Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-06-18

Hogyan fedezhetjük fel a melanómát?

Hogyan fedezhetjük fel a melanómát?

Itt a nyár, a jó idő, ilyenkor sokkal többet időzünk a szabadban, a csupasz bőrünket kitéve a napsugárzás hatásainak. Épp ezért fontos tudnunk, hogyan ellenőrizhetjük magunkat, hiszen a melanóma és a bőrrák más formái a testünk legmeglepőbb helyein is előfordulhatnak.
 
A melanóma jellemzően 40 és 50 éves kor között jelentkezik, és csaknem kétszer annyi nőt érint. Az önellenőrzés során leggyakrabban a napsugárzásnak leginkább kitett területeket: az arcot, a hátat, a hasat, a karokat és a lábakat ellenőrizzük. Már ezzel is sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért és a bőrrák tüneteinek korai felismeréséért, ám fontos, hogy tisztában legyünk azzal: melanóma az önellenőrzés során nehezen hozzáférhető testrészeken is kialakulhat, akár olyan helyeken is, amelyek az eszünkbe sem jutnának, vagy szabad szemmel szinte nem is észrevehetők. Éppen ezért fontos, hogy az önvizsgálat során lehetőség szerint a bőr teljes felületét ellenőrizzük, a nehezen elérhető területek átvizsgálásához vegyük igénybe tükör vagy egy családtag segítségét. Ő olyan eldugott helyekre is könnyedén rálát, mint például a fejtető, a hát, a tarkó vagy éppen a fül mögötti részek. Emellett lehetőség szerint évente legalább egyszer keressük fel bőrgyógyászunkat az anyajegyeink és a bőrünk általános állapotának szakszerű ellenőrzése érdekében. A Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosaihoz már nemcsak online és telefonon, hanem a BHC MyHealth applikáción keresztül is bejelentkezhetünk.  
 
Lássuk, melyek azok a szokatlan területek, amelyeket érinthet a melanóma:
Kéz- és lábköröm
Nemi szervek, szeméremterület, lágyék
Fejtető, tarkó, nyak és fül
Szem
Orr
Száj és torok
 
Így néz ki a melanóma
Az önvizsgálat szakszerű elvégzéséhez fontos tudni azt is, hogy mit keressünk. Bár a bőrrák különböző módokon jelentkezhet, a leggyakrabban növekvő, pigmentált (fekete, szürkés, barnás vagy mélykék) színű bőrelváltozás (folt, anyajegy) formájában tűnik fel, de előfordul pigmentáció nélküli, pirosas vagy bőrszínű képlet is. Gyanakvásra ad okot, ha egy régebb óta meglévő anyajegy mérete, színe vagy alakja megváltozik, de az is intő jel lehet, ha egy korábban lapos anyajegy váratlanul kidudorodik, tapinthatóvá válik. Aggodalomra ad okot, ha az anyajegy viszket, nedvezik vagy éppen vérzik, illetve ha a körülötte fekvő bőrfelület gyulladttá válik. Minden újonnan megjelenő képlet megfigyelése, vizsgálata javasolt, és akkor is, ha nem okoz panaszt, érdemes megmutatni szakorvosnak.
 
Hogyan zajlik a melanómaszűrés? 
A bőrgyógyász által végzett melanómaszűrés egy dermatoszkóp vagy videodermatoszkóp segítségével végzett gyors és fájdalommentes vizsgálat, amelynek során a szakorvos feltérképezi a bőr teljes felületét, és számítógépen rögzíti a meglévő anyajegyek pontos helyét és nagyságát. A gyanús bőrképletekről nagy felbontású képeket készít, amelyeket a számítógép segítségével tárol és elemez, hogy a jövőben bekövetkező változások a jelenlegi állapottal összehasonlíthatók legyenek.

 
Hogyan kezelik a melanómát? 
Amennyiben a bőrgyógyász szakorvos a videodermatoszkópos vizsgálat során gyanús elváltozást észlel, az anyajegyet teljes egészében eltávolítják ambuláns vagy egynapos műtét keretében, a szövettani vizsgálat pedig pontos diagnózist igazol. Ennek birtokában dönt a kezelőorvos a további kezelés szükségességéről. A beavatkozást olykor elővigyázatosságból, megelőző célzattal is érdemes lehet elvégezni, ha gyakori sérülésveszélynek vagy erős napsugárzásnak rendszeresen kitett anyajegyekről van szó.
 

Ajánló
Ajánló
Mit kell tudni a szülészeti ultrahangvizsgálatokról?

Mit kell tudni a szülészeti ultrahangvizsgálatokról?

A szülészeti-nőgyógyászati ultrahangvizsgálat napjainkban az egyik leggyakrabban használt...

Újratervezés nyugdíjasoknak - lépések egy tudatos és tervezett élet felé

Újratervezés nyugdíjasoknak - lépések egy tudatos és tervezett élet felé

Ahogy az életben folyamatosan új életszakaszokba lépünk, előfordulhat, hogy bizonytalanságot...

Itt a hőség: milyen veszélyeket rejt a folyadékhiányos állapot?

Itt a hőség: milyen veszélyeket rejt a folyadékhiányos állapot?

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy testünk számára elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű...