Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-10-08

Tüllszoknya és balettcipő – Gyermekbalett-tanfolyamok a Hegyvidéken

Tüllszoknya és balettcipő – Gyermekbalett-tanfolyamok a Hegyvidéken

Minden kislányban él egy balerina, akit érdemes előcsalogatni. A Grace Mozgásművészeti Stúdió balett-tanárai pedig mindent meg is tesznek azért, hogy ez megtörténjen. A kerületben három helyszínen foglalkoznak a balett iránt érdeklődő kis növendékekkel, akik játékos formában, a mesék nyelvén sajátíthatják el a balett alapjait és gyönyörű mozdulatait.
 
Szülőként egyáltalán nem könnyű a különórák kiválasztása: nem szeretnénk túlterhelni a csemetéinket, viszont ha jelentkezik gyermekünk őszinte érdeklődése egy adott terület iránt, akkor attól nem szeretnénk megfosztani. A balett világa sok kislány számára vonzó lehet a szép zenékkel, a tüllszoknyákkal, a meseszerű történetekkel a színpadon, aminek szeretnének ők is a részesei lenni.
Három-négy évesen, az óvodai közösségen túl már motivált lehet egy kisgyerek abban, hogy csatlakozzon egy balettcsoporthoz. Az életkori sajátosságokból kifolyólag ennél a korosztálynál még a nagymozgások dominálnak, de a helyes testtartás, a lábpozíciók, a kéz- és kartartások alapjai már nekik is megtaníthatók.
Hogyan tanulhatnak a gyerekek?
 
Játékos tematika
A kicsik életében kiemelt szerepe van a játéknak. Fejlődésük egyik központi tényezője, egyúttal érzéseik, gondolataik legfőbb kifejezési formája is. Ezáltal fedezik fel a környezetüket és ismerik meg önmagukat, saját képességeiket, határaikat.
Ha a játékon keresztül ismerkednek meg a balett műfajának sajátosságaival is, például hogy szól a zene, vagy hogy mozdulatokon keresztül kell reagálni helyzetekre, akkor sokkal gyorsabban kialakul a kötődés a mozgásforma iránt. A Grace Balett egyedülálló tananyaga kifejezetten a gyerekek nyelvén íródott, és már több mint 20 éve az oktatásuk alapját képezi. Az olyan hívószavak, amelyek közel állnak a gyerekek világához (mesehősök, állatok), nagy szerepet játszanak abban, hogy örömmel vegyenek minden feladatot. Szívesen játsszák végig a foglalkozásokat, miközben új ismeretekkel gazdagodnak, és közben számos képességük is fejlődik.
 
Nem túl hosszú órák
Bár a legfontosabb szempont, hogy a gyermek megkedvelje a mozgást és ehhez nagyban hozzájárul a játékosság, a tanári instrukciók követése közel egy órán át még nagy kihívás számukra. A növendékek persze hétről hétre fejlődnek az összpontosításban, a tanár pedig ideális esetben figyelemmel irányítja ezt a folyamatot. A 3-4 éves korosztálynak az első évben csak 40 perces órákat tartanak, így igazodva a legkisebbek igényeihez. Az oktatók szakképzett, gyermekbarát szemléletű táncpedagógusok, akik már több száz gyermeket végigkísértek ezen az úton, így szülőként bátran támaszkodhatunk sokéves tapasztalatukra.
 
Egyéni fejlődési út
A balettórák a legtöbb helyen szülői részvétel nélkül zajlanak, hogy a jelenlétük ne vonja el a gyermek figyelmét a feladatokról. Amennyiben a kicsi még nem mer önállóan bemenni az órára, vagy rövid időn belül ki szeretne menni anyához, az azt jelenti, hogy még nem érett meg erre a tanfolyami szintű képzésre. Ilyenkor nem célszerű erőltetni, inkább várjuk meg, amíg megérkezik a kellő bátorság, amivel a későbbiekben magabiztosan és önfeledten tud részt venni az órákon.
Az is előfordulhat, hogy egy gyermek az elején még nem mer minden gyakorlatba bekapcsolódni, és a játékosabb feladatokból is inkább kimarad, csak szemlélődik. Az ilyen gyerekek lassabban oldódnak, több idő kell nekik, hogy idővel beálljanak a többiek közé, azonban érdemes türelemmel megvárni ezt a pontot, mert ez is fontos része a folyamatnak.
 
Ha mégsem tetszik
Nem lehet előre megjósolni, hogy fog a gyermekünk reagálni, ha még soha nem próbálta a balettet. Ezért találták ki az úgynevezett próbacsomag lehetőséget, amely három alkalmat biztosít arra, hogy a gyermek eldöntse, tetszik-e neki ez a mozgásforma. Így mi is látni fogjuk, mennyire lelkesedik a balettórák iránt, valamint a tanárok is adnak visszajelzést, hogy mit tapasztaltak az órák alkalmával.
 
Helyszínek és időpontok
A kerületben három helyszínen zajlik az oktatás, a Hegyvidéki Kulturális Szalonban kedden és csütörtökön 17, a Barabás Villában hétfőn és szerdán 16, a MOM Kulturális Központban pedig kedden és szerdán 16 órakor kezdődnek az órák.
 

Ajánló
Ajánló
Különleges program szülőknek és kisbabáknak: évadnyitó Ringató-koncert

Különleges program szülőknek és kisbabáknak: évadnyitó Ringató-koncert

Fuvola, oboa, koboz és citera – ilyen izgalmas hangszerek és persze az őket megszólaltató...

Egészségre fel! Izomra fel! – Szeniortorna indul a Jókai klubban

Egészségre fel! Izomra fel! – Szeniortorna indul a Jókai klubban

Idősebb korban is rendkívül fontos, hogy csonttömegünket megőrizzük, hogy mozgékonyságunkat,...

Gyönyörű dallamok – Káldi Kiss András operaénekes és a Con Fuoco

Gyönyörű dallamok – Káldi Kiss András operaénekes és a Con Fuoco

Káldi Kiss András, az Operaház magánénekese visszatérő vendég kerületünk kulturális...