több részén tárulnak fel a kapuk, és a templomokat legjobban ismerő szakemberek a hit szemén átnézve mutatják be az egyes helyek művészeti értékeit. Az Ars Sacra Fesztivál idei mottója egy fontos igazságra hívja fel a figyelmünket: „Az igazság békét teremt”! Ennek megfelelően a nyitott templomok napján mindenkit közös imára hívnak, mégpedig a békéért.
 
Ha szeretnénk részletesebben is megismerni a 2024-es Ars Sacra Fesztivál programjait, akkor érdemes körülnéznünk ezen az oldalon:
https://www.ars-sacra.hu/fesztival-programok
 

Ajánló
Ajánló
A Genesis eleven emléke – Djabe- és Steve Hackett-koncert

A Genesis eleven emléke – Djabe- és Steve Hackett-koncert

Idén nyáron a legendás Genesis együttes gitárosa, Steve Hackett lép fel magyar barátaival...

Mozizzunk a szabadban augusztusban!

Mozizzunk a szabadban augusztusban!

Van-e kellemesebb, mint egy augusztusi estén kitelepedni a friss levegőre, és nagyszerű filmeket...

Amerika bemutatkozik – tehetséges fiatal zenészek a MOM Kulturális Központban

Amerika bemutatkozik – tehetséges fiatal zenészek a MOM Kulturális Központban

Az amerikai kormány közel fél évszázada komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy az USA-ban élő...