Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-05-21

Ünnepeljük tettekkel a méhek világnapját!

Ünnepeljük tettekkel a méhek világnapját!

A méhek nemcsak a mézgyártásban játszanak fontos szerepet, bolygónk ökoszisztémájának védelmében nélkülözhetetlen szükségünk van rájuk. Bár a méhállomány megőrzésének problémája rendszerszintű, otthonunk környékén kis oázist biztosíthatunk nekik.

A méhekről először a méz jut eszünkbe. Ám annyi minden más is köszönhető nekik! Nemcsak a táplálékláncban és a természetes ökoszisztémákban van kulcsszerepük, de az élelmiszer-termelésünk is alapvetően a méhek és egyéb beporzók segítségére támaszkodik. Nem hiába mondta Albert Einstein, hogy ha kihalnának a méhek, az emberiség négy évvel élné túl őket. 

Veszélyben a beporzók
Manapság a méhek, darazsak, lepkék száma világszerte csökken, ami elsősorban az intenzív mezőgazdálkodásnak, a növényvédő szerek túlzott használatának, új betegségek megjelenésének, a légszennyezettségnek, illetve az éghajlatváltozás hatásainak köszönhető. A helyzet komolyságát mutatja, hogy Kínában és az Egyesült Államokban annyira lecsökkent a méhek száma, hogy a termelők kénytelenek mesterséges beporzáshoz folyamodni. Az elmúlt években egyre több kutatás és kezdeményezés igyekszik felhívni a figyelmet a problémára és a lehetséges megoldásokra. A méheknek 2018 óta már világnapja is van, ezt május 20-án ünnepeljük.
 
Méhbarát Kerület
A Hegyvidéken már jó néhány éve működik a Méhbarát Kerület program, amelynek keretében megalakult a Hegyvidéki Méhbarát Hálózat. A Zöld Iroda közreműködésével azért alakították meg ezt az önkéntes alapon működő hálózatot, mert közösen hatékonyabban tudjuk képviselni a beporzó rovarok és a kerület érdekeit. Az önkormányzat a programmal számos rendkívül fontos lépést tett az elmúlt években:

  • Természetes élőhelyeket teremtenek, elősegítve ezzel a biológiai sokféleség növelését (méhlegelők, mandulás-levendulások kialakítása, együttműködés a Fővárosi Vízművekkel a vízmű telephelyek beporzóbarát kezelése érdekében).
  • Oktatnak, ismeretterjesztő programokat valósítanak meg. (Mi méheink programsorozat a MOM Kultban, mézes reggeli a kerületi óvodákban, óvodai méhbarát oktatási program).
  • Méhészkednek, bepillantást engednek a beporzó rovarok világába (bemutatókaptár a Barabás Villa kertjében, közösségi méhészeti események).
  • Hirdetik a környezetbarát életmódot (a hálózat tagjai által előállított termékek megismertetése, a természetközeli kertek kialakítását segítő és díjazó pályázat Kertjeinkben a természet címmel).
  • A Zöld Iroda a kerületben élőket olyan programokba is bevonja, amelyek által aktív részesei lehetnek a Méhbarát Kerület kezdeményezésnek (Gyümölcsöző Hegyvidék Program, Zöldfelület Gondnokság Program, Hegyvidéki Csemete- és Suháng Program).
 
Mit tehetünk értük?

Ültessünk több virágot!
Mindenhol találhatunk olyan udvarrészt, balkonsarkot, ahová virágot ültethetünk. Lehetnek egynyáriak vagy évelők, a kis rovarok számára a legjobbak a hosszan virágzó vagy nagyon illatos fajták. Ha biztosra akarunk menni, kifejezetten méheknek és pillangóknak szánt virágmagkeverékeket szórjunk el, amit a Zöldboltban beszerezhetünk.
 
Kerüljük a vegyszerek használatát!
Minél több vegyi anyagot permetezünk a növényeinkre, annál nagyobb bajba sodorjuk a beporzókat és magunkat is. Érdemes próbálkozni a biológiai szerekkel és módszerekkel, az egymásnak oltalmat nyújtó növénytársításokkal, az ellenállóbb tájfajták ültetésével, a kert ökológiai egységként történő alakításával.
 
Nyírjunk ritkábban füvet!
A kertben golfpályaszerű fűszőnyeg helyett kialakíthatunk változatosabb élőhelyet biztosító gyepet. Ha fűnyíráskor meghagyjuk az éppen virágzó, tarka foltokat, már az is nagy segítséget jelent a táplálékot kereső pillangók, poszméhek, szenderek számáraHasználjuk ritkábban a fűnyírót! 
 
Építsünk rovarhotelt!
A beporzók számának csökkenése összefügg a természetes élőhelyek visszaszorulásával. Udvarunkban vagy ablakunkban rovarhotelek, darázsgarázsok kialakításával mi is teremthetünk menedéket számukra. Nem árt tudni, hogy a támadó és fájdalmas szúrású, családokban élő darazsak nem tudnak beköltözni ezekbe a szűk járatokba. A szelíd, magányos darazsak a méheknél is hasznosabbak, mivel a felnőttek alapvetően beporzók, míg a lárváik számára vadásznak (pl. hernyókat gyűjtenek). A neten sok példát találunk rovarhotelre, és a megvalósításhoz nem kell külön építőanyagot sem beszerezni.
 
Adjunk nekik inni!
Ha egy tálka vagy egy kisebb kerti tó formájában itatót biztosítunk nekik, máris sokat tettünk azért, hogy könnyebben találjanak vízlelőhelyeket maguknak. A tó szélére tegyünk köveket, hogy azokról biztonságosabban érhessék el a vízfelületet.
 
Meséljünk a gyerekeknek!
A gyerekek szemléletformálása az egyik legfontosabb bolygónk jövőjét illetően. Ha beszélgetünk velük a beporzók életéről, megnézünk és átbeszélünk közösen egy természetfilmet, rávilágítunk az összefüggésekre, akkor ez a játékos ismeretterjesztés helyes irányba indíthatja el a jövő fogyasztóit. 
 

Ajánló
Ajánló
Hogyan védjük meg óvodás gyerekeinket a digitális világ veszélyeitől?

Hogyan védjük meg óvodás gyerekeinket a digitális világ veszélyeitől?

Tetszik vagy nem, a mai gyerekek születésüktől fogva digitális környezetben élnek. Így fordulhat...

A legerősebb alapkő – ma van a család nemzetközi napja

A legerősebb alapkő – ma van a család nemzetközi napja

Áttekintve a civilizáció elmúlt néhány ezer évét, egyértelmű, hogy társadalmunk és kultúránk...

Ahol boldog a gyermekkor – ma van az óvodák és a bölcsődék napja

Ahol boldog a gyermekkor – ma van az óvodák és a bölcsődék napja

A legkisebb gyermekek egészséges fejlődése szempontjából a bölcsőde és az óvoda a legfontosabb...