Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-09-27

Táplálkozzunk rosttudatosan!

Táplálkozzunk rosttudatosan!

Jó néhány kutatás igazolta, hogy szervezetünk egészséges működésének alapja bélflóránk egyensúlya. A bennünk élő organizmusokat megfelelő élelmi rostokkal tudjuk jóltartani. De milyen növényfélék támogatják legjobban testünk működését, és mennyit együnk belőlük, ha tudatos táplálkozásra törekszünk?
 
Szerencsére az élelmi rostok természetes formájukban ott vannak szinte minden növényi eredetű élelmiszerben, és már sok élelmi rosttal kiegészített élelmiszer és rostkivonat színesíti a kínálatot. Mégis, a fejlett országokat jellemző táplálkozási szokások miatt a napi ajánlott 30-45 gramm élelmirost-bevitelnek csak felét-harmadát fogyasztja egy átlagos felnőtt. A nyugati ember étrendje jellemzően rostszegény, túl sok finomított szénhidrátot, cukrot, zsiradékot, tartósítószert és sót tartalmaz. Hogyan növelhetjük rostfogyasztásunkat? Azaz, ha szeretnénk rosttudatosan táplálkozni, hogyan csináljuk?
 
Kombináljuk őket!
Egyszerűnek tűnik a napi ajánlott rostbevitelt letudni valamilyen étrend-kiegészítővel, kapszulázott rostkivonattal. Könnyen teljesíthetőnek tűnnek a célszámok extrém magas rosttartalmú búzakorpával, zabkorpával, chiamaggal dúsítva az ételeinket. Bár tényleg sok kedvező hatása van a felsorolt rostforrásoknak, az egyhangúság hosszútávon nem kifizetődő: már tudjuk, hogy a rostok élettani hatása, egészségünket támogató jótettei szerkezetüktől, tulajdonságaiktól függenek.
 
Ebből le is vezethető a rosttudatos táplálkozás egyik alapszabálya: a napi rostbevitelünk legyen többféle rost kombinációja a kiegyensúlyozott étrend biztosította természetes változatossággal. Nem várhatók egészségügyi előnyök egy egysíkú vagy épp szélsőséges étrenddel, még ha mennyiségre meg is van a napi rostbevitel.
 
Milyen rostokból fogyasszunk rendszeresen?
A vízben nem oldódó rostok (például a növényi sejtfalban található cellulóz és a hemicellulóz) segítenek az egészséges testsúly megtartásában, a székrekedés elkerülésében és egyfajta természetes méregtelenítőként az emésztőrendszeri daganatok megelőzésében. Jelentősebb mennyiséget találunk belőlük a teljes értékű gabonafélékben, a zöldségek közül a karfiolban, a zöldbabban, a burgonyában.
 
Az útifűmaghéjban található psyllium igen különleges komplex rost: vízben nem oldódó rosttartalma révén megkönnyíti a rendszeres székletürítést, támogatja a panaszmentes emésztési folyamatot. Koncentráltan tartalmaz vízben oldódó, gélállagát a teljes tápcsatornában megőrző rostot, így mérsékli a vércukorszint emelkedését, és hatásos a koleszterinszint csökkentésében is. A cukor és koleszterin egy része kiürül a vízben oldódó rostokkal, így azok az esetleges túlsúly leadását is segítik.
 
A fermentálható rostok (például az inulin, a rezisztens keményítő, a pektin, a guargumi és a béta-glükán) támogatják leginkább bélflóránk egyensúlyát, hiszen az ott élő organizmusoknak tápanyagot jelentenek. A rostok feldolgozása közben a bélfal épsége szempontjából kulcsfontosságú anyagok termelődnek, amelyek a szénhidrát-anyagcserénkre, hormonális egyensúlyunkra és a hangulatunkra is kihatással vannak. A vízben oldódó rostok közül több – például az inulin – prebiotikus hatású, elősegíti a bélflóra hasznos baktériumainak szaporodását. Azaz a sárgarépában, céklában, hüvelyesekben, hagymafélékben, almában, banánban, bogyós gyümölcsökben, zabban is fellelhető rostok a legfőbb szövetségeseink a gyulladásos folyamatok és az autoimmun betegségek megelőzésében, az egészséges mikrobiom fenntartásában.
 
Így is támogathatjuk a napi rostbevitelünket
 
Ha nincs időnk egy rostdús teljes étkezésre, de szeretnénk gondoskodni szervezetünk rostbeviteléről, választhatjuk az activé FiberShake-et is, ami egy teljesen egyedi, díjnyertes receptúrájú, magas fehérjetartalmú bélflórabarát rost-shake, amit az egészségtudatos életmódot élők segítésére alkottak meg.
 
Másodpercek alatt elkészül, nagyon finom, és a rosttartalma segít, hogy órákig jóllakottnak érezzük magunkat. 
 
Egyetlen adag biztosítja a napi rostszükségletünk egyharmadát. 
 
Azért, hogy a FiberShake tényleg bárhol és bármikor a segítségünkre váljon, úgy alkották meg, hogy vízzel elkeverve is nagyon finom legyen. Tejjel elkészítve picit édesebb és krémesebb, de növényi tejhelyettesítővel is ízletes. 
 
Választhatjuk a kezdőcsomagot, amelyben nyolcféle ízt próbálhatunk ki. A receptúráját úgy állították össze, hogy ne tartalmazzon mesterséges édesítőket, például szukralózt. A tökéletes ízélmény eléréséért egy rozsdamentes acél shakert is tartalmaz a csomag.
 
A tejérzékenyek, a tej fogyasztását tudatosan kerülők és a vegánok számára elkészült a növényi alapú fehérjét tartalmazó activé FiberShake vegán verziója. Így elfelejthetjük a tipikus, kellemetlen állagú, torokkaparó vegán fehérjéket, és megkóstolhatjuk a lágyabb, természetes ízű, mogyoróvajas vegán FiberShake-et. 
 

Ajánló
Ajánló
Újratervezés nyugdíjasoknak - lépések egy tudatos és tervezett élet felé

Újratervezés nyugdíjasoknak - lépések egy tudatos és tervezett élet felé

Ahogy az életben folyamatosan új életszakaszokba lépünk, előfordulhat, hogy bizonytalanságot...

Itt a hőség: milyen veszélyeket rejt a folyadékhiányos állapot?

Itt a hőség: milyen veszélyeket rejt a folyadékhiányos állapot?

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy testünk számára elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű...

Új, veszélyes kullancsfajták hazánkban: hogyan védekezzünk ellenük?

Új, veszélyes kullancsfajták hazánkban: hogyan védekezzünk ellenük?

A klímaváltozás hatására megjelent Magyarországon két új kullancsfajta, amely rengeteg kórokozót...