Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-10-10

Örökké a Tiéd, Mária – Lakásszínházi előadás a Várkert Bazárban

Örökké a Tiéd, Mária – Lakásszínházi előadás a Várkert Bazárban

Izgalmas színházi élményre számíthatnak az érdeklődök, akik október 16-án a Várkert Bazárba látogatnak. Maria Callas és Aristotle Onassis tragikus szerelmének történetébe pillanthatnak be ezen az estén. Az előadást megelőzően pedig sétára indulhatnak, hogy bejárják a Budavári Palota falképekkel díszített szalonjait, és megismerjék az épület történetét.
 
Az október 16-án 19 órakor kezdődő előadáson  a 20. század egyik legtehetségesebb opera-énekesnője, Maria Callas és Aristotle Onassis üzletember hajókabinjába válthatnak jegyet a nézők. A Magyar Művészeti Akadémia művészeti ösztöndíjprogramja által kel életre az operairodalom és az üzleti élet leghíresebb alakja, ezúttal „levélszínház” formájában. Maria Callast Bátor Anna Daniela, Aristotle Onassist pedig Ungvári Álmos idézi elénk.
 
Szenvedélyek viharában
Két különös életút tárul fel, amely megmutatja, milyen álarcokat húzhat magára az, aki a színpadra lép és az, akinek az üzleti életben kell helytállnia. Kiderül az is, hogy az álarcok törékeny embereket takarnak, akik sokféle elvárásnak akarnak megfelelni, sokféle harcot vívnak. 
Az operadíva és a gazdag görög hajómágnás több mint hét évig tartó kapcsolata tele volt szenvedéllyel, pompával és vágyakozással, csak épp a szerencsét nélkülözte. 1958-ban a világhírű szoprán, egy New Yorkba kivándorolt görög gyógyszerész lánya sikerei csúcsán először énekelt a párizsi Operaházban, és az előadáson ott volt számos híresség, Charlie Chaplin, Brigitte Bardot, Cocteau és Onassis is. 
A görög milliárdos három hónap múlva egy velencei bálon először találkozott személyesen Callasszal, az egész estét együtt töltötték. Callas elbűvölte a férfit. Onassis meghívta az énekesnőt, hogy töltse a következő nyarat luxusjachtján. A 17 évvel idősebb milliárdos eltökélte, hogy meghódítja Callast, és így is lett. Az énekesnő európai turnéjának egyes állomásain vörös rózsákkal hinttette tele az útját és a színpadot. Callas ekkor már 12 éve férjnél volt, és a sors fintoraként épp férje, Giovanni Battista Meneghini, aki az ügynöke is volt, tanácsolta, hogy menjen el a hajókirándulásra, amelyre több előkelő vendéget, többek között Churchillt és feleségét is meghívták. Maria 20 új ruhakölteménnyel szállt fel a jachtra, és amikor elhagyta, egy pompás karkötő csillogott a csuklóján, rajta a következő felirattal:„TMWL” (To Maria with love – Máriának szeretettel). Meneghini figyelmeztette a nejét, hogy ez a szerelem az énekesi karrierjének végét fogja jelenteni, de ez sem segített, Callas 1959-ben elvált férjétől, és röviddel utána Onassis neje is nyilvánosságra hozta a szakítást.
 
Görög sorstragédia
Attól kezdve a mágnás Callas minden kimondott és ki nem ejtett kívánságát teljesítette, elhalmozta ékszerekkel, drága ruhákkal, figyelemmel. 
Életrajzírója így vélekedik: „Onassis volt Maria első mély tapasztalata szerelmi ügyekben. Ő vitt az apácaéletébe szenvedélyt, gyengédséget, némi frivolságot.” De a házassággal nem nagyon sietett. Pedig Callas csak egyet akart, a férfit. Olyan fanatikusan, hogy a hangja is megsínylette: lassacskán kezdett belőle eltűnni az erő, a rendkívüli szín. A mágnás azonban biztos volt a dolgában, az újságíróknak Velencében nagyképűen odavágta: „Miért ne érezném hízelgőnek, ha egy Callas belém szeret?!” 
Maria nehezen viselte a szerető szerepét, de annyira imádta a férfit, aki csak játszott vele, hogy képtelen volt lemondani róla. Istenítette, de minél jobban ragaszkodott hozzá, a férfi annál jobban taszította el magától.
Meneghininek igaza lett: a gyönyörű szoprán lassan elvesztette a hangját. Erre Onassis így reagált: „Már csak egy síp van a torkodban.” Ekkor már másfelé kacsingatott: Jackie Kennedyt, az egykori amerikai elnök özvegyét szemelte ki magának, és 1968-ban feleségül is vette, de röviddel utána újra Callas társaságát kereste. Életük végéig találkozgattak. Callas közben többször öngyilkos akart lenni. Amikor 1975-ben Onassis meghalt, kijelentette: „Mától özvegy vagyok.” Két évre rá követte szerelmét. Hivatalosan szívrohamban halt meg, a mendemondák szerint azonban öngyilkos lett.

További részletek az előadásról: Örökké a Tiéd, Mária - Lakásszínház | Várkert Bazár (varkertbazar.hu)
 

Ajánló
Ajánló
Különleges program szülőknek és kisbabáknak: évadnyitó Ringató-koncert

Különleges program szülőknek és kisbabáknak: évadnyitó Ringató-koncert

Fuvola, oboa, koboz és citera – ilyen izgalmas hangszerek és persze az őket megszólaltató...

Egészségre fel! Izomra fel! – Szeniortorna indul a Jókai klubban

Egészségre fel! Izomra fel! – Szeniortorna indul a Jókai klubban

Idősebb korban is rendkívül fontos, hogy csonttömegünket megőrizzük, hogy mozgékonyságunkat,...

Gyönyörű dallamok – Káldi Kiss András operaénekes és a Con Fuoco

Gyönyörű dallamok – Káldi Kiss András operaénekes és a Con Fuoco

Káldi Kiss András, az Operaház magánénekese visszatérő vendég kerületünk kulturális...