2022-11-10
Húsmentes november – a legnépszerűbb húspótló a gomba
Bár a termesztett gomba egész évben kapható az üzletekben vagy a piacokon, az ezeknél ízesebb erdei gombák szezonja a tavasz és az ősz.
A boltokban kapható gombáknál biztosak lehetünk abban, hogy emberi táplálkozásra alkalmas és nem mérgező terméket vásárolunk, de az erdőben szedett gombát fogyasztás előtt mindenképp mutassuk meg szakértőnek!
A gomba magas víztartalma miatt hamar romlásnak indul, helyes tárolással viszont meghosszabbítható az eltarthatósága. A tapasztalatok szerint a legjobb, ha a fogyasztásig a hűtőben papírtörlővel bélelt papírzacskóban tároljuk (legfeljebb 1-2 napig). Amennyiben fagyasztani szeretnénk, akkor érdemes a gombát dinsztelni, és adagonként bezacskózva mélyhűtőbe rakni. Egyes fajták esetében a nagyobb gombafejeket, szeleteket panírozva is lefagyaszthatjuk. De jónéhány gombafajtát szárítva is érdemes tartósítani.
Értékes táplálékforrás
A gombafélék jelentős mennyiségben, természetes formában tartalmaznak D-vitamint, amelynek a pótlása különösen az őszi-téli időszakban fontos, valamint az egyik legjobb szelénforrás, illetve jelentős a kálium- és a foszfortartalma is.
Tartalmazzák az összes esszenciális (a test működéséhez nélkülözhetetlen) aminosavat, ezért nagyszerű húspótlók. Magas rosttartalmuk elősegítheti a belek egészséges működését, és hosszan tartó jóllakottságérzetet okoz, ráadásul a szénhidrát- és kalóriatartalmuk alacsony. Sem glutént, sem laktózt nem tartalmaz. Ugyanakkor a gomba nehéz étel, óvatosan bánjunk a mennyiségekkel.
Őszi gombaleves krumpligombóccal
Hozzávalók:
Leveshez:
50 dkg gomba
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 fej vöröshagyma
kevés olaj
1 ek. liszt
1 liter víz
3 dl tejszín
1 tk. kakukkfű
1 tk. tárkony
só és bors ízlés szerint
Krumpligombóchoz:
20 dkg krumpli
2 tojás
10 dkg finomliszt
1 csokor petrezselyem
1 csipet szerecsendió
só ízlés szerint
Elkészítés:
1. A megpucolt, kockákra vágott krumplit bő, sós vízben főzzük puhára, szűrjük le, még melegen törjük össze, majd tegyük félre hűlni.
2. Tisztítsuk meg a gombát, a sárga- és a fehérrépát, majd vágjuk körülbelül egyforma darabokra.
3. Kevés olajon dinszteljük meg először az összevágott hagymát, aztán amikor a hagyma összeesett, adjuk hozzá a gombát, a répákat és szórjuk rá a lisztet.
4. Alacsony lángon 1-2 percig folyamatosan kevergessük, ízesítsük sóval, borssal, kakukkfűvel és tárkonnyal.
5. Öntsük rá a vizet, aztán főzzük 10-15 percig.
6. Amíg fő, a kihűlt törtkrumplihoz adjuk hozzá a sót, a szerecsendiót, a finomra vágott petrezselymet, a tojást és a lisztet, gyúrjunk belőle tésztát, majd formázzunk tetszőleges méretű gombócokat.
7. Adjuk a gombócokat a leveshez, és főzzük további 10-15 percig. (Ha túl sűrű lenne, akkor előbb öntsünk hozzá még vizet.)
8. Ezután a tejszínt keverjük össze a levesből kimért 2 evőkanál lével, öntsük vissza és forraljuk egybe.
Jó étvágyat kívánunk!