Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-07-11

Mit tegyünk, ha ízületi gyulladásunk van?

Mit tegyünk, ha ízületi gyulladásunk van?

Az ízületi gyulladás, más néven artritisz egy olyan kórkép, amely az ízületeket érinti, és gyakran fájdalommal, duzzanattal, merevséggel, valamint más kellemetlen tünetekkel jár. Ha érintettek vagyunk, tudnunk kell néhány fontos dolgot erről a betegségről, hogy megérthessük, mi zajlik a testünkben, és hogy hogyan tudjuk kezelni ezt a problémát.
 
Jó néhány dolog hozzájárulhat az ízületi gyulladás kialakulásához, de az egyik leggyakoribb oka bizonyos autoimmun betegségek, amelyeknél az immunrendszer tévesen támadja meg a saját ízületeket. Emellett kialakulhat sérülések, fertőzések vagy más egészségügyi problémák következményeként. A kopásos eredetű ízületi gyulladás a túlzott ízületi terhelés, az elhízás vagy az ízületek időskori kopása miatt alakulhat ki. Emellett okozhatja még az is, ha az ízületek körül lévő szövetek túlzott mértékben begyulladnak, mint például a köszvény esetén.
 
Milyen tünetei vannak? 
Az ízületi gyulladás legjellemzőbb tünetei közé tartozik az ízületekben érzett fájdalom és merevség, amelyek fokozódnak a mozgás során. Az érintett ízületek gyakran duzzadtak és érzékenyek lehetnek, és a fájdalom mellett más tünetek is jelentkezhetnek, például ízületi merevség reggelente, bőrpír az érintett területeken, ízületi deformitások vagy csontkinövések az ízület közelében.
 
Mikor érdemes orvoshoz fordulni? 
Ha észleljük az ízületi gyulladás tüneteit, és azok hosszabb ideig, vagyis két héten túl fennállnak, vagy ha a tünetek súlyosbodnak, és az életminőségünket befolyásolják, mindenképp érdemes orvoshoz fordulnunk. A Swiss Clinic magánklinika reumatológiai szakrendelése magasan képzett szakembereket foglalkoztat, akiknek komoly tapasztalatuk van az ízületi gyulladás diagnosztizálásában és kezelésében. Az időbeni diagnózis és kezelés segíthet megelőzni az ízületi gyulladás további súlyosbodását és az esetleges komplikációk kialakulását. A tüneti kezelés sokszor nem elég, mert az évek alatt helyrehozhatatlan ízületi deformitás jöhet létre. Az ízületi gyulladás kezelési módjai különbözők lehetnek attól függően, hogy mi okozza a betegséget és milyen súlyosak a tünetek. 
 
1. Az autoimmun eredetű gyulladások esetén gyakran alkalmaznak gyulladáscsökkentő gyógyszereket vagy immunszuppresszánsokat, hogy csökkentsék az immunrendszer aktivitását és enyhítsék a gyulladást. Emellett a fájdalomcsillapítók és a kortikoszteroidok is segíthetnek a tünetek kezelésében.
2. Sok esetben úgynevezett reaktív artritisz okozza az ízület gyulladását, ilyenkor a fertőzéses góc megkeresése és meggyógyítása lehet eredményes.
3. Más típusainál, például a kopásos ízületi gyulladásnál a kezelés általában a fájdalom és a merevség enyhítésére irányul. Ez magában foglalhatja a fizikoterápiát, az ízületek támogatását biztosító segédeszközök használatát, az életmódváltást, például a súlycsökkentést vagy az ízületek kíméletes terhelését, valamint a gyógytornát vagy más alternatív terápiákat. Szóba jön még a porcpótlás, a hialuronsav-tartalmú injekciók és a PRF-kezelés, amely során saját vér lecentrifugálása után a savót adják vissza, hogy azzal serkentsék az ízület regenerációját.
 
Hogyan előzhetjük meg? 
A megelőzés érdekében fontos odafigyelnünk az egészséges életmódra, beleértve az egészséges étkezést, a rendszeres testmozgást és a megfelelő pihenést. Emellett kerülnünk kell az ízületeink túlzott terhelését és sérüléseit, valamint érdemes figyelnünk az egészséges testsúlyra és a megfelelő testtartásra.
 

Ajánló
Ajánló
Mit kell tudni a szülészeti ultrahangvizsgálatokról?

Mit kell tudni a szülészeti ultrahangvizsgálatokról?

A szülészeti-nőgyógyászati ultrahangvizsgálat napjainkban az egyik leggyakrabban használt...

Újratervezés nyugdíjasoknak - lépések egy tudatos és tervezett élet felé

Újratervezés nyugdíjasoknak - lépések egy tudatos és tervezett élet felé

Ahogy az életben folyamatosan új életszakaszokba lépünk, előfordulhat, hogy bizonytalanságot...

Itt a hőség: milyen veszélyeket rejt a folyadékhiányos állapot?

Itt a hőség: milyen veszélyeket rejt a folyadékhiányos állapot?

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy testünk számára elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű...