Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-04-16

Milyen tüneteket okozhat az egyes vitaminok hiánya?

Milyen tüneteket okozhat az egyes vitaminok hiánya?

A tél elmúltával, tavasz elején gyakran előfordulhat, hogy csökken a szervezetünkben egyes fontos vitaminok szintje, ezért fáradékonynak érezzük magunkat. A Swiss Prémium Egészségközpont szűrővizsgálatával rájöhetünk a rossz közérzetünk okára, és megelőzhetjük a komolyabb betegségek kialakulását. 

Nagyon fontos tisztázni, hogy ha gyengének, levertnek érezzük magunkat, akkor első lépésként érdemes egy alapos kivizsgálásra mennünk, nem pedig hasraütésszerűen mindenféle vitamint bekapkodni. Ne az internet segítségével akarjuk diagnosztizálni magunkat, mert ez veszélyes következményekhez is vezethet. Az általános laborvizsgálat (vizelet, vérkép, vas, cukor, máj-, vesefunkció stb.) olyan minimum, amit minden évben fontos elvégeztetni. A Swiss Prémium Egészségközpontban egy nap alatt megcsinálnak minden fontos vizsgálatot, ami szükséges ahhoz, hogy átfogó képet kapjunk egészségi állapotunkról. 
 
A vízben oldódó vitaminok

A vitaminokat két csoportra lehet osztani: vízben, illetve zsírban oldódókra. A vízben oldódó C-, B1-, B2-, B6-, B12-vitaminok és a niacin (B3) napi szükségletének kielégítése fontos, hiszen a szervezetből ezek a vitaminok gyorsabban ürülnek.
 
B-vitamin

A B1-, B2-vitamin és a niacin a megfelelő energiafelhasználást segítik, a szemek, a bőr és az idegrendszer épségéért is felelnek, hiányuk ezen szervrendszerek zavarát, betegségét idézhetik elő, főként éhezés, szigorú diétás megszorítás vagy egyoldalú étkezés következtében.
 
A B6-vitaminnak többek között az aminosavak és az esszenciális zsírsavak anyagcseréjében van fontos feladata. Ennek a vitaminnak a hiánya gyakoribb, különösen fogamzásgátlót szedő nők körében.

Hiánya emeli a szervezetben a homociszteinszintet, ami növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Súlyos B6-vitamin-hiány tüneteként bőrbetegségek jelennek meg, jellemzően dermatitis és akne. Hatással van az idegrendszerre is, ezért a bőrtünetek előtt álmatlanságot, depressziót, nagyon ritkán akár görcsrohamokat lehet megfigyelni.
 
Az a B-vitamin, amit a szervezetünk hosszabb ideig képes tárolni, a B12-vitamin, főleg a májban raktározódik. Megfelelő mennyiségű gyomorsav szükséges, hogy a táplálékkal felvett fehérjékből szabaddá váljon a vitamin, ezért hiányához vezethet a csökkent gyomorsavtermelés. Ilyenkor fáradtság, depresszió, idegkárosodás okozta zsibbadás és bizsergés vagy vérszegénység jelentkezhet.
 
B-vitamin-források: teljes kiőrlésű gabonafélék, dió, mogyoró, tejtermékek, hüvelyesek, spárga, máj, sertés- és baromfihús.
 
C-vitamin

A C-vitamin hatása az egész testre kiterjed: erősíti az immunrendszert, a hajszálerek falát, a kollagén képződéséhez szükséges, egészségesen tartja az izmokat és az ínszalagokat, valamint az ínyt. Vízben oldódó antioxidáns, amely a szabadgyökök károsító hatása ellen véd. A C-vitamin fokozza a vas felszívódását, ezért vashiányban C-vitaminnal együtt pótoljuk a vasat. Az E-vitamin működését is segíti, együtt szedve magasabb lesz a vér E-vitamin-koncentrációja, ezáltal az antioxidáns újrafelhasználhatóvá válik. Manapság a súlyos C-vitamin-hiány (skorbut) ritkán fordul elő, régen főként a tengerészek szenvedtek ettől a hiánybetegségtől.

C-vitamin-hiányban eleinte fáradtság, kedvetlenség, fogyás és étvágytalanság jelentkezik. Súlyosabb esetben fogínyvérzést, sebgyógyulási zavarokat, foghullást, porc- és csontsorvadást okoz.
 
C-vitamin-források: citrusfélék, áfonya, csipkebogyó, brokkoli, káposzta, paprika.
 
Zsírban oldódó vitaminok
 
A-vitamin

Az A-vitamin a májban raktározódik. Hámvédő vitamin, és szemünk éleslátásáért is felel.
Az A-vitamin-szükségletnek csak egyharmadát vesszük fel kész vitaminként (retinolként), a többi ún. elővitaminként, elsősorban béta-karotin formájában jut a szervezetünkbe.

Hiányában többek között előfordulhat farkasvakság, valamint a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képessége is csökken. Az A-vitamin hiánya főleg az idősek körében gyakoribb. A táplálkozással bevitt karotinból a szervezet csak annyit alakít át A-vitaminná, amennyi szükséges a napi működéshez.
 
A-vitamin-források: sárgarépa, spenót, kajszibarack, sütőtök, sárgadinnye, paprika, tejtermékek, tojás, vaj, tengeri halak, máj.
 
E-vitamin

Az E-vitaminnak antioxidáns tulajdonságai vannak, vagyis hasonlóan a C-vitaminhoz, segít semlegesíteni a szervezetben felhalmozódott káros hatású szabad gyököket. Ez a vitamin különösen fontos szerepet játszik a sejtfalak jó állapotban tartásában, illetve a bőr, az idegek, az izmok, a vörösvérsejtek, a keringés és a szívműködés egészségének megőrzésében.

Hiányában előfordulhat a reflexek lassulása vagy hiánya, izomgyengeség, kettős látás, egyéb látászavar, beszédzavar, idegkárosodás. 
 
E-vitamin-források: növényi olajok (napraforgó, búzacsíra, tökmag, olíva, kukorica), máj, tojás, húsok, halak, hüvelyesek.
 
D-vitamin

A D-vitamin hormonhatású vitamin, amely akkor képződik, amikor a bőrünket UVB sugarak érik, ezért napi legalább 10 perces szabadban tartózkodás (fedetlen fejjel és karral) ellátja a szervezetünket a kellő D-vitamin-mennyiséggel, ám időjárástól függően október végétől, november elejétől a napsütéses tavasz beköszöntéig nem jut a bőrünk elegendő UVB sugárzáshoz, ezért D-vitamin-pótlásra van szükség.

A D-vitamin alapvető feladata a vér kalcium- és foszforszintjének szabályozása, az egészséges csontozat és fogazat fenntartása. Hiánya a csontok ásványianyag-tartalmát csökkenti, ezért könnyebben törhetnek, deformitások, csontritkulás alakulhat ki.
 
D-vitamin-források: halak, tej, tojássárgája, kakaóbab, vargányagomba, vaj, belsőségek.
 
K-vitamin

Szervezetünkben többek között a véralvadást előidéző fehérjék képződéséhez nélkülözhetetlen. A béltraktus baktériumai képesek ezt a vitamint előállítani, sőt a napi szükséges K-vitamin 80 százalékát ezek a baktériumok szintetizálják. A táplálékkal vesszük föl a maradék 20 százalékot.

K-vitamin-hiány a szervezetben egészséges bélrendszernél nagyon ritka, hiánya a bél- és májbetegségben szenvedőket érintheti gyakrabban. Ezenkívül a D-vitaminnal együtt segít a csontritkulás megelőzésében. Hiányában előfordulhat vérzékenység, véralvadási zavarok, zsírfelszívódási és/vagy májfunkciós zavarok.
 
K-vitamin-források: zöldleveles zöldség- és főzelékfélék, káposzta, brokkoli, paraj, tej- és tejtermékek, máj.

Ajánló
Ajánló
Milyen fogkrémet válasszunk?

Milyen fogkrémet válasszunk?

Ha nemcsak a csomagolás tetszetőssége számít a döntésnél, hanem olyan fogkrémet szeretnénk...

Mit kell tudni a szülészeti ultrahangvizsgálatokról?

Mit kell tudni a szülészeti ultrahangvizsgálatokról?

A szülészeti-nőgyógyászati ultrahangvizsgálat napjainkban az egyik leggyakrabban használt...

Újratervezés nyugdíjasoknak - lépések egy tudatos és tervezett élet felé

Újratervezés nyugdíjasoknak - lépések egy tudatos és tervezett élet felé

Ahogy az életben folyamatosan új életszakaszokba lépünk, előfordulhat, hogy bizonytalanságot...