2022-06-23
Halpéntek – június
A dietetikusok legalább heti egy alkalommal javasolják halfélék fogyasztását, így a magyar átlag, amelynek jelentős része a karácsonyi hagyományos menüsor miatt az ünnepi időszakra korlátozódik, messze elmarad ettől. A havonta közzétett halas receptekkel szeretnénk segítséget nyújtani azoknak, akik ezen változtatnának.
A halhús nagy víztartalmú, könnyen emészthető, alacsony zsírtartalmának köszönhetően a kalóriatartalma is kevesebb, mint a húsféléké, és az izomépítéshez, valamint az immunrendszer működéséhez szükséges, jó minőségű fehérjét tartalmaz.
Nyáron sokan mennek hétvégére vagy akár hosszabb időre a Balatonhoz, ezért most egy ott honos halfajta, a fogassüllő kerül terítékre.
Fogas vagy süllő?
Valójában ugyanarról a halfajtáról beszélünk, azonban amíg a másfél kilónál kisebb példányokat süllőnek, az ennél nagyobbakat fogasnak hívják. A fogassüllő a sügérfélék családjába tartozó, nyújtott alakú ragadozóhal. Hazánkban többfelé él, de különösen omlós és ízletes húsa miatt leginkább a balatoni változat népszerű, amelynek fehér színe is eltér a folyami süllők szürkés húsától.
Ahhoz, hogy a zamatos, száraz, fehér halhús íze érvényesülni tudjon, érdemes minél egyszerűbben elkészíteni. A legtöbb esetben roston, egyben sütve, rántva vagy párolva készült fogásként tálalják, mint ahogy a következő receptben is.
Párolt fogastekercs padlizsános raguval
(forrás: mindmegette.hu )
Hozzávalók:
4 fogasfilé
A párolóléhez:
só
bors
fél citrom
kevés fehérbor
pici fehérborecet
2 babérlevél
2 gerezd fokhagyma
1/2 db sárgarépa
1/2 db vöröshagyma
1/2 db zeller
A padlizsános raguhoz:
1 padlizsán
2 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál aprított petrezselyem
8 koktélparadicsom
10 dkg olívabogyó
Elkészítés:
1. A párolt fogashoz megtisztítjuk a filézett halat, citromlével meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk, feltekerjük, majd fogpiszkálóval átszúrjuk.
2. Párolólevet készítünk: egy tepsibe vizet engedünk, amit a fűszerekkel, a citrommal és a darabolt zöldségekkel ízesítünk. Előmelegített sütőbe tesszük legalább 15 percre. Belehelyezzük a haltekercseket, amit 5-6 perc alatt óvatosan készre főzünk.
3. A padlizsános raguhoz a padlizsánt részben meghámozzuk, és kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk. Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, a szeletekre vágott fokhagymát megfuttatjuk benne, majd jöhet a padlizsán és az olívabogyó, amivel hirtelen összepirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, és 7-8 perc alatt megpuhítjuk.
4. Amikor megpuhult és kezdenek összeérni az ízek, friss petrezselymet, valamint koktélparadicsomot adunk hozzá, amivel további 1-2 percig pirítjuk.
5. A haltekercseket a padlizsános ragun tálaljuk.
Jó étvágyat kívánunk!