2019-10-29
Vérszegénység – tünetek, kezelés és egy legendás tévhit
Fáradékony, kedvetlen, mostanában csökkent a fizikai és a szellemi teljesítőképessége? Lehet, hogy vérszegény. Érdemes utánanéznünk, hogy vashiány okozza-e tüneteinket, mert helyes táplálkozással is orvosolhatjuk a problémánkat.
Nyelvünk leleményes és kifejező: ha azt mondjuk, hogy valamit vérszegényen viszünk véghez, akkor erőtlenségre, gyengeségre utalunk. Pontosan ilyen tünetegyüttes mutatja meg, ha valóban orvosilag is kimutatható vérszegénységgel állunk szemben: sápadtak, figyelmetlenek, életkedv nélküliek vagyunk, és előfordulhat, hogy szédülünk is.
Okozhatja a vashiány
A vas az egészséges életműködéseinkhez szükséges nyomelem, amely szervezetünkben sokféle feladatot lát el, részt vesz az oxigénszállításban és -tárolásban, hozzájárul a testi erőnléthez, fokozza az immunitást és az energiaszintet. Ha a táplálékunk nem biztosítja a megfelelő vasmennyiséget, a vasraktáraink előbb-utóbb lemerülnek, és vérszegénnyé válunk. A szervezetünkben lévő vas mennyiségét egy vérvizsgálattal ellenőriztethetjük, például az Istenhegyi Klinika komplex szűrésével.
Így étkezzünk!
Mivel szervezetünk nem tudja előállítani a vasat, ezért táplálékunkból tudunk szert tenni rá. Legkönnyebben a különböző húsételek biztosíthatják számunkra a megfelelő mennyiséget. A bárány-, a disznó-, a csirke- és a marhahús is dúskál ebben az alapvető ásványi anyagban, de a máj fogyasztása is ajánlott. A különböző tengeri ételek, például a rák, a garnéla, a szardínia és az osztriga szintén tele van vassal.
De a vegetáriánusoknak és a vegánoknak sem kell aggódniuk, hiszen – bár a növények alapvetően kevesebb vasat tartalmaznak, mint az állati húsok – számos zöldség és gyümölcs is segítségünkre lehet.
A babfélék, például a szójabab, a sütőtök, illetve a tökmag, a mazsola és egyéb szárított gyümölcsök, a tofu, a spenót és hasonló leveles zöldségek is mind hasznos részei lehetnek egy vasduzzasztó étrendnek. A brokkoli, a vörös- és zöldpaprika, a kelbimbó, a karfiol, a paradicsom szintén dúskál vasban.
A magas vastartalmú gabonapelyhek és müzlik szintén idetartoznak. A szakemberek szerint azoknak, akik nem fogyasztanak húst, kétszer akkora mennyiségben kell egyéb forrásokból pótolniuk a szervezetükből hiányzó vasat, ezért ha vega vagy vegán étrendet követünk, különösen fontos, hogy eleget fogyasszunk a felsoroltakból.
A vas felszívódását a vékonybélből nagyban segíti a C-vitamin, ezért az abban gazdag gyümölcsök és zöldségek fogyasztása is erősen ajánlott. Idetartoznak a különböző citrusfélék, mint a narancs és a grépfrút, továbbá az eper, a kivi, a papaja, az ananász, a dinnye és a mangó.
Egy legendás tévedés
Bár nagyanyáink korában almába szúrt vasszegekkel, vasborral kúrálták a vérszegénységet, ám egy tévedés következtében a spenótot kiáltották ki megváltónak.
Erich von Wolf 19. századi német tudós a zöldségek tápanyagtartalmát vizsgálta, azonban a jegyzetei átmásolásakor az egyiknél elírt egy tizedesvesszőt. Így lett a kutatásaiban 100 gramm spenót vastartalma 3,5 helyett 35 milligramm. A szenzációs adatot nemsokára fel is kapta a tudomány, és hamar beivódott a köztudatba a spenót elképesztően magas vastartalma.
1871-ben indult a történet, és majd fél évszázaddal később egy amerikai képregény még jobban bebetonozta a köztudatba a tévedést. Az akkor már több mint tíz éve futó, népszerű amerikai képregényben, a Popeye-ben 1932-ben tűnik fel a spenót: a tengerészfigura bedönt egy doboz konzervspenótot, az izmai kidagadnak, és jöhet is a bunyó, amelyet mindig megnyer. Bár 1937-ben korrigálták a német tudós tévedését, hiába, gyakorlatilag az egész 20. századot uralta a tévhit a spenót vastartalmáról.
Igyunk gyógyteákat!
A táplálékon kívül gyógynövények fogyasztásával is vihetünk vasat a szervezetbe. A következő 5 gyógynövény a legjobb a természetes vaspótlásra.
Csalán
Komoly vastartalmú gyógynövényünk a csalán, amelynek vérképző hatása van, és fáradékonyság ellen is hatásos. Teáját érdemes rendszeresen fogyasztani, akár megelőzésként is, heti maximum 2-3 alkalommal.
Csipkebogyó
A C-vitamin segíti a vas felszívódását, beépülését, ezért a magas C-vitamin-tartalmú csipkebogyóteát ihatjuk akár napi rendszerességgel is. Öt-hat órás hideg áztatással készítsük, mert forralás közben lebomlik a C-vitamin.
Erdei málnalevél
A kellemes ízű, frissítő hatású erdei málnalevéltea nagyszerű vasforrásunk lehet. Folyamatosan, megszakítás nélkül fogyaszthatjuk napi 1-2 csészével, és akár már gyermekeknek is adhatjuk 6 éves kor fölött.
Erdei szederlevél
Az erdei szederlevéltea vastartalmánál fogva segíti a vérképzést, és vértisztító hatású. Napi egy-két csészével korlátlan ideig iható.
Feketeribizli-levél
A fekete ribizli leveléből készült tea jelentős kalcium- és vastartalmánál fogva szintén nagy segítség lehet a vérképzésben. A friss termésből szörpöt is készítenek, amelynek szintén magas a C-vitamin-tartalma.