2017-07-17
Vakációs gasztrokalandok
Utazás közben mindig érdemes nyitott szemmel járni, és nem csak a múzeumokat, tengerpartot szemügyre venni, sok helyen futhatunk bele ugyanis olyan kultikus éttermekbe, amelyeket nem szabad kihagyni!
Nápoly – L’Antica Pizzeria Da Michele
A nápolyi pizzakészítés pontos folyamatához kötődő tradíciót már az UNESCO világörökségi listájára is felterjesztették – nem véletlenül, hiszen nagyon szigorú követelményeknek megfelelve használhatják csak a vendéglátóhelyek az eredeti receptúrára vonatkozó minősítést. Ebben a nápolyi étteremben viszont nyugodtan kipróbálhatjuk az isteni fogást, ugyanis ez az egyik legrégebbi és leghíresebb pizzázó a városban (Julia Roberts az Ízek, imák, szerelmek című filmben is itt eszik). Igaz, hogy kígyózó sorok várnak rá, de mindenképp megéri kivárni a ropogósra sült, kizárólag paradicsomszósszal és mozzarellával készült pizzát!
Barcelona – Els Quatre Gats (Négy macska) étterem
Ez a spanyol étterem elsősorban arról híres, hogy helyet adott Pablo Picasso első kiállításának, sőt, még azokat az étlapokat is a neves festő tervezte, amelyek jelenleg használatban vannak. Az 1897-ben alapított hely kinézetén kicsit azért alakítottak időnként, de a menüsor tekintetében ragaszkodnak a tradicionális katalán ételekhez, így a kultúra mellett a suquet nevű hagyományos fogást (paradicsomos, fokhagymás hal), a fideus tésztát (szinte masszává főzött tészta általában húsos, kolbászos raguval) és a churrost (sült tésztarudacskák cukorba mártogatva) is kötelező itt megkóstolni.
Bécs – Figlmüller étterem
Az a hír járja, hogy ezen a helyen készül a világ legjobb wiener schnitzelje, azaz bécsi szelete – ebben persze nem lehetünk teljesen biztosak, de a tekintélyes méretű fogásban garantáltan nem csalódunk. Az 1905 óta működő autentikus étteremben egyébként más hagyományos osztrák fogást is bátran megkóstolhatunk, de a hatalmas érdeklődés miatt mindenképpen érdemes előre asztalt foglalni, amit a hely weboldalán is megtehetünk.
Párizs – Berthillon fagylaltozó
A legendás párizsi fagyizóra különösebb útbaigazítás nélkül is rábukkan mindenki, ugyanis, főleg a nyári szezonban, hosszú sor mutatja az irányt a bejáratig. Sok türelemmel felvértezve érkezzünk, de várjuk ki a fagyit, mert teljesen más, mint amit valaha is kóstoltunk. Évről évre fantasztikusan kreatív ízkombinációkat találnak ki, ráadásul kizárólag természetes összetevőket használnak, úgyhogy igazán kár lenne kihagyni.
Marseille - Miramar étterem
Ismeritek a francia hallevest, a bouillabaisse-t? Marseille híres hallevesét pontosan megszabott lépések szerint készítik, amely előírja, hogy a halnak a főzés során egyben kell maradnia, és azt csak a vendég tányérjában, előtte vághatják fel. A város egyik híres étterme, a Miramar is ennek az előírásnak a híve, ahol hat különféle halból készül a híres leves. Kísérőként ideális hozzá a vins blancs de Cassis fehérbor.
Lisszabon - Antiga Confeitaria de Belem cukrászda
A pastel de nata nevű sütemény jellegzetes portugál édesség – ropogós, vékony tésztakosárka, sűrű, krémes töltelékkel, ami langyosan a legfinomabb. Kevesen tudják azonban, hogy ebben a Lisszabon Belém nevű kerületében található cukrászdában készül az eredeti verzió: a pastel de Belém, azaz a belémi süti nevet kizárólag az innen származó édesség viselheti, amelynek receptje szigorúan őrzött, és összesen négy ember ismeri az elkészítés pontos titkát. Ezért, bár a többi krémes kosárka is isteni, mindig kicsit más íze lesz, mint az itt kaphatónak, így muszáj megkóstolni!
Aki itthon szeretne egy jót enni, annak ajánljuk, hogy böngésszen a Hegyvidék kártya elfogadóhelyek közt:
https://hegyvidekkartya.hu/elfogadohelyek/ VENDÉGLÁTÁS