Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-09-09

Milyen fogkrémet válasszunk?

Milyen fogkrémet válasszunk?

Ha nemcsak a csomagolás tetszetőssége számít a döntésnél, hanem olyan fogkrémet szeretnénk vásárolni, ami nekünk és gyermekeink számára is természetes és biztonságos összetevőket tartalmaz, figyelnünk kell néhány dologra.
 
Az első és legfontosabb lépés az egészséges fogak és fogíny eléréséhez a megfelelő mechanikus fogtisztítás, vagyis a fogmosás és a fogköztisztítás elsajátítása. Félévente érdemes felkeresni dentálhigiénikust, aki segít a megfelelő szájhigiéné elsajátításában, és felméri a fogaink és a fogínyünk állapotát. Fogorvosunkkal bátran egyeztessünk a fogkrémválasztásunkkal kapcsolatban is! Ha a gyerekeknek szeretnénk vásárolni, vagy a család bármelyik tagja allergiás bizonyos hatóanyagokra, akkor is a szakember véleményére érdemes hallgatnunk.
 
Milyen összetevőket kerüljünk?
 
Sodium Lauryl Sulfate (SLS)
Ipari eredetű habzóanyag, amely sokszor vált ki bőrirritációt. A száj nyálkahártyáját is irritálhatja, valamint a szájban jelentkező aftákért is felelőssé tehető.
 
Triklozán
Antibakteriális és gombaölő adalék, hormonkárosító hatású, és felhalmozódik a szervezetben. Élelmiszerekkel érintkező termékekben már betiltották, de fogkrémekben és egyéb kozmetikumokban még megtalálható.
 
Parabének
Tartósítószerek, összefüggésbe hozták őket daganatos, húgyivarszervi, idegrendszeri és immunológiai betegségekkel is. Több fajtájukat már betiltották.
 
PEG (polietilén-glikol) és ennek származékai
Enyhén irritáló hatásúak, de a nagyobb probléma velük az, hogy más káros anyagok átjutását elősegítik a bőrön, nyálkahártyán át.
 
 
Milyen természetes összetevőket keressünk a fogkrém összetevői között?
 
Xilit
A xilit gyakran előfordul fogkrémekben és szájápolási termékekben, mert számos előnyös tulajdonsága van a száj egészségének megőrzése szempontjából. Gátolja bizonyos fogszuvasodást okozó baktériumok szaporodását.  Segíthet helyreállítani a száj természetes pH-egyensúlyát étkezések után. Segít stabil állapotban tartani a szájban a kalciumot és a foszfort, valamint újramineralizálja a fogakat. Ha allergiásak vagyunk a fluoridra, mindenképpen válasszunk xilittartalmú fogkrémet.
 
Aloe vera
Az aloe vera nyugtató hatású, ami jótékonyan hat az érzékeny, irritált ínyre, és gyakran használják szájápolási termékekben az egészséges szájnyálkahártya fenntartása érdekében. Elősegíti a sebgyógyulást, ami hasznos lehet afták, apró sérülések vagy műtétek utáni gyógyulás esetén a szájüregben. Hidratáló hatású, így segíthet megőrizni a szájüreg természetes nedvességét, csökkentve a száraz száj érzetét, ami több szájüregi probléma kialakulásához vezethet.
 
Kókuszolaj
A kókuszolajat hagyományosan leheletfrissítőnek tartják. Ez a természetes összetevő segít a fogak közti fogkő kialakulásának megelőzésében.
 
Illóolajok
A borsmenta-illóolaj segít a fogszuvasodást okozó baktériumok ellen, és friss leheletet biztosít. A teafaolaj erős antibakteriális és gombaellenes hatású, jó a szájszag és a fogínybetegségek kezelésében.
 
Gránátalma-kivonat
A gránátalma kivonata erős antioxidáns hatású, ezzel gátolhatja a dentális plakkok kialakulását, amik a száj betegségeinek elsődleges okai.
 
Mi a helyzet a fluoriddal?
A fluorid (olaflur néven is megtalálható az összetevők között) erősíti a fogzománcot azáltal, hogy reakcióba lép a fogak felszínén lévő kalciummal és foszfáttal, így alkotva egy keményebb, savakkal szemben ellenállóbb felületet. Ez a folyamat, amit remineralizációnak hívunk, segít megelőzni a fogszuvasodást. Legalább az esti fogmosások alkalmával érdemes fluoridtartalmú fogkrémet használnunk. Felnőtteknek az 1450 ppm fluoridtartalom ajánlott.
 
Hogyan válasszunk fogkrémet gyerekeknek?
Már az első fogacskák kibújása előtt érdemes a baba ínyét esténként áttörölni, például steril gézre tett rózsavízzel. Nagyon fontos, hogy csak akkor válasszunk fluoridtartalmú fogkrémet a gyereknek, ha már tud úgy fogat mosni, hogy nem nyeli le a fogkrémet. Amíg a fluoridos fogkrémeket nem tudjuk használni, keressük a fluoridmentesek közül a xilittartalmúakat. Ha a gyerek már megtanulta a fogkrémet kiköpni, a fogszuvasodás megelőzése érdekében keressük az 500 ppm fluoridtartalmú gyerekfogkrémeket.
Gyerekek esetében is a helyes fogmosási technika elsajátítása az elsődleges a későbbi problémák elkerüléséhez. Egy fogkrém önmagában nem tud minden szájüregi problémát megelőzni vagy orvosolni, ha a mechanikai tisztítás nem megfelelő gyakoriságú vagy hatékonyságú.
 
Érzékeny fogakra
A fogak és a fogíny érzékenységének sok oka lehet, de mindenképp érdemes szakemberrel konzultálnunk, ha ilyen tüneteket tapasztalunk. A fogíny vérzése az ínygyulladás első jele lehet, aminek az okát minél előbb érdemes kideríteni. A fogkövön megtapadó baktériumok okozzák leggyakrabban az íny gyulladását, ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni a rendszeres fogkő-eltávolítás fontosságát. A fogkőtől megtisztított fogfelületen sokkal nehezebben tapadnak meg a baktériumok. Ennek az egészséges állapotnak a minél további fenntartásában segíthetnek az antibakteriális hatású fogkrémek és a megfelelő fogmosási technika.
Zöldbolt-tipp: Szuper választás a probiotikus és gyulladáscsökkentő hatású Ecodenta fogkrém érzékeny fogakra és ínyre. Az ebben található CBD erős antioxidáns. Gyengéden tisztít, és aktívan küzd a lepedék és a fogkő ellen. Segít csökkenteni a fogak érzékenységét, enyhíti az íny irritációját. Erősíti a fogakat és az ínyt.
 
Fogínygyulladás esetén
Mindenképpen keressünk fel fogorvost, vagy dentálhigiénikust, ha ilyen tünetet tapasztalunk. Válasszunk teafaolaj-tartalmú fogkrémet, ezzel támogathatjuk az ínyünket.
Zöldbolt-tipp: A Wooden spoon ínyvédő fogkrémje 8 gyógynövény kivonatát tartalmazza. Ezek gyulladáscsökkentő hatásúak, és gátolják a szájüregben a káros baktériumok kialakulását, elszaporodását.
 

Ajánló
Ajánló
Mire szolgál a medical fitness?

Mire szolgál a medical fitness?

A medical, vagyis az orvosi fitnesz jó szolgálatot tehet azoknak, akik valamilyen betegség utáni...

Kismamák figyelmébe! A szétnyílt hasizom regenerációja

Kismamák figyelmébe! A szétnyílt hasizom regenerációja

A várandósság alatt, illetve a szülést követően a hasizom nem képes minden esetben visszanyerni...

Hogyan fedezhetjük fel a melanómát?

Hogyan fedezhetjük fel a melanómát?

Itt a nyár, a jó idő, ilyenkor sokkal többet időzünk a szabadban, a csupasz bőrünket kitéve a...