2017-05-19
Ismerje meg a kávéfajtákat!
Ember legyen a talpán, aki könnyedén kiigazodik a kávézók itallapján található sokféle kávékülönlegesség elnevezésén. Megmutatjuk, melyik mit takar, hogy legközelebb magabiztosabban rendelhessen.
Csepegtetett kávé
A víz a papírszűrőbe tett őrölt kávén szivárog át, és a kávé a szűrő alá tett csészében gyűlik össze. Az alja erősebb szokott lenni, így nem árt fogyasztás előtt megkavarni.
Eszpresszó
Ez az erős, sötét, koncentrált kávé úgy készül, hogy a finomra őrölt kávén gőzt nyomatnak át – a közhiedelemmel épp ellenkezőleg, kevesebb benne a koffein, mint a csepegtetett kávéban. Neve egyébként a gyors, egyadagos készítési módjára utal.
Americano
Forró vízzel hígított eszpresszó, főleg az Amerikai Egyesült Államokban népszerű. A csepegtetett kávé állaga mellé az eszpresszó erőteljesebb íze társul. Tej nélkül szolgálják fel.
Macchiato
Eszpresszó egy kevés habos, gőzölt tejjel. Ez a kávé áll legközelebb az eszpresszóhoz, neve megjelölt kávét jelent, utalva arra a néhány csepp habosított tejre, amit a tetejére öntenek.
Caffé Latte
Egy rész eszpresszó két rész gőzölt tejjel hígítva. A tetején tejhab van, amelyet látványos formákra alakítanak. (A latte art a kávé habfelszínén lévő dekoratív mintákkal foglalkozik.)
Mocha
Szintén eszpresszó és gőzölt tej, de pluszban van benne egy kis csokiszirup is, amitől édesebb és sűrűbb lesz.
Cappuccino
Egy rész eszpresszó egy rész gőzölt tej, egy rész tejhab (vigyázat, nem tejszínhab). A cappuccino és a francia tejeskávé között annyi a különbség, hogy utóbbira nem kerül tejhab.
Flat White
Ausztráliából származó különlegesség: eszpresszó sűrű tejhabbal díszítve.
Cortado
A macchiato spanyol változata: eszpresszó kevés meleg tejjel.
Ristretto
Erős eszpresszó: ugyanannyi kávé fél adag vízzel lefőzve.
Affogato
Egy gombóc vaníliafagyi egy eszpresszóval leöntve.
Café au lait
Sima kávé (eszpresszó vagy filteres) meleg tejjel.
Hidegen áztatott
Az őrölt kávét 12 órára szobahőmérsékletű vízbe áztatják, majd leszűrik. A jeges kávékat általában forrón készített és lehűtött kávéból készítik, a hidegen készült kávénak viszont egészen más az íze.
Filterkávé
A papírfilterbe tett őrölt kávét lassan öntik le forró vízzel.
Török kávé
Az őrölt kávét cukorral és vízzel főzik fel. Tej nélkül fogyasztják. Vigyázzunk az utolsó korttyal, a zacc általában ott ül az alján.
Ír kávé
Forró kávé barnacukorral, tejszínnel és whiskey-vel. Az eredeti receptben a tejszín nincs habbá verve, de már sok helyen a tejszínhabos formával találkozhatunk.
Melange
Hideg tej, tejhab és forró kávé átlátszó pohárban, mézzel rétegezve tálalva.
Bécsi kávé
Erős kávé a tetején tejszínhabbal és egy szem kávéval, vagy kávébab alakú csokival tálalva. A bécsi kávéba hagyományosan nem kerül sem tej, sem cukor, hiszen mindkettőt helyettesíti a tejszínhab.
Kapcsolódó HEGYVIDÉK kártya elfogadóhelyek:
https://hegyvidekkartya.hu/elfogadohelyek/ VENDÉGLÁTÁS | CUKRÁSZDA, KÁVÉZÓ