2017-07-17
Friss levek minden napra
A frissen préselt gyümölcs- és zöldséglevek igazi vitamin- és ásványianyag-bombák. Szépítik a bőrt, segíthetnek a fogyásban, és emellett energetizálnak is.
Azzal, hogy az eljárás során a zöldségből kivonódik a rost, és csak a sima lé préselődik le, igazi fitotápanyagokban gazdag nedűhöz juthatunk, ami emellett könnyen emészthető is. Azonban csak a frissen préselt gyümölcs- és zöldséglé tartalmazza ezeket a tápanyagokat. A legtöbb boltban beszerezhető lé a magas cukortartalma mellett pasztörizált is, ami kiöli a leghasznosabb fitotápanyagokat.
A legjobb eszköz
A legjobb gyümölcslékészítő gép az, amelyet valójában használ is, és nem porosodik a szekrényben. Két típusú gyümölcslékészítő gép létezik: a gyümölcsprés, illetvea gyümölcs-centrifuga.
Míg a centrifuga percenkénti fordulatszáma 6 000-10 000, addig a présé csupán 80 fordulat per perc. De melyik is a jobb?
A facsarás folyamata a centrifugával egyszerűbb, mert egész gyümölcsöket is bele lehet dobni, ugyanakkor a készülék tisztítása igen macerás. A centrifuga a magas fordulatszám miatt gyorsan felhevül, ami miatt csökkenthet a lé vitamintartalma. Emellett a centrifuga levegős, kissé habos levet ad, amit ajánlott minél előbb, frissen elfogyasztani.
A gyümölcsprés legnagyobb hátránya a borsos ára. A lassabb présfunkció miatt kisebbekre kell vágni hozzá a felhasznált zöldségeket és gyümölcsöket. Könnyebb tisztítani, mint a centrifugát. Több levet facsarhatunk vele, amely kevésbé oxidálódik, nem melegszik fel, így több fitotápanyagot is tartalmaz. A préselt lé megfelelő tárolás mellett tovább, akár 3 napig is eláll.
Irány a piac!
A lédús zöldségek és gyümölcsök alkalmasak leginkább a préseléshez, vagy a centrifugáláshoz. Ilyenek az ananász, az alma, a körte, a citrusfélék (leginkább a grapefruit), és a dinnye. A zöldségek közül a sárgarépa, a cékla, a zellerszár, a cukkini, a friss brokkoli és a kígyóuborka a legjobbak. Spenótot, mentát, mángoldot, friss bazsalikomot is préselhetünk, ezeket érdemes azonban a lédús zöldségekkel együtt a készülékbe tenni.
A leveket darált mandulával, chiamaggal, zabpehellyel is megbolondíthatjuk, ha laktatóbb reggelit szeretnénk. Egy evőkanal lenolajat vagy kókuszolajat is érdemes beletenni, hogy a zsírban felszívódó vitaminok is hasznosuljanak.
Ha igazi szuper leveket szeretnénk készíteni, egy evőkanál fehérjeport, spirulinaport, matcha teaport vagy L-glutaminport is tehetünk a léhez.
Levek rendszeresen
Ha rendszeresen fogyaszt saját készítésű leveket, hamar észreveheti jótékony hatásukat. Így vezesse be a mindennapokba könnyedén a leveket:
- Cserélje le a reggelit egy finom, zöld színű zöldséglére. A zöld leveknek alacsonyabb a glikémiás indexe, így azok jóllakottan tartanak órákig.
- Cserélje le a délutáni kávét egy saját készítésű lére.
- Igyon meg 30 perccel vacsora előtt egy levet: ettől telítettebb lesz, és kevesebbet tud enni.
Top recept a nyárra!
Hozzávalók:
6 darab friss eper vagy 1 nagyobb őszibarack
5 bazsalikomlevél
1 csésze friss málna, áfonya vagy ananász
Elkészítés:
Centrifugálja le a hozzávalókat, és fogyassza rögtön!