Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-08-15

Hogyan könnyítsük meg gyermekeink számára az iskolakezdést?

Hogyan könnyítsük meg gyermekeink számára az iskolakezdést?

Nagy változás egy óvodás számára, amikor iskolás nagylánnyá vagy nagyfiúvá válik. Érdemes előre készülni erre szülőként is, hiszen fontos, hogy ezt a hatalmas váltást megkönnyítsük az egész család számára. Mutatjuk, hogyan!
 
Az iskolakezdés a gyerekek életében egy fontos pillanat. Sok változást kell egyik napról a másikra megszokniuk: az óvodástársak elvesztését, az új közösségbe kerülést, a korán kelést, a tanórák fegyelmezett rendjét, a délutáni csendes pihenő hiányát vagy a megmérettetések nehézségeit. Ezek a változások érzelmileg megterhelők a kisgyermeknek, ám néhány ötlet segíthet abban, hogy könnyebb legyen a sok új élmény befogadása és a változások feldolgozása.
 
Készítsünk tervet!
Nem csak a gyermeknek, nekünk, szülőknek is megváltoztatja az életét az iskola szigorúbb rendje. Az óvodai lazább napokat a diákélet váltja fel, ahol más lesz a világ, mint amit megszoktunk. Felkészültséggel sokat enyhíthetünk a változás feszültségein, kezdjünk hát időben beszélgetni, gondolkodni minderről. 
 
Ne pánikoljunk! 
Bízzunk a gyerekünkben, higgyünk a képességeiben, és abban, hogy sikerül neki ügyesen megélni a változást. Ha mi félünk, ő is félni fog. Ha mi aggódunk, hogy nem lesznek barátai, hogy nem tud helytállni az órákon, ő is aggódni fog. Ha izgulunk, hogy milyen lesz a tanító néni, milyenek lesznek az osztálytársak, ő is izgulni fog. Szülőként azzal segíthetjük őt, ha bizalommal, szeretettel és elfogadóan bátorítjuk őt ebben az új élethelyzetben.
 
Hozzunk saját példákat!
Meséljük el, hogy mi hogyan éltük meg az első napokat az iskolában, vagy ha új osztályba kerültünk, mi is nagyon izgultunk előtte. Ez teljesen természetes érzés, felnőttként is nehéz újra és újra megküzdeni ezekkel a helyzetekkel. Ha megosztjuk vele, hogy ilyenkor nekünk is nehézségeink vannak, és tudja, hogy megértjük és támogatjuk őt a félelmeiben is, az biztonságot és magabiztosságot ad neki. Emlékeztessük arra, hogy már ő is túl van több ilyen helyzeten: gondoljon vissza az első napra az óvodában, vagy amikor a nyári táborok előtt aggódott, hogy nem fog senkit sem ismerni, aztán mennyi barátot szerzett néhány nap alatt. A tapasztalatainkból tudunk erőt meríteni gyerekként és felnőttként egyaránt.
 
Készüljünk tudatosan!
Vegyük meg időben együtt a tanszereket, hogy lehetőségünk legyen mindenből a kedvenc felszerelést kiválasztani, a füzetek becsomagolása, a tolltartó bepakolása, az iskolatáska kiválasztása mind-mind izgalmas feladat, amit jó, ha nem nyűgnek, hanem közös programnak élünk meg. Ellátogathatunk együtt a Manubaba üzletébe, ahol rengeteg, iskolásoknak való tanszer közül válogathatunk, sőt iskolára hangoló könyveket is berakhatunk a kosarunkba. Micsoda élmény lesz ezekből este olvasni, és aztán megbeszélni a könyvben írt történeteket! A gyerekek könnyen tudnak azonosulni a mesékben hasonló élethelyzetet megélő szereplőkkel. A mesén keresztül átélt történet oldja a feszültséget, közelebb hozza a nehézségeket és a megoldásokat is.
 
Motiváljuk gyermekünket!
Beszélgessünk arról is, hogy mekkora kaland lesz megismerni a betűket, megtanulni írni és olvasni! Ilyenkor kitárul a világ, belépünk a könyvek birodalmába, és a számok ismerete is nagyon izgalmas. Kisiskoláskorra alakul ki a gyerekekben a tudásvágy, hogy mélyebben megismerjék és megértsék a világot, és az igény, hogy még jobban nyissanak a kortársak irányába. Mind értelmi, mind érzelmi szinten megérnek a feladatra, és míg reggel megszeppent ovisként lépnek be az iskola kapuján, délután már kész iskolásként lépnek ki onnan. A naptárban a napok számolása mindig jó módszer arra, hogy a gyerekek is megérezzék, tudatosítsák, hogy mennyi idő van még hátra a várva várt napig. Segít nekik eligazodni az időben, ami biztonságérzetet ad, hogy tudják, mikor kerül sor a változásra.
 
Ünnepeljük meg az első napot!
Fontos esemény a család életében az első nap az iskolában, legyen ez a nap egy ünnepnap! Készüljünk előre, hogy az évnyitót és az első órákat követően elmegyünk fagyizni, sütizni vagy közösen sétálni egyet. Amellett, hogy van mit várni aznap, remek feszültségoldó hatása is van, és még arra is lehetőséget kapunk, hogy meghallgassuk az első nap élménybeszámolóját. Hagyjunk bőven időt délután az együttes szabad programra, hogy gyermekünk kiönthesse nekünk a lelkét, és így valóban emlékezetes maradhasson az iskolakezdés napja. 
 

Ajánló
Ajánló
Ünnepeljük tettekkel a méhek világnapját!

Ünnepeljük tettekkel a méhek világnapját!

A méhek nemcsak a mézgyártásban játszanak fontos szerepet, bolygónk ökoszisztémájának védelmében...

A legerősebb alapkő – ma van a család nemzetközi napja

A legerősebb alapkő – ma van a család nemzetközi napja

Áttekintve a civilizáció elmúlt néhány ezer évét, egyértelmű, hogy társadalmunk és kultúránk...

Ahol boldog a gyermekkor – ma van az óvodák és a bölcsődék napja

Ahol boldog a gyermekkor – ma van az óvodák és a bölcsődék napja

A legkisebb gyermekek egészséges fejlődése szempontjából a bölcsőde és az óvoda a legfontosabb...