2022-05-18
Ha egyedül nem megy… - Mikor forduljunk táplálkozási szakértőhöz?
Az egészséges táplálkozással kapcsolatban manapság rengeteg információhoz hozzá lehet jutni. Néha azonban épp a túl sok infó miatt nehéz eldönteni, hogy kinek mi lenne a legjobb megoldás. Bizonyos esetekben kifejezetten javasolt szakember segítségét kérni. De tudjuk-e, hogy mit csinál egy lipidológus vagy egy diabetológus?
Az vagy, amit megeszel, mondták eleink, és tökéletesen igazuk volt. A mai tudományos tények egyre inkább alátámasztják azt a feltételezést, hogy a táplálkozásunk hatással van testünk egészségére, sőt, a legújabb kutatások szerint a mentális állapotunkra is. Nem csoda, ha fontosnak tartjuk a számunkra legjobb étrend kiválasztását, ám azt is láthatjuk, hogy életformánk miatt egyre többünknek van gondunk az ideális testsúly megtartásával is.
Ha úgy érezzük, nem vagyunk képesek egyedül megbirkózni a problémáinkkal, jó néhány táplálkozási szakértő áll rendelkezésünkre. De vajon tudjuk-e, ki mivel foglalkozik pontosan, és melyik terület képviselőjéhez forduljunk, ha tanácsra és útmutatásra van szükségünk?
Dietetikus
A dietetikusok szakértelmének és tudásának fontos szerepe van a betegségek megelőzésében, gyógyításában és kezelésében. Egy dietetikusi tanácsadás sokszor üléssorozatban valósul meg, és magában foglalja az életstílus vizsgálatát, a jelenlegi étrend, valamint az étkezési szokások számbavételét. Az életmódváltáshoz, az étkezési szokások átformálásához, a személyre szabott étrend megszokásához idő kell. A dietetikusok tisztában vannak azzal, hogy ez komoly elköteleződést, odafigyelést igénylő folyamat. A közös munka során segítenek megérteni, hogy a különböző ételek hogyan hatnak a testre és egy adott betegségére.
Olyan élethelyzetben érdemes dietetikushoz fordulni, amely fokozott terhelést ró a szervezetünkre. Ez lehet a gyermekvállalás tervezése vagy éppen maga a várandósság. Akkor is jól jöhet a táplálkozási szakértő segítsége, amikor hosszabb ideje próbál valaki lefogyni, de nem sikerült elérnie a kívánt eredményt.
Diabetólogus
A diabetológia a szervezet szénhidrát-anyagcseréjével, a cukoranyagcsere betegségeivel foglalkozó orvosi szakág. A diabetológus szakorvos méri fel a cukorbetegség rizikófaktorait, végzi el az általános belgyógyászati és állapotfelmérő vizsgálatokat.
Cukorbetegség gyanúja, vagy az I-es és II-es típusú cukorbetegség diagnosztizálása esetén meghatározza a terápiát, és a rendszeres diabetológiai kontroll során nyomon követi a páciensek egészségi állapotát. A cukorbetegség ma már szinte népbetegségnek számít. A diagnosztizálására sokszor csak akkor kerül sor, amikor a betegség már valamilyen problémát okoz. Bár még nem gyógyítható, megfelelő diétával, fizikai aktivitással, gyógyszeres kezeléssel kordában tartható.
Lipidológus
A lipidológia szó a görög eredetű lipid szóból ered, amelynek jelentése zsír. A lipidológia a vérben keringő zsírok (koleszterin, védő koleszterin, káros koleszterin és triglicerid) szintjeinek eltéréseivel és azok kezelésével foglalkozik. Feladatköre a teljes érvédelem is.
A szív- és érrendszeri megbetegedések jelenleg az egyik legnagyobb problémát jelentik a magyar társadalomban. A legtöbb szív- és érrendszeri betegség hátterében érelmeszesedés áll, ami érszűkületet, -elzáródást, vérrögösödést okozhat. Ezek súlyos betegségekhez, például szív- és vesebetegséghez, szélütéshez, bélelhaláshoz vagy alsó végtagi ütőérbetegséghez vezethetnek. Mivel tudjuk, hogy koleszterin nélkül nincs érelmeszesedés, így a lipidológusok feladata igen fontos a betegségek időbeni felismerésében.
Gasztroenterológus
A gasztroenterológia speciális belgyógyászati szakterület, amely a gyomor-bélrendszer betegségeivel foglalkozik. Idetartoznak a nyelőcső, a gyomor, a vékony- és a vastagbél, a máj, az epeutak és a hasnyálmirigy betegségei.
Leggyakoribb gasztroenterológiai betegségek:
• gyomorégés (refluxbetegség)
• gyomorfekély
• gyulladásos bélbetegségek
• gyomorvérzés
• gyomorhurut, hasnyálmirigy-gyulladás
• diverticulitis
• epekövesség
• epeútgyulladás
• irritábilis bélszindróma (IBS)
• fehérjevesztő enteropathia
• ételérzékenység
• ételintolerancia
Obezitológus
Az elhízás vagy orvosi nyelven obezitás a fejlett országokban egyre több embert érint. Magyarország lakosságának csaknem kétharmada túlsúlyos vagy elhízott: 65 éves koruk felett a hasi elhízás a férfiak több mint 55, a nők majdnem 80 százalékát érinti.
A testsúly növekedésével egyre nagyobb mértékben emelkedik egyes betegségek kialakulásának kockázata:
• magas vérnyomás
• vérzsírszintek emelkedése
• szívbetegség
• zsírmáj
• érrendszeri betegségek (pl. stroke)
• 2-es típusú diabétesz
• epekövesség
• alvási apnoe
• egyes rosszindulatú daganatos megbetegedések (mell, méh, vastagbél, végbél és prosztata),
• légző- és mozgásszervi betegségek.
Az obezitológia a túlsúlyos, elhízott betegek anyagcsere állapotának felmérésével, az elhízás okainak kivizsgálásával és ezek ismeretében a túlsúly korrekciójára irányuló kezeléssel segíti a túlsúlyos betegek testtömegindexének helyreállítását.
Jó hír, hogy a felsorolt szakterületek felkészült képviselőt egy helyen, a Wáberer Medical Centerben megtalálhatjuk, és bejelentkezésünk után profi szakemberek segítenek nekünk problémáink megoldásában.