2023-03-14
Váltsunk könnyebb ételekre! – 100 kalóriás desszertek
Megérkezett a március, a tavasz első hónapja, reménykedve várjuk a jó időt. Lassan lekerülnek rólunk a nagykabátok, és most igazán szembesülhetünk a téli kiadós étkezések eredményével, a felszedett kilókkal. Ha szeretnénk, hogy ne feszüljön a derekunkon a nadrág és megszabaduljunk a túlsúlytól, váltsunk könnyebb, kevesebb kalóriát tartalmazó ételekre.
Ha elhatározzuk, hogy diétázni kezdünk, és kiiktatjuk a hízásért felelős szénhidrátot az életünkből, az önkéntelenül is sóvárgást eredményez. Ettől kezdve másra sem tudunk gondolni, csak az édességekre.
Sokkal jobban járunk, ha eszünk desszertet, de csak olyat, amelynek a fogyasztása nem jelent hatalmas kalóriabevitelt szervezetünk számára. Szerencsére nem kell teljesen lemondanunk a finomságokról, a Naturpont bioboltban beszerezhetjük az egészséges hozzávalókat.
Áfonyahab
Hozzávalók:
1 lap zselatin, 90 g áfonya, 2 kk. folyékony édesítőszer, 1 tojásfehérje, 1 kk. citromlé
1 lap zselatin, 90 g áfonya, 2 kk. folyékony édesítőszer, 1 tojásfehérje, 1 kk. citromlé
Elkészítés:
1. Áztassuk hideg vízbe a zselatint. A megmosott, lecsöpögtetett áfonyát kevés vízben forrósítsuk fel, de ne főzzük. Az enyhén kinyomott zselatint oldjuk fel az áfonyában, tegyük bele az édesítőszert. Hűtsük le és tegyük a hűtőbe.
2. Amikor a massza kezd megkötni, verjünk kemény habot a tojásfehérjéből, amihez fokozatosan adjuk hozzá a citromlevet.
3. A habot keverjük az áfonyakrémhez és a hűtőszekrényben hagyjuk megszilárdulni.
Túró málnavelővel
Hozzávalók:
100 g friss vagy mélyhűtött málna, 1 kk. citromlé, csipet gyömbérpor, folyékony édesítőszer, 65 g sovány túró, 1 ek. ásványvíz, 4-5 mentalevél
100 g friss vagy mélyhűtött málna, 1 kk. citromlé, csipet gyömbérpor, folyékony édesítőszer, 65 g sovány túró, 1 ek. ásványvíz, 4-5 mentalevél
Elkészítés:
1. A friss málnát mossuk meg, csöpögtessük le, a mélyhűtöttet hagyjuk kiolvadni. Citromlével és gyömbérporral ízesítve turmixgépben készítsünk belőle pürét, közben adjuk hozzá a folyékony édesítőszert.
2. A túrót alaposan keverjük el az ásványvízzel, majd tegyük tálkába. Öntsük rá a málnapürét.
3. A mentaleveleket darabolva szórjuk a desszertre.
Eperszorbet
Hozzávalók:
200 g eper, 100 g joghurt, 3 kk. folyékony édesítőszer, 1/4 kk. egész zöldbors
200 g eper, 100 g joghurt, 3 kk. folyékony édesítőszer, 1/4 kk. egész zöldbors
Elkészítés:
1. A megmosott epret törjük át szitán és készítsünk belőle pürét. Keverjük habosra a joghurtot, aztán adjuk hozzá az eperpürét. Ízesítsük az édesítőszerrel, majd kis fémtálban tegyük a mélyhűtőbe.
2. Alkalmanként villával keverjük át, hogy krémszerű legyen. Addig fagyasszuk a szorbetet, amíg a kívánt sűrűséget eléri.
3. Végül borsszemekkel szórjuk meg.
Répasüti
Hozzávalók:
25 dkg sárgarépa, 2 tojás, 2 ek. kókuszolaj, 1/2 csomag sütőpor, 1 kk. szódabikarbóna, 1 citrom leve, 5 dkg mandula, 5 dkg aszalt gyümölcs, 1 marék mazsola, 15 csepp rumaroma, 3 ek. eritrit, 1 tk. fahéj
25 dkg sárgarépa, 2 tojás, 2 ek. kókuszolaj, 1/2 csomag sütőpor, 1 kk. szódabikarbóna, 1 citrom leve, 5 dkg mandula, 5 dkg aszalt gyümölcs, 1 marék mazsola, 15 csepp rumaroma, 3 ek. eritrit, 1 tk. fahéj
Elkészítés:
1. A tojásfehérjéket habbá verjük. A sárgáját kikeverjük a kókuszolajjal, az édesítővel, a sütőporral, hozzáadhatjuk a fahéjat is.
2. Ezt követően a reszelt sárgarépát összekeverjük az aprított mandulával, az aszalt gyümölccsel és a többi néhány hozzávalóval. Ha jól összekevertük, hozzáadjuk a tojássárgás masszát, majd a tojásfehérjehabot.
3. Előmelegített sütőben, sütőpapírral kibélelt sütőformában sütjük 170 fokon 40 percet.