Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-09-27

A leggyakoribb gyermekkori szembetegségek

A leggyakoribb gyermekkori szembetegségek

A gyermekek szemének egészségére ügyelni komoly felelősség, ezt már csecsemőkorban el kell kezdeni. Egy egész életre szóló problémát előzhetünk meg gyermekeinknél az időben elvégzett szemészeti vizsgálattal.
 
Szemünk épsége az egyik legfontosabb dolog az életben. A gyermekek azonban első éveikben kevésbé tudnak vigyázni rá, ennek köszönhetően gyakori a gyermekkori szembetegségek kialakulása. Sőt, bizonyos esetekben veleszületett problémák is befolyásolhatják a látást, amelyek időbeni felfedezése nagyon fontos.
 
Gyermekkori szürke- vagy zöldhályog
 
A szürkehályog gyermekkorban veleszületett módon vagy valamilyen fertőzés hatására is kialakulhat. Ennek hatására a szemlencse részlegesen vagy teljesen elszürkül. Ez az elszürkülés megakadályozhatja azt, hogy éles kép alakuljon ki a retinán.
Ez megnehezíti az olvasást, megváltoztatja a színek tónusának érzékelését, és a mindennapokban, például az óvodai, iskolai feladatok elvégzése során is problémát okozhat.
De szürkehályog mellett gyermekkorban zöldhályog is kialakulhat, amely a látóideg betegsége. Ez eleinte tünetmentes lehet, később jelentős látótérkiesést, látótérszűkületet okozhat. Legsúlyosabb esetben pedig akár a látás részleges vagy teljes elvesztésével is járhat.
Abban az esetben, ha a betegségeket időben felismerik, a szürke- és a zöldhályog is kezelhető, azonban ennek érdekében fontos, hogy a felmerülő tünetek esetében a lehető leggyorsabban forduljunk szemész szakorvoshoz.
A probléma elkerülése érdekében pedig legalább kétévente egyszer látogassunk el egy általános szemészeti vizsgálatra, amely a szürke- és zöldhályog mellett rengeteg egyéb, lappangó gyermekkori szembetegségre is fényt deríthet. Az Optimum Szemészet gyermekbarát rendelőjében tapasztalt gyermekszemészek játékos, fájdalommentes vizsgálattal mérik a kicsik látását. Már csecsemőkorban fontos és szükséges gyermekszemészeti vizsgálaton részt venni, ahol a fénytörési hibákon kívül más szembetegségekre is fény derülhet. Ha sokáig kezeletlen egy látásprobléma, az idegrendszer látásért felelős területei nem fejlődnek megfelelően, ami a későbbiekben már nem lesz javítható. Látásunkra is igaz, hogy minél korábban fedezünk fel és kezelünk egy szemészeti betegséget, annál nagyobb az esély a gyógyulásra.
 
Fénytörési problémák
 
A fénytörési problémáknak alapvetően három formája ismert. A távollátás, a rövidlátás, valamint az astigmia. Utóbbit a köznyelvben kancsalságnak is nevezzük, a leggyakrabban pedig gyermekkorban fordul elő, és akár veleszületett probléma is lehet. Ezt az elváltozást fontos, hogy időben felismerjük és korrigáljunk annak érdekében, hogy a normális térlátás megteremthető legyen, felnőttkorban ugyanis már csak esztétikailag orvosolható.
A fénytörési problémák általában szemüveg viselésével jól kezelhetők, a kancsalság pedig az esetek többségében szemletakarással orvosolható. Ami pedig különösen jó hír, hogy gyermekkorban ezek az eltérések gyakran teljes mértékben visszafordíthatók.
Fontos azonban tudni azt, hogy sokszor egyik fénytörési probléma, még az astigmia sem annyira szembetűnő, mint azt a szülők elsőre gondolnák. Éppen ezért a látás vizsgálata már újszülött korban is indokolt lehet. Ha nincs panasz, az általános gyermekszemészeti látásvizsgálatot érdemes a gyermek 10-12 hónapos kora körül, majd óvodáskorban és az iskola megkezdése előtt is megismételni.
 
Kötőhártya-gyulladás
 
A kötőhártya-gyulladás az egyik leggyakrabban előforduló gyermekkori szembetegség. Főként bakteriális vagy vírusos fertőzés, vagy allergiás reakció okozhatja. Tünetei közé tartozik a szem kipirosodása, a szemhéj duzzanata, a váladékozás, a viszketés, a fényre való fokozott érzékenység, valamint az úgynevezett idegentest-érzés.
Fontos tudni, hogy a betegség erőteljesen fertőző, ami azt jelenti, hogy gyerekek között különösen gyorsan terjedhet. Éppen ezért elég lehet egyetlen fertőzött gyermek az óvodában, és már kész a baj.
A kötőhártya-gyulladás gyanúja esetén fontos, hogy szakorvosi segítséget kérjünk, hiszen a betegségnek több kiváltó oka is lehet, és ezektől függően kell kezelni. Bakteriális gyulladás esetén általában antibiotikumot tartalmazó szemcseppel, amely akár a magától múló vírusos fertőzés esetén is indokolt lehet. Allergia esetén a legfontosabb a kiváltó ok feltárása és megszüntetése, amelyet különböző allergiaellenes gyógyszerekkel, szemcseppekkel és gyulladáscsökkentő készítményekkel is segíthetünk.
 

Ajánló
Ajánló
Újratervezés nyugdíjasoknak - lépések egy tudatos és tervezett élet felé

Újratervezés nyugdíjasoknak - lépések egy tudatos és tervezett élet felé

Ahogy az életben folyamatosan új életszakaszokba lépünk, előfordulhat, hogy bizonytalanságot...

Itt a hőség: milyen veszélyeket rejt a folyadékhiányos állapot?

Itt a hőség: milyen veszélyeket rejt a folyadékhiányos állapot?

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy testünk számára elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű...

Új, veszélyes kullancsfajták hazánkban: hogyan védekezzünk ellenük?

Új, veszélyes kullancsfajták hazánkban: hogyan védekezzünk ellenük?

A klímaváltozás hatására megjelent Magyarországon két új kullancsfajta, amely rengeteg kórokozót...