Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-10-03

Szomatizáció: a test problémáival jelez a lélek

Szomatizáció: a test problémáival jelez a lélek

A szomatizáció során valaki a pszichológiai feszültségét testi tünetek formájában tapasztalja és kommunikálja, és orvosi segítséget is ezekre keres. Amikor a problémánkkal felkeresett orvostól azt a visszajelzést kapjuk, hogy fizikai okot nem találnak – pedig az általunk tapasztalt fájdalom, kellemetlenség nagyon is fennáll –, érdemes erre gondolni.
 
Mindannyian tapasztaltuk már az érzelmeink megjelenését a testünkben: ha idegesek vagyunk, akkor remeg a gyomrunk, ha izgulunk, elszorul a torkunk, ha mérgesek vagyunk, forró a lesz fejünk, ha megijedünk, akkor elgyengülünk és kimegy a lábunk alól a talaj. Ez a szomatizáció, vagyis az érzelmek és a stressz fizikai – avagy testi – kifejeződése. A szomatizálás lehet átmeneti, de fennállhat tartósan is, főleg elhúzódó stressz esetén.
 
Mik a szomatizáció leggyakoribb tünetei? 
A szomatizáció tünetei sokfélék lehetnek, fáradtság, fájdalom, szédülés, légszomj és még sok más. Ráadásul nemcsak felnőttekkel fordul elő, hiszen mindenki hallott már dolgozat előtti hirtelen belázasodásról, hasfájós vagy épp fejfájós gyerekekről. Szerencsére a legtöbb esetben a testi tünetek csak átmenetileg nehezítik meg a gyerekek mindennapjait. De esetükben is előfordulhat, hogy a szomatizáció akadályozza a mindennapi tevékenységeiket, és hosszabb ideig befolyásolhatja az életüket.
 
Hogyan alakul ki? 
Érthető, hogy amikor valakinek olyan fizikai tünete van, amit orvosi – fizikai – szinten nem magyaráz semmi, az bizonytalanságot okozhat. Ezért is fontos megérteni, hogyan okozhatják vagy fokozhatják az érzelmek az erős fizikai tüneteket. A szomatizáció és az agy-test kapcsolatának fel-, illetve megismerése az első lépés a felépülés felé. Amikor a problémánkkal felkeresett orvostól azt a visszajelzést kapjuk, hogy fizikai okot nem vélnek felfedezni – míg az általunk tapasztalt fájdalom, kellemetlenség nagyon is fennáll –, érdemes az alábbi néhány kérdést feltenni magunknak:
 
1. Hogyan érzem magam? Történt-e olyasmi az elmúlt egy évben, amit nehezen éltem meg? 
 
Ne csodálkozzunk, az érzelmek és a stressz ugyanis okozhatnak fizikai tüneteket. 
 
2. Van-e olyan alapproblémám, amit fokozhat a stressz? 
 
Mindannyiunk testének van egy érzékenyebb, a többihez képest stresszre gyorsabban, erőteljesebben reagáló része. Ez lehet a gyomor-bél rendszer, a szív- és érrendszer, de jelezhet akár egy tipikusan megjelenő derékfájás, hátfájás vagy migrén is. Ha fennáll valamilyen, számunkra már ismert probléma – például magas vérnyomás, migrénes hajlam – előfordulhat, hogy a szomatizáció, vagyis a hosszan fennálló stressz hatására az alapprobléma intenzívebbé válhat. Azaz az amúgy is érzékeny rendszer hangosan riadót fúj.
 
3. Lehet, hogy túlhajszoltam magam, és a szomatizáció a kiégés jele? 
 
A kiégés olyan állapot, amit az állandó és túlzott stressz okoz, és ami érzelmi, mentális és fizikai kimerüléshez vezet. A kiégésnek számos tünete lehet, amely gyakran átfedésben van a szomatizációval. A kiégés során gyakran tapasztalhatók szomatikus tünetek is, például krónikus fáradtság, alvászavarok, fejfájás, izomfájdalmak és emésztési problémák. A kiégés során a szervezet a tartós stressz hatására kimerül, és a test különféle módon próbálja jelezni, hogy valami nincs rendben, hiszen az ember kibillent az egyensúlyi állapotból, és nem talál vissza oda. A kiégés tünetei gyakran fokozódnak, ha valaki nem tud megfelelően megbirkózni a stresszel és nem kap megfelelő támogatást.
 
4. Mit tehetek magamért? Hogyan találhatok vissza az egyensúlyi állapotba? 
 
A szomatikus tünet nem egy fenyegető, vészjósló valami, csupán a test jelzése arra, hogy valami nincs rendben, figyeljünk, hiszen kibillentünk az egyensúlyból, ezért támogatásra van szükségünk. Ez lehet testi, lelki, de a legtöbbször mindkettő. Az okok megszüntetéséhez elkerülhetetlen megfejteni, mit üzen a testünk. Ezt pedig sokkal könnyebb feltárni egy pszichológus segítségével. A Mindwell Pszichológiai Központ kiváló szakemberei személyre szabott, folyamatos és gyors segítséget nyújtanak a hozzájuk forduló családoknak és tagjainak – felnőtteknek, pároknak, gyerekeknek – lelki és önismereti kérdésekben.
 

Ajánló
Ajánló
Újratervezés nyugdíjasoknak - lépések egy tudatos és tervezett élet felé

Újratervezés nyugdíjasoknak - lépések egy tudatos és tervezett élet felé

Ahogy az életben folyamatosan új életszakaszokba lépünk, előfordulhat, hogy bizonytalanságot...

Itt a hőség: milyen veszélyeket rejt a folyadékhiányos állapot?

Itt a hőség: milyen veszélyeket rejt a folyadékhiányos állapot?

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy testünk számára elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű...

Új, veszélyes kullancsfajták hazánkban: hogyan védekezzünk ellenük?

Új, veszélyes kullancsfajták hazánkban: hogyan védekezzünk ellenük?

A klímaváltozás hatására megjelent Magyarországon két új kullancsfajta, amely rengeteg kórokozót...