Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-10-15

Boribon kirándul – a Nefelejcs Bábszínház előadása a MOMKultban

Boribon kirándul – a Nefelejcs Bábszínház előadása a MOMKultban

Marék Veronika József Attila-díjas írónak, grafikusnak eddig több mint ötven könyve jelent meg. A meséit jól ismerik szerte a nagyvilágban, hiszen lefordították őket lengyel, szerb, román, szlovák, angol, francia, német, spanyol, koreai és kínai nyelvre is. Legismertebb története, az évtizedek óta hatalmas népszerűségnek örvendő Boribon sorozat egyik izgalmas részét október 20-án, vasárnap délelőtt tekinthetjük meg a MOM Kulturális Központban. 
 
Ha megkérdezünk egy könyvesbolti eladót vagy könyvtárost arról, hogy manapság ki a legnépszerűbb gyermekkönyvszerző, a nevek között igen nagy valószínűséggel hallani fogjuk a Boribon és Annipanni történeteit megalkotó Marék Veronika nevét is. A mai magyar irodalmi élet gyermekekkel foglalkozó szegmensében legendának számít a számos díjjal elismert munkásságú alkotó.
Több olyan nemzedék nőtt már fel, amelyek számára az ő könyvei jelentették a legcsodálatosabb és legboldogabb meseélményeket. Olyan szívhez szóló, ugyanakkor tanulságos és szórakoztató történetekkel ajándékozott meg minket, mint amilyen a Boribon- és Annipanni-univerzum sok-sok kalandja, vagy éppen a Bem téri gyerekek, a Laci és az oroszlán, A csúnya kislány, A kék kerítés, A bohóc és a kismajom, Kippkopp sorozat, a Centi barátai, a Vakáció 2500-ban vagy A kockásfülű nyúl.
 
Ismeri és szereti az egész világ
Marék Veronika méltán kapta meg a Móra Könyvkiadó Nívódíját, az Ifjúsági Díjat, a Janikovszky Éva-, a József Attila- és a Budapestért díjat. Lenyűgöző, ahogy a meséit szövi. A kis hősök magukkal ragadóan kalauzolják el a hallgatóságot, illetve a már olvasni tudó kisgyerekeket a csodálatos kalandok, a szívhez szóló boldog események, az igaz barátság világában.
Alig akad olyan könyve, amit ne adtak volna már ki számos alkalommal, mégpedig nemcsak itthon, de külföldön is. Marék Veronikának a határainkon túl is rengeteg rajongója van. A könyvei tökéletesen alkalmasak arra, hogy esténként belőlük meséljünk gyermekeinknek vagy az unokáinknak. Ráadásul igen nagy a valószínűsége annak, hogy egy nemzedékkel később ők is ezt fogják tenni, továbbadva így azt az értékes kulturális örökséget, amit Marék Veronika történetei jelentenek.
 
Lenyűgöző életpálya
A magyar mesemondás koronázatlan királynője 1937-ben nem sokkal karácsony előtt született. A szülei orvosok voltak, és az édesapja az irodalom területén is szép sikereket ért el. Talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy a lányuk már kiskorától kezdve érdeklődött az irodalom és a mesék iránt. Veronika csupán négyéves volt, amikor megtanult olvasni.
Középiskolás korában kezdett el érdeklődni a színjátszás iránt, és hamarosan megismerte a bábuk lenyűgöző világát. Egy amatőr csapat tagjaként 1956-ban segített előadni Bartók Béla Fából faragott királyfi című darabját. Ugyanebben az évben jelent meg az első mesekönyve, amit később rengeteg másik követett. A középiskola elvégzése után sokáig kereste a helyét a világban. Diplomát már színészként szerzett, és megismerte a színház világát. Miközben dolgozott, az egyetemen elvégezte a magyar szakot is.
1963 óta az írásnak és a rajzolásnak él.
Egy idő múlva már saját maga készítette az illusztrációkat a könyveihez. A nevét jól ismerték külföldön is, mert a Corvina kiadó idegen nyelveken is megjelentette az alkotásait.
Pályafutása során a könyvei több mint hatszázezer példányban jelentek meg.
Ezenfelül alkotott képregényeket, rejtvényeket, bábjátékokat, rádiójátékokat, forgatókönyveket, tévéjátékot és társasjátékokat. Nagyon szeret utazni, és szívesen tesz eleget a meghívásoknak, ha könyvtárakba, iskolákba vagy éppen kis falvakba hívják. Japán a kedvenc országa, itt már féltucatnyi alkalommal járt. A szigetország lakói is imádják a könyveit, eddig harminc kötete jelent meg japán nyelven.
 
Mesteri tolmácsolásban
Marék Veronika legnépszerűbb művei közé tartozik Boribon-univerzumban játszódó sok kedves mese. A Boribon kirándulban a főszereplő szamócát keres a réten, de szamóca helyett különös dolgokat talál: cipőt, inget, kalapot és egy igazi jóbarátot! A könyvet egy kicsi, de annál lelkesebb csapat, a Nefelejcs Bábszínház társulata vitte színpadra. Mesteri módon jelenítik meg a mese szereplőit és az izgalmas cselekményt. Hosszú ideje vannak a pályán, az első előadásukat huszonnégy évvel ezelőtt tartották. Fő célkitűzésük, hogy vidám, zenés előadásaikkal felhőtlen szórakozást nyújtsanak kicsiknek és nagyoknak egyaránt, valamint hogy miközben önfeledt szórakoztatásban részesítik a gyerekeket, azok megismerjék a legfontosabb erkölcsi értékeket is. Az előadások után a művészekkel és a bábokkal is találkozhatnak a kis rajongók. A mesefigurákat mindenki kézbe veheti, hogy alaposabban megszemlélje, sőt ki is próbálja a bábukat.
Október 20-án Erdélyi Erika, Erdélyi D. Barnabás, Tóth Zsuzsa, Haroni Magdi és Szarvas Mici közreműködésével láthatjuk az előadást.
 

Ajánló
Ajánló
Különleges program szülőknek és kisbabáknak: évadnyitó Ringató-koncert

Különleges program szülőknek és kisbabáknak: évadnyitó Ringató-koncert

Fuvola, oboa, koboz és citera – ilyen izgalmas hangszerek és persze az őket megszólaltató...

Egészségre fel! Izomra fel! – Szeniortorna indul a Jókai klubban

Egészségre fel! Izomra fel! – Szeniortorna indul a Jókai klubban

Idősebb korban is rendkívül fontos, hogy csonttömegünket megőrizzük, hogy mozgékonyságunkat,...

Gyönyörű dallamok – Káldi Kiss András operaénekes és a Con Fuoco

Gyönyörű dallamok – Káldi Kiss András operaénekes és a Con Fuoco

Káldi Kiss András, az Operaház magánénekese visszatérő vendég kerületünk kulturális...