2024-10-11
Hogyan változik az életkorral a vitaminszükségletünk?
Azt, hogy kinek mennyi vitaminra van szüksége, számos tényező befolyásolja. Idősebb korban többre lehet szükségünk, már csak azért is, mert 40, 50, 60 éves kor felett bizonyos betegségek jobban fenyegetnek, és a vitaminok felszívódása is romlik. Nézzük, melyeket érdemes pótolnunk!
A vitaminok a szervezet számára nélkülözhetetlen szerves vegyületek, amelyeket a testünk nem képes előállítani, ezért táplálékok által kell hozzájuk jutnunk. Minden vitaminhoz tartozik egy szakemberek által meghatározott RDA-érték (recommended dietary allowance, vagyis ajánlott napi bevitel), amely megmutatja, hogy naponta átlagosan mennyit kell bevinni belőle egy egészséges embernek. A napi ajánlott bevitelt meghaladni felesleges, és adott esetben veszélyes is lehet.
Több tényezőt kell figyelembe venni
Azt, hogy kinek mennyi vitaminra van szüksége, jó néhány tényező befolyásolja. Az életkorral általában növekszik a szükséglet, de számít a nem, hiszen férfiak esetében a nagyobb testtömeg, a nagyobb fizikai terhelés nagyobb szükségletet indokolhat, a nőknél viszont a terhesség, a szoptatás, a menstruáció is közrejátszhat a vitaminigény alakulásában.
Jelentős befolyásoló tényező a táplálkozás, ha valaki valamilyen megszorító vagy kizáró étrendet követ, például vegetáriánus, vegán, vagy túlságosan egyoldalúan táplálkozik, annak több és eltérő vitaminfajtákra és mennyiségre lehet szüksége egy vegyes, kiegyensúlyozott étrendet követő emberrel szemben.
A dohányzás, az alkohol- vagy drogfogyasztás mellett a különböző betegségek ugyancsak számítanak, ahogy a gyógyszerszedés és a fokozott testi-lelki igénybevétel, például a fizikai munka, a versenysport vagy a tartós stressz. Még az olyan külső tényezők, mint az időjárás is hatással vannak a vitaminigényre, hiszen napsütéses időben kevesebb D-vitamin-pótlásra lehet szükség.
Mit érdemes pótolnunk?
Idősebb korban tehát több vitaminra lehet szükségünk, hiszen 40, 50, 60 éves kor felett bizonyos betegségek jobban fenyegetnek, és a vitaminok felszívódása is romlik. A speciálisan idősek számára kifejlesztett vitaminkészítmények ezt az igényt igyekeznek követni, de az egyéni paraméterek, a betegségek, a táplálkozás és az életmód még fontosabb. Orvosi vizsgálattal, amelyet a Budai Egészségközpontban is elvégeztethetünk, illetve laborvizsgálat után kapott vérképpel könnyen kideríthető, hogy hol vannak esetleges hiányállapotok, miből szükséges pótlás.
D-vitamin: Általánosságban elmondható, hogy idősebb korban a bőr kevésbé képes előállítani a napfényből a D-vitamint. Így 50 éves kor felett érdemes magasabb dózist szedni. Különösen figyelni kell erre az októbertől márciusig terjedő időszakban.
B12-vitamin: Hasonló a helyzet a B12-vitaminnal, amely többek között a memóriára, az idegrendszeri és a mentális egészségre van hatással. Idősebb korban ebből is érdemes többet szedni.
Kalcium: Igaz ez a kalciumra is, amelynek a bevitelére különösen menopauza után érdemes odafigyelni a nőknek, mert jelentős szerepe van a csontritkulás megelőzésében, a csontok egészségének fenntartásában.
Ómega-3 zsírsavak: Az ómega-3 zsírsavak az időseket fenyegető demencia, a szellemi hanyatlás megelőzésében, a szívbetegségek és a stroke kockázatának csökkentésében segítenek.
A-vitamin: Az A-vitamin a látás, az immunrendszer és a bőr egészségének fenntartásában játszik szerepet.
E-vitamin, C-vitamin: A megfelelő E- és a C-vitamin-bevitel pedig az Alzheimer-kór és a szürkehályog kialakulásának a kockázatát csökkentheti. Idősebb korban ezért megéri odafigyelni arra, hogy minden nap fogyasszunk friss gyümölcsöt és zöldséget, vagy ha szükséges, vitaminkészítményekkel pótoljuk a bevitelüket.