Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-08-22

Mit kell tudni a szülészeti ultrahangvizsgálatokról?

Mit kell tudni a szülészeti ultrahangvizsgálatokról?

A szülészeti-nőgyógyászati ultrahangvizsgálat napjainkban az egyik leggyakrabban használt vizsgálóeljárás, amely a várandós nők gondozásában és kezelésében kulcsfontosságú szerepet játszik. Nézzük, a terhesség alatt hányszor és miért kerül sor ezekre a vizsgálatokra!
 
Az ultrahangvizsgálatok szülészeti-nőgyógyászati gyakorlatba történő bevezetése óta a technika robbanásszerű fejlődésen ment keresztül, ennek köszönhetően a vizsgálatot végző szakemberek az esetek többségében képesek idejekorán kiszűrni a kóros eltéréseket, illetve az arra utaló jeleket. 
A szülészeti ultrahangvizsgálatok végzése terén egyes országokban eltérő gyakorlat terjedt el: van, ahol egy, van, ahol kettő, másutt három vagy négy rutin ultrahang-szűrővizsgálatot javasolnak a várandósság során.
 
A hazai gyakorlat
Hazánkban az I. trimeszteri (11–13. hét + 6. nap), a II. és a III. trimeszteri (18–22. és 30–32. hét) és a terminus körüli (38. hét) során elvégzett ultrahang-szűrővizsgálat a jellemző. A várandósság alatt a szűrővizsgálatok mellett máskor is van ultrahangvizsgálat, akár a várandósság megállapítása céljából, vagy a későbbiek folyamán, amikor az adott helyzet függvényében történhetnek kiegészítő vizsgálatok. Ennek értelmében a koraterhességi diagnosztikus ultrahangvizsgálat a várandósság és a korai kóros állapotok kimutatására szolgál. A terminus körüli (35. hét után) ultrahangvizsgálatokat pedig a magzati állapot, szülés körüli teendők pontosabb meghatározása érdekében célszerű elvégezni.
A nemzetközi irodalomban a várandósság során alap ultrahang-szűrővizsgálatot és kiterjesztett ultrahangvizsgálatot különítenek el. A hazai viszonyok tükrében a várandósság során valamennyi várandósnál elvégzendő rutin ultrahang-szűrővizsgálat csak az alap ultrahang-szűrővizsgálat szintjén valósítható meg.
A kiterjesztett ultrahangvizsgálat nem rutin szűrővizsgálat, ezt speciális képzettségüket dokumentummal igazolni tudó, nagy tapasztalatú vizsgálók végzik, és csak a vármegyei kórházak, prenatalis diagnosztikai központok szintjén biztosítható. A Maternity Szülészeti és Nőgyógyászati Magánklinika Ultrahang Laboratóriuma az utóbbiak közé tarozik, a klinikán dolgozó szakemberek szakmai tudása és tapasztalata, a klinika gépparkja záloga a legmagasabb színvonalú, kiterjesztett ultrahangvizsgálatok végzésének.
 
„Nulladik” ultrahang-szűrővizsgálat
A legelső ultrahangvizsgálat, amely a terhesség megállapítására szolgál. Csupán abban az esetben lehet a kismama biztos abban, hogy valóban várandós, ha az elvégzett ultrahangvizsgálat azt igazolja.
Általában az utolsó menstruáció első napjától számított 5 hetes terhesség már észlelhető az ultrahangvizsgálat során. Ekkor a méh üregén belül petezsák látható, majd az 5. hét végére láthatóvá válik a szikhólyag és az embriócsomó. Szívműködést a 6. hét elejétől lehet kimutatni. Ezt az ultrahangvizsgálatot általában hüvelyi vizsgálófejjel végzik.
 
I. trimeszteri ultrahang-szűrővizsgálat
A szűrővizsgálat célja a magzat életképességének, számának kimutatása, a magzat méretei alapján a pontos terhességi kor meghatározása. A vizsgálat lehetőséget nyújt egyes durva fejlődési és kromoszóma-rendellenességek gyanújának korai felismerésére. Ilyenkor mérik a nyaki redő vastagságát, illetve egyéb fontos ultrahangmarkereket is (Ductus venosus áramlás, orrcsont, csípőszög stb.)
 
II. trimeszteri ultrahang-szűrővizsgálat
A szűrővizsgálat célja a magzat szívműködésének a kimutatása, a terhességi kor pontosítása, a magzat nagyságának, növekedésének ellenőrzése, az alapvető magzati anatómia ábrázolása, egyes magzati fejlődési rendellenességek felismerése, a magzatvíz mennyiségének, a lepény szerkezetének, elhelyezkedésének a megítélése.
Bár számos fejlődési rendellenesség felismerhető, azonban a leggondosabb vizsgálat ellenére sem lehet valamennyit kimutatni, mert azok egy része a terhesség későbbi időszakában alakul ki.
 
III. trimeszteri ultrahang-szűrővizsgálat
A szűrővizsgálat célja a magzat méretének, állapotának, a magzatvíz mennyiségének, a lepény helyzetének a megítélése, a magzat növekedési, a harmadik trimeszterben felismerhető fejlődési rendellenességeknek a kiszűrése, a fokozott gondozást igénylő terhességek kiemelése.
 
Egyéb ultrahangvizsgálatok
A terhesség során valamennyi szűrővizsgálaton túl a panaszok, a klinikai tünetek, az egyéb terhességi vizsgálatok alapján indokolt, valamint a szűrővizsgálatok során kiemelt esetek további ultrahangvizsgálata javasolt. Ilyen speciális vizsgálat például a magzati szív-ultrahangvizsgálat és a terhességi keringésvizsgálat.
 
Magzati szív-ultrahangvizsgálat
A magzati szív részletes, speciális ismereteket, szakmai felkészültséget és megfelelő készüléket igénylő ultrahangvizsgálata. A szűrővizsgálatot a Maternity Klinikán gondozott minden várandós édesanyának felajánlják. Javasolt időpontja 22-23. hét.
 
Áramlásvizsgálat
A vizsgálat célja a magzat méhen belüli állapotának, illetve a méhlepény működésének megítélése. A vizsgálat során egy adott magzati vagy anyai érszakaszon a véráramlást vizsgálják ún. Doppler-készülék segítségével. Az adott érszakasz áramlásának sebességét regisztrálják, értékelik. Olyan esetekben javasolt, amikor felmerül a lepény elégtelen működésének gyanúja, pl. a magzat mérete jelentősen elmarad attól, ami a terhesség kora alapján várható lenne, ezekben az esetekben a lepénykeringés rosszabbodása esetén a magzati vérkeringés jellegzetesen megváltozik. A Doppler-vizsgálat hasznos a magzati „jóllét” ellenőrzésére is.
 

Ajánló
Ajánló
Kismamák figyelmébe! A szétnyílt hasizom regenerációja

Kismamák figyelmébe! A szétnyílt hasizom regenerációja

A várandósság alatt, illetve a szülést követően a hasizom nem képes minden esetben visszanyerni...

Hogyan fedezhetjük fel a melanómát?

Hogyan fedezhetjük fel a melanómát?

Itt a nyár, a jó idő, ilyenkor sokkal többet időzünk a szabadban, a csupasz bőrünket kitéve a...

Szeretjük vagy ellenezzük? Légkondi az irodában

Szeretjük vagy ellenezzük? Légkondi az irodában

Május végén már elkezdődik a jó idő, amikor bekapcsolhatjuk a klímaberendezést a munkahelyünkön,...