Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-10-01

Családi nap a Lóvasúton: izgalmas programok kicsiknek és nagyoknak

Családi nap a Lóvasúton: izgalmas programok kicsiknek és nagyoknak

Vidám rendezvények kavalkádja várja október 5-én, szombaton mindazokat, akik ellátogatnak a zugligeti Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontba. A gyerekek, de a felnőttek is számos ingyenes program, például népi játékok, kézműves-foglalkozások és arcfestés közül válogathatnak. Azok sem fognak csalódni, akik különféle zenei, színházi programokat szeretnének megtekinteni. Lesz mindezeken felül növényismereti séta, vadnövénykóstoló és pecsétkészítő workshop.
 
A szülők és a nagyszülők is tudják, hogy ősszel, amikor az időjárás megtréfál minket, és előfordulhat, hogy nem tudunk a gyerekekkel kimenni a szabadba, nagy kincset jelent egy-egy olyan színvonalas közösségi program vagy rendezvény, amire elmehetünk a legkisebbekkel, és ami adott esetben akár az egész család együttes kikapcsolódására, szórakozására is lehetőséget kínál. Pontosan ilyen programokkal kedveskednek a látogatóknak a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont tereiben és a körülötte elterülő erdőben. 
A szervezők nagy gonddal válogatták össze az egész napos eseménysorozat közreműködőit. Délelőtt megnézhetjük Góbi Rita táncművész és koreográfus mozgásszínházi produkcióját, a Pici bonbon – mozgásfoglalkozással egybekötött mesés-táncos előadást. A táncpedagógiával is foglalkozó szakember sikerekben pályafutása a Vajdaságban, Újvidéken vette kezdetét. Nem csupán itthon, de külföldön is tanult, tudását elismerték az amerikai, a japán és a cseh táncművészek is. Színpadi pályafutása a Pécsi Balettnél kezdődött, és később több más társulatnál is fellépett, emellett játékfilmekben is kapott szerepeket. Tekintélyes vendégkoreográfusnak számít, akit örömmel hívnak meg a kortárs színházakba és bábszínházakba. Alkotásaira a bátor kísérletezés, valamint a precízen kidolgozott koreográfia a jellemző. Munkásságát többször is elismerték, az idén kapta meg a Harangozó Gyula-díjat.
 
Interaktív zenei foglalkozás
Délután az Öröm-Hang-Ár csapata várja a bölcsődéseket és a kisiskolásokat. Az Izgő-mozgó Hangerdő nem mindennapi élményeket ígér. Az interaktív muzsikálásba és a zenével való foglalkozásba a gyerekeket is bevonják. Érdemes tudni, hogy ez a zenepedagógiai műhely idén ősszel rendszeres foglalkozásokat tart majd. Az Öröm-Hang-Árt három nem mindennapi, a gyerekeket szerető hölgy, Barhács Claudia gyógypedagógus, énekes, Földi Veronika óvodapedagógus, jazzénekes, tréner és Szlávics Anna énekes-dalszerző, Kokas-foglalkozásvezető alapította. Előszeretettel mutatnak be hagyományos népi mondókákat, gyermekdalokat, emellett fontos szerep jut az improvizációnak, így mindenki átélheti, milyen nagyszerű a közös alkotás ereje. Ráadásul ez a zenei élmény lehetővé teszi, hogy a szülők még meghittebb kapcsolatba kerüljenek a kicsikkel. A program remek lehetőség arra, hogy körülnézzünk a képzelet birodalmában, játsszunk a hangokkal és együtt mozogjunk.
 
A mesék birodalmában
A Tatay Színház bábművészeit országszerte jól ismerik a gyerekek, az óvó nénik és a tanárok is. Tatai Zsolt és Tatai Veronika kincsekkel teli, csodálatos kulcsnak tartja a meséket. Nemcsak a magánéletben társak, de már jó ideje azonos hivatásnak élnek. A színházukat 2009-ben hozták létre. Felidézték a legendás hőskort, a vándorló színészek világát. Kezdetben csak egy bőröndben volt minden kincsük, majd egy tulipános ládából kerültek elő a mesemondás kellékei, a bábok és a díszletek.
A felnőttek nem csupán azért kedvelik Zsolt és Veronika előadásait, mert azok lekötik az óvodásokat és a kisiskolásokat, hanem mert nagy tisztelettel és jó humorral dolgozzák fel a meséket. A csillagszemű juhász kalandjait sokan ismerik. Még azokra is sok meglepetés vár, akik azt gondolják, hogy nekik a mesélők már nem tudnának újdonságokat mondani. 
A déltől fellépő Aranyszamár Bábszínház a legismertebb hazai vándorló színházak közé tartozik. Nagy őszinteséggel dolgozzák fel a meséket, legyen szó régi történetekről vagy a legújabb kalandokról. Színpadra állították már Vackor, a piszén pisze kölyökmackó meséjét, Andersentől a Kis hableányt, Szántó Viktóriától a Legyek a lábnyomont, Berg Judittól a Mesék a Tejúton túlrólt vagy Nemes Nagy Ágnes Az aranyecsetjét. A Pom Pom meséi tematikus játéktér sok meglepetéssel várja az óvodásokat és a kicsit nagyobbakat. A megelevenedő régi és vadonatúj történetek számos bölcsességgel, hasznos útmutatással ajándékozzák meg a gyermekeket.
 
Különleges programok
Tíz órakor kezdődnek a kézműves-foglalkozások, a Kenderkóc népi játéktér és a babakonyha. Tizenegy órától Halmos Mónika fitoterapeuta vezetésével igazi különlegességet jelent a Növényséta a Lóvasút mögötti erdőben. A gyógyító füvek, ragyogó zöldségek, jóízű gyümölcsök és szép virágok szakértője mindenkinek megmutatja a természet legizgalmasabb titkait. A nagyobb gyerekek és felnőttek belekóstolhatnak a különféle gyógynövényekbe. Közben a VISU slowdesign kiscsoportos pecsétkészítő workshopokat tart, és lesz két arcfestő is, akik ügyesen mesefigurákká változtatják a kis jelentkezőket. A 9.30-tól 18 óráig tartó rendezvénysorozaton mindenki remekül érezheti magát.
Az összes program ingyenes, de egyes rendezvények regisztrációhoz kötöttek.
 

Ajánló
Ajánló
Különleges program szülőknek és kisbabáknak: évadnyitó Ringató-koncert

Különleges program szülőknek és kisbabáknak: évadnyitó Ringató-koncert

Fuvola, oboa, koboz és citera – ilyen izgalmas hangszerek és persze az őket megszólaltató...

Egészségre fel! Izomra fel! – Szeniortorna indul a Jókai klubban

Egészségre fel! Izomra fel! – Szeniortorna indul a Jókai klubban

Idősebb korban is rendkívül fontos, hogy csonttömegünket megőrizzük, hogy mozgékonyságunkat,...

Gyönyörű dallamok – Káldi Kiss András operaénekes és a Con Fuoco

Gyönyörű dallamok – Káldi Kiss András operaénekes és a Con Fuoco

Káldi Kiss András, az Operaház magánénekese visszatérő vendég kerületünk kulturális...