2023-01-09
Húsmentes hétfő – január
Az év végi ünnepi, általában sok húsfélével megtűzdelt menü után a gyomrunk is hálás lesz a kímélőbb, húsmentes ételekért. Ez évi első húsmentes receptünk ráadásul az egyik leghasznosabb téli zöldségfélét is tartalmazza.
A téli időszakban főleg a melegházban termesztett, importált zöldségek sorakoznak az üzletek polcain, azonban ilyenkor van a legnagyobb szezonja a káposztaféléknek. A fejes káposzta, a kelkáposzta és a karfiol egész évben kapható, bár az utóbbi kettő tárolása nehezebb.
A káposztaféléket gyakran tartósítják, készülhet belőle csalamádé, káposztával töltött ecetes paprika vagy egyszerű savanyú káposzta. Ez utóbbihoz a nagyfejű, kicsi torzsájú, fehér színű, jó szálminőséget adó fajták a legalkalmasabbak.
A savanyú káposzta tartósításánál az erjedés során elszaporodnak a kedvező hatású savtermelő baktériumok, amelyek megakadályozzák más, káros mikrobák megtelepedését. A savanyú környezet segít megőrizni a káposzta C-vitamin-tartalmát, ezért télen a savanyú káposzta lehet az egyik legjobb C-vitamin-forrás.
A káposzta sokféle formában felhasználható, nyersen friss saláta készíthető belőle, párolva köretként adhatjuk, egytálételnek lucskos káposzta vagy rakott káposzta készíthető belőle, az óévbúcsúztatás után pedig népszerű kúráló étel a korhelyleves. Ez utóbbi receptjét mutatjuk most be, húsmentes változatban.
Húsmentes korhelyleves
Hozzávalók: