2020-08-10
Évszakok és betegségek - nyár
A szalmonellózis tipikus nyári betegség, szinte nem is múlik el a meleg évszak anélkül, hogy ne kapnánk hírt heveny gyomor- és bélhurutot, hasmenést kiváltó, a Salmonella baktériumok által okozott fertőzésről. A Budai Egészségközpont szakértőit kérdeztük, mit lehet róla tudni, hogyan kerülhető el ez a betegség.
A szalmonella kórokozója a Salmonella baktériumcsaládba tartozó Salmonella enterica baktérium, amely a legkülönbözőbb állatok, köztük madarak, hüllők bélcsatornájában élősködik. A fertőzés szájon át, többnyire rosszul tárolt, nem megfelelően hőkezelt, szennyezett élelmiszerrel kerül az emberi szervezetbe. Mivel a melegben gyorsabb a baktériumok szaporodása, és a romlandó élelmiszerekben is gyorsabban alakul ki a kórokozók számára megfelelő közeg, így nyáron gyakoribb a szalmonellafertőzés is.
Állati eredetű élelmiszerek, elsősorban a nyers vagy nem megfelelően hőkezelt, könnyen romló tej, tojás, baromfi- és halhús közvetítésével kerül a szervezetbe. Szárnyasok ürüléke is hordozhatja, így az ezzel szennyezett tojáshéj, illetve az azt megérintő kéz is indíthat fertőzést. Díszállatként tartott hüllők (kígyók, teknősök) szintén terjeszthetik.
A fertőzöttek úgy is hordozhatják a szalmonellabaktériumokat, hogy ők maguk tünetmentesek maradnak, illetve csak enyhe tüneteik jelentkeznek. A kórokozó a széklettel ürül, ezért fontos a személyes higiénia, a vécézés utáni, illetve ételkészítés, evés előtti alapos kézmosás, hogy a fertőzés ne terjedjen tovább.
Ez az oka annak is, hogy szalmonellafertőzés után csak akkor mehet újra közösségbe a beteg, ha három székletmintája negatívnak bizonyul.
A szalmonella jellemző tünetei
A fertőzés után legfeljebb egy nappal, többnyire már néhány óra elteltével jelentkeznek a tünetek: elesettség, magas láz, hidegrázás, hasi görcsök, fájdalmak, heves, vizes, nyákos hasmenés, hányinger, hányás. A diagnózist székletvizsgálat erősíti meg. A betegség 4-7 napig tart. A jelentős folyadékveszteség, a dehidratáltság okozhat további problémákat, alacsony vérnyomást, keringési zavart, ájulást – ez esetben kórházi kezelésre is szükség lehet. Különösen súlyos fertőzés nyomán – például krónikus betegeknél – a szalmonellózisból vérmérgezés is kialakulhat, ami a szívbelhártyát, az agyhártyát, a mellhártyát és az ízületeket is érintheti.
Mi a teendő fertőzés esetén?
A tünetek (láz, hányás, hasmenés, hasi görcsök) enyhítése mellett a hányás, hasmenés miatt elvesztett folyadék pótlása a legfontosabb. Szövődménymentes esetben a betegség legtöbbször néhány nap alatt otthoni pihenéssel is spontán gyógyul. Kórházi kezelés szükséges viszont, ha kiszáradás veszélye lép fel vagy ha a fertőzés valami miatt egyébként is legyengült immunrendszerű betegnél jelentkezett.
Víz, ásványvíz, hideg tea, gyümölcslé, esetleg sportital pótolhatja leginkább az elvesztett folyadékot és állíthatja helyre a szervezet ionháztartását. Kerülendők viszont a koffein- és alkoholtartalmú, vízhajtó hatású italok, a fűszeres, zsíros ételek ez idő alatt.
Tanácsok az elkerülésre
1. Nyáron még inkább vigyázni kell a személyes higiéniára, a gyakori kézmosásra, különösen étkezés előtt vagy állatokkal foglalkozás, kertészkedés után!
2. Jobb kerülni a nyers vagy nem eléggé hőkezelt, lágy tojásból készült ételeket, majonézes salátákat, hacsak nem tökéletesen megbízható helyen készültek.
3. Házi, termelői, pasztörizálatlan tejet csak forralás után fogyasszunk!
4. A kórokozók nagy része az alapos sütés, főzés során elpusztul. Veszélyt jelenthet viszont az előkészítés folyamata is: a fagyasztás után felengedett húsból szivárgó húslé, az azzal szennyezett mosogatószivacs, a hús után nyersen fogyasztott ételek (például salátába való zöldségek) aprítására használt vágódeszka könnyen közvetítheti a szalmonellafertőzést. Ezért a húsfélék és a nyers ételek előkészítését elkülönítve, köztük alapos kézmosás és a munkafelület letisztítása után ajánlatos végezni!
5. Kánikulában még gondosabban figyeljünk az élelmiszerek minőségére, szavatossági idejére, megfelelő hűtésére, tárolására!