2017-06-21
Frissítő nyári italok
A nyári kánikulában nincs jobb egy pohár hideg gyümölcsös italnál. A hagyományos üdítők azonban túl sok cukrot, ám annál kevesebb vitamint tartalmaznak. Készítse el maga a frissítő nyári italát, hogy az ne csak finom, de egészséges is legyen!
Facsarjon vitaminbombát!
Az alábbi recepteket elkészítheti reggelijéhez, vagy a délutáni fagyi helyett is bevethet egy vitamindús gyümölcslevet. A levek elkészítéséhez érdemes beszerezni egy jobb minőségű gyümölcsprést vagy centrifugát, amely a rostokat kivonva csupán a gyümölcsök és zöldségek levét engedi át. A frissen facsart levek 15 percen belül felszívódó tápanyagbombák. Segítik az emésztést, méregtelenítő hatásúak.
Nyári reggeli - Gyömbéres ébresztő ital
Ez a friss, kellemesen édeskés ízű lé remek kezdet a nyári napokon. A répa béta-karotin és A-vitamin tartalma szépíti a bőrt, segít a barnulásban. A gyömbér pikáns ízt kölcsönöz az italnak, így érdemes a legvégén kisebb darabokban hozzáadni a léhez addig, amíg az ízlésünknek megfelelő csípősséget érjük el vele. Ha nem szereti a gyömbért, vagy gyerekek is isznak a léből, hagyja el ezt a hozzávalót. Adjon jégkockákat a gyümölcsléhez.
Hozzávalók: 1/2 hámozott narancs, 1 alma, 2,5 cm friss, hámozott gyömbér, 5 db répa megtisztítva
Tipp: Egy evőkanálnyi lenolajjal is felturbózhatja az italt, hogy a benne lévő vitaminok jobban felszívódjanak.
A gyerekek kedvence - Ananászos limonádé
Ez az ital kitűnő példája annak, hogy milyen frissítőek és finomak lehetnek a levek, ha vizet keverünk hozzájuk. Remek szomjoltó, és étkezés mellé is fogyasztható.
Hozzávalók: 1 egész meghámozott citrom, fél ananász megtisztítva, darabolva, 1 ek. agavészirup, 750 ml ásványvíz (szénsavas vagy szénsavmentes, ízlés szerint)
Tipp: Vágja apró kockákra az ananász egy kisebb részét, majd készítsen jégkockákat belőle úgy, hogy a jégkockatartóban lévő vízhez ad egy-két darabot kockánként.
Délutáni frissítő - Zöldséglé másként
A zöldségek rengeteg ásványi anyagot tartalmaznak. A cukkini magas káliumtartalma mellett cinkben, C-vitaminban és szelénben is gazdag. Még szerencse, hogy ezt a zöldséget a gyümölcscentrifugára találták ki. Az ananász, az édeskömény és a szárzeller édeskéssé teszi az italt. Jégkockákkal még finomabb és hűsítőbb.
Hozzávalók: 1/2 hámozott citrom, 2,5 cm gyömbér hámozva (opcionális), 1/2 cukkini, 1/4 édeskömény gumó, 1/4 ananász megtisztítva, 1 szárzeller, 1 körte vagy alma
Tipp: Tegyen egy szárzellert az italba a tálalásnál. Egészséges rágcsálnivaló. Ha nehezen barátkozik meg a cukkini gondolatával, azt uborkával is helyettesítheti.
Infused water – Édesített víz természetesen
Az édesített vizekhez még gyümölcsprés sem kell. Egyszerűen csak dobja egy nagyobb kancsónyi szénsavas vagy szénsavmentes ásványvízbe a tetszés szerint kiválasztott zöldségeket vagy gyümölcsöket, majd hagyja pár órára állni azt a hűtőben. Kedve szerint kombinálhatja az összetevőket. Kísérletezzen bátran!
Gyümölcskedvelőknek – Barackos-málnás-kókuszos víz
Hozzávalók: 1-1 maréknyi málna, eper vagy szeder, 2 db őszibarack felkockázva, 1 liter ásványvíz, 3 dl kókuszvíz, kancsó
Tegye a kancsó aljára az erdei gyümölcsöket, majd azok tetejére az őszibarackot. Öntse a vizet és a kókuszvizet a kancsóba, majd keverje össze a levet egy fakanállal.
Tipp: Minél tovább áll a hűtőben az ital, annál intenzívebb lesz az íze.
Egészséges üdítő - Bazsalikomos-epres-uborkás víz
Hozzávalók: 3 friss levél bazsalikom csíkokra vágva, 1-2 szem eper felkockázva, 5 szelet uborka, 400 ml szénsavmentes vagy szénsavas ásványvíz
Tegye a hozzávalókat egy nagyobb pohárba. Öntse rá a lehűtött vizet. Keverje össze az italt egy nagyobb kanállal. 5 percen belül fogyasztható is az egészséges üdítő.
Tipp: Nagy melegben jégkockával is hűtheti a vizet.