Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-07-12

Kánikulai napok: Mire figyeljünk, hogy ne kapjunk hőgutát?

Kánikulai napok: Mire figyeljünk, hogy ne kapjunk hőgutát?

Napok óta harmadfokú hőségriasztás van érvényben, és a harminc fok feletti hőmérsékletnek úgy tűnik, jó darabig nem lesz vége. A tartós hőség alaposan megvisel minket, éjjel nehezen alszunk, napközben kimerültebbek vagyunk, mint általában. Mit tehetünk, hogy megóvjuk magunkat, családtagjainkat és háziállatainkat a forróság okozta hatásoktól?
 
Harmadfokú riasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymásután következő napon át eléri vagy meghaladja a 27 fokot. Ez olyan, tartósan magas hőmérsékletet jelent, amelynek kedvezőtlen hatása – főként a fokozott folyadékvesztés miatt – az egészséges szervezetet is megterheli. E hatás fokozottan érvényesül csecsemők, idősek és krónikus (különösen szív- és érrendszeri) betegségben szenvedők esetén.
Ebben az időszakban könnyen szenvedhetünk valamilyen hőártalmat, kaphatunk például napszúrást, vagy súlyosabb esetben hőgutát. Különösen nagy veszélynek vannak kitéve a gyerekek, az idősebb korosztály, illetve azok, akik a perzselő napon fizikai munkát vagy sporttevékenységet végeznek. A hőártalmakat súlyosságuk alapján lehet elkülöníteni. 
 
Különböző hőártalmak
A napszúrás elsősorban az erős napsugárzásnak való hosszabb idejű kitettség következtében jöhet létre, megfelelő védelem hiányában. Ez a hőártalom enyhe formája, a tűző nap kerülésével könnyedén megelőzhető. 
A hőgörcsnek nevezett jelenség szintén a hőártalmak egyik típusa, lényege, hogy a jelentős izzadás, sóvesztés miatt izomgörcsök alakulnak ki. 
A hőkimerülés vagy hősokk tünetei a gyengeség, fejfájás, hányinger, hányás, szédülés, illetve ilyenkor is előfordulhatnak izomgörcsök. A hőkimerülés, akárcsak a hőgörcs, jellemzően a nagy hőségben végzett erős fizikai terhelés miatt alakul ki. 
Hőkollapszus a melegben ájulás vagy ájulás közeli állapot. A nagy meleg hatására bekövetkező hirtelen vérnyomáscsökkenés az oka, és főleg az idősebbeket érinti. 
A hőguta a hőártalom legsúlyosabb formája. Ebben az esetben a testhőmérséklet 40 fok feletti, súlyos központi idegrendszeri zavar lép fel, kezelés nélkül több szervi elégtelenséghez, végső soron akár halálhoz is vezethet.
 
Így védekezzünk a hőség ellen
A kánikula bárkinek okozhat panaszokat, rosszullétet, azonban néhány egyszerű lépéssel könnyen tehetünk egészségünk védelmében. 
A védekezés leghatékonyabb formája a folyamatos folyadék- és ionpótlás, kerülve a koffein- és alkoholtartalmú italokat.
Ételekből is válasszunk könnyebbeket, a túl zsíros és cukros, nehéz fogások nem tesznek jót a hőségtől amúgy is leterhelt szervezetünknek. 
Kerüljük a közvetlen erős napfényt és tartós hőhatást, különösen a délelőtt 11-től délután 4-ig tartó időszakban.
Viseljünk megfelelően szellőző – lehetőleg világos, fehér színű – ruhát. Ha a napon tartózkodunk, vegyünk fel széles karimájú kalapot és napszemüveget.
Bőrünk védelméről bőrtípusunknak megfelelő faktorszámú napvédővel gondoskodjunk, amit naponta többször kenjünk fel a bőrünkre.  
A klímaberendezésre sokan érzékenyek, a kisgyermekekre pedig különösen vigyázni kell. A klímából kiáradó levegő soha nem érheti közvetlenül őket. Ügyeljünk arra is, hogy a kinti és benti hőmérséklet között legfeljebb 4-5 foknyi eltérés legyen, 27 fok alá pedig az ízületeink védelmében ne nagyon kapcsoljuk.
 
A babakocsi letakarása a kánikulában inkább árt, mint használ. A legvékonyabb muszlinanyag is extrém módon megnövelheti a kocsiban lévő hőmérsékletet. Egy ilyen babakocsiban akár 15 fokkal magasabb hőmérsékletet is előidézhetünk a babakocsi bejárati részének takaróval történő letakarásával, és ez akár hirtelenhalál-szindrómához is vezethet!
 
Eszünkbe ne jusson még néhány percre se kisgyermekünket vagy kisállatunkat a parkoló autóban hagyni!! Ilyenkor az utastér akár 70 fokra is felhevülhet, a gondatlanság pedig tragédiához vezethet.
 
A kutya legérzékenyebb pontja a talpa, különösen a talppárnái. Ügyelni kell rá, hogy ne a legnagyobb melegben sétáltassunk, hiszen az úttest vagy a járda akár 60-70 Celsius fokos is lehet. A forró aszfaltnak pedig van olyan része, ami megolvadhat, és ha arra rálép a kutya, akkor gyakorlatilag a mancsára is sülhet. Ilyenkor inkább füves területen, a kora reggeli vagy a késői, esti órákban sétáltassuk kedvencünket. 
 
Figyeljünk az idősekre, érdeklődjünk szomszédainknál is, hogy rendben vannak-e, nincs-e szükségük valamire. Jól jöhet az ilyen melegben a segítség, például a bevásárlás vagy gyószerek kiváltása, hogy ne az idős embernek kelljen ebben a hőségben gyalogolnia, cipekednie.
 
Ha pedig kicsit felfrissülnénk, jó, ha tudjuk, hogy kerületünkben az önkormányzat épülete mellett párakapu működik, a MOMkult és a Hegyvidéki Kulturális Szalon Aulájában egy clear water vízautomata áll rendelkezésre, a Szalon és a MOMkult főbejáratánál, valamint a MOMkult játszóterén párakapu szolgálja a hűsölést.
 
A hőség elviselésében segítséget nyújthatnak a kerületi, légkondicionálóval ellátott intézmények, bevásárlóközpontok:
Mom Park (1123, Alkotás u. 53.)
Mom Sport (1123, Csörsz u. 14–16.)
MOMkult (1124, Csörsz u. 18.)
Hegyvidék Bevásárlóközpont (1124, Apor Vilmos tér 11.)
Polgármesteri Hivatal alagsor (1126, Böszörményi út 23–25.)
Hegyvidéki Kulturális Szalon (1124, Budapest, Törpe utca 2.)
 

Ajánló
Ajánló
A legerősebb alapkő – ma van a család nemzetközi napja

A legerősebb alapkő – ma van a család nemzetközi napja

Áttekintve a civilizáció elmúlt néhány ezer évét, egyértelmű, hogy társadalmunk és kultúránk...

Ahol boldog a gyermekkor – ma van az óvodák és a bölcsődék napja

Ahol boldog a gyermekkor – ma van az óvodák és a bölcsődék napja

A legkisebb gyermekek egészséges fejlődése szempontjából a bölcsőde és az óvoda a legfontosabb...

Minden kis nyuszi kedvence – február 3. a répatorta világnapja

Minden kis nyuszi kedvence – február 3. a répatorta világnapja

Bár sokáig azt hittük, hogy az egészséges zöldségeket nem lehet édességek elkészítése során...