Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-09-23

Forog a világ – világzenei koncertek a MOM Kulturális Központban

Forog a világ – világzenei koncertek a MOM Kulturális Központban

A Naked együttes 2006-ban belerobbant a szerb zenei életbe, hangzásukkal a hazájuk után gyorsan meghódították a fél világot, beleértve Magyarországot. Szeptember 27-én, pénteken este lépnek fel a Hegyvidéken. Utánuk Lakatos Mónika társulata következik, majd a két csapat közösen játszik. Különleges élmény vár azokra, akiket érdekel az autentikus cigányzene és a népek muzsikája.
 
Lakatos Mónika a magyar zenei élet egyik különlegessége. A rákosszentmihályi oláh cigány család gyermeke elnyerte a Párhuzamos Kultúráért díjat, majd két évvel később első cigány művészként megkapta a világzene legrangosabb eseménye, a Womex díját. A Romengo együttes énekesnője 2022 óta a Kossuth-díjas zenészek táborát erősíti. Vele és a barátaival találkozhatunk a MOM Kulturális Központban.
 
Meztelen igazság – ez egy szupercsapat!
Aki jegyet vesz erre a rendezvényre, az igazából három koncertet kap egy áráért. Először a szerbiai Naked játszik egy órán át, a belgrádi művészeket a Lakatos Mónika Folk Trió követi, majd újabb egy órán keresztül e különleges kompánia együtt muzsikál és énekel.
A szülőföldjén nagyon kedvelik a Naked csapatát. 2006 óta töretlen népszerűségnek örvendenek, amire valószínűleg az a magyarázat, hogy Djordje Mijusković, Goran Milošević, Branislav Radojković, Ivan Teofilović és Đorđe Kujundžić sokszínű, energiától duzzadó zenét játszik. A Balkán népei szeretik az érzelemmel teli muzsikát, és a Naked zenéjében felismerhetők ezek a balkáni tradíciók. Részben ez is hozzájárult ahhoz, hogy a szerb csapatnak sikerült belopnia magát a világzene rajongóinak szívébe.
Persze az is sokat számít, hogy kiválóan improvizálnak, és nemcsak egzotikus vidékek, például Afrika hangulatát tudják megragadni, de otthonosan mozognak a rock, a punk, a jazz, a szving, a global urban zene és a szabadzene területén is. Sokan a különlegességük miatt kedvelik őket, míg másokat az erőteljes színpadi megjelenésük nyűgöz le. Öt stúdióalbumuk közül négyet magyar közreműködéssel készítettek el. Az elmúlt évtizedekben több külföldi sztárral léptek fel, és az észak-balkáni világzene legismertebb képviselőjeként otthonosan mozognak Izraelben, Dél-Koreában vagy Indiában is. Budapestre szinte már hazajönnek.
De miért azt a nevet választották, hogy Naked, vagyis meztelen? Távolról sem azért, mintha ruhátlanul állnának a színpadra. A nevük az őszinteségre és a fedetlen igazságra utal. Muzsikájuk a tisztaság, a nyitottság, a tisztesség és a remény üzenetét hordozza.
Régóta jól ismerik Lakatos Mónikát és életművét.
 
Hosszú út a világsikerig
Lakatos Mónika Rákosszentmihályon egy hétgyermekes családban nőtt fel, és a kilencvenes évek elején nem sokan gondolták volna, hogy e kislányból, aki sohasem járt zeneiskolába, igazi világsztár lesz.
Autodidakta módon tanult meg zenélni, míg a tánc alapjait az édesapjától sajátította el. Pályafutása szempontjából sorsdöntő volt, hogy belépett a Holdvilág Kamaraszínházba. Nemcsak azért, mert itt ismerkedett meg leendő férjével, Rostás Mihály Mazsival, de azért is, mert Malgot István igazgató felfigyelt a tehetségére, és benevezte egy vetélkedőbe.
A népdal-kategóriát Lakatos Mónika és a társai nyerték meg.
Ekkor indult el a világhírnév felé. 2004 óta nagyecsedi cigányzenét játszik. A lemezei nemcsak itthon arattak nagy sikert, de megismerte és megszerette külföldön is a világzenét kedvelő közönség. Szeptember 27-én nem egyedül, hanem a Lakatos Mónika Folk Trió tagjaként áll színpadra. 
 
Óriások nyomában haladva
Napjainkban egyre népszerűbb a világzene, mind többen fordulnak a hagyományos dallamok, a legősibb nemzeti kultúrák hangzásvilága felé. A világzenei díjak komoly tekintélyt kölcsönöznek azoknak a művészeknek, akik kiérdemlik őket. Mind közül a legjelentősebb a Womex-díj. Lakatos Mónika különleges körülmények között kapta meg a világzene Oscar-díjának nevezett elismerést. 2020-ban még javában tombolt a világjárvány, amikor sor került a Womex gálájára. Eltérően Lakatos Mónika külföldi rajongóitól, a hazai közönség abban a szerencsés helyzetben volt, hogy nem az interneten, tehát távolról kellett követnie a díj átadását, hanem a nézőtérről nézhette, ahogy átveszi az életműdíjat, és gálakoncertet tart. A Womex-díjat korábban a világzene olyan óriásai érdemelték ki, mint Calypso Rose vagy Juan de Marcos Gonzáles (Buena Vista Social Club). 
 

Ajánló
Ajánló
A latin lélek csodái

A latin lélek csodái

A mexikói zenei hagyományok képviselője, Manuel Betancourt Camino lép fel kerületünkben a...

A Genesis eleven emléke – Djabe- és Steve Hackett-koncert

A Genesis eleven emléke – Djabe- és Steve Hackett-koncert

Idén nyáron a legendás Genesis együttes gitárosa, Steve Hackett lép fel magyar barátaival...

Mozizzunk a szabadban augusztusban!

Mozizzunk a szabadban augusztusban!

Van-e kellemesebb, mint egy augusztusi estén kitelepedni a friss levegőre, és nagyszerű filmeket...