2023-07-04
Jegeskávék a föld körül
A nyár egyik kedvenc frissítő és élénkítő itala a jegeskávé, amelyet országonként más-más módszerrel, különböző a helyi gasztronómiai sajátosságoknak megfelelő ízesítéssel szolgálnak fel. Nézzük, melyik országban milyen hűsítő feketeleves kapható.
Kisgyerekes szülök körében terjedt el az alábbi jegeskávérecept:
1. Csinálj egy kávét.
2. Legyen gyereked.
3. Felejtsd el, hogy csináltál kávét.
4. Idd meg hidegen.
Ennél azért most jobb recepteket adunk, lássuk az országokat:
Frappé, Görögország
Hozzávalók:
2 tk. instant kávé
3 tk. cukor
20 ml víz
200 ml tej
A tálaláshoz jégkása (összezúzott jégkocka), tejszínhab és őrölt fahéj vagy kakaópor.
Elkészítés:
Egy hosszúkás pohár aljába rakjuk az instant kávét, a cukrot és a vizet, majd tejhabosítóval krémesre habosítjuk (a krémes hatás miatt használunk instant és főzött kávét). Belerakjuk a jégkását, felöntjük a hideg tejjel, végül pedig tejszínhabbal és őrölt fahéjjal vagy kakaóporral megszórva tálaljuk.
Mazagran, Portugália
Hozzávalók:
1 adag hosszú kávé
1 tk. méz
jégkocka
1 tk. citromlé
pár szelet citromkarika a díszítéshez
Elkészítés:
A hosszú kávét még melegen elkeverjük a mézzel. A jégkockákat pohárba tesszük, leöntjük a kávéval, majd belelocsoljuk a citromlevet. Pár szelet citromkarikával díszítve kínáljuk.
Es Alpukat Kopi, Indonézia
Hozzávalók:
½ csésze erős kávé
1 tk. barna cukor
½ csésze kókusztej
½ csésze kókuszvíz
1 közepes érett avokádó
jégkockák
Elkészítés:
Keverjük a barna cukrot a még langyos kávéba, aztán várjuk meg, amíg teljesen kihűl. Ezután keverjük össze a kókusztejjel és a kókuszvízzel. Az elfelezett és kimagozott avokádóból kanalazzunk egy magasabb pohár aljába (ha már érett, akkor krémes állagúnak kell lennie), erre tegyük a jégkockákat, majd öntsük rá a kávés keveréket és egy hosszú kanállal keverjük fel.
Mocha Cola, Brazília
Hozzávalók:
½ csésze erős kávé
½ csésze kóla
1,5 csésze kakaós tej
jégkocka
a tálaláshoz tejszínhab
Elkészítés:
A kihűlt kávét legalább fél órára a hűtőbe tesszük, majd összekeverjük a kólával és a kakaós tejjel. A jégkockákat magas falú pohárba tesszük, és ráöntjük a mixet, majd tejszínhabbal díszítjük.
Ayis Köpi, Srí Lanka
Hozzávalók:
200 ml víz
1 ek. instant kávé
100 g sűrített tej
1 kk. őrölt kardamom
1 kk. őrölt szegfűszeg
néhány csepp vanília kivonat
Elkészítés:
Egy lábasban összekeverjük a vizet a kardamommal, a szegfűszeggel, felforraljuk, majd alacsonyabb hőfokon 5 percig főzzük. Ezután hozzákeverjük az instant kávét, és ha már langyos, hozzáadjuk a sűrített tejet. Egy szűrőn keresztül magas falú pohárba öntjük, így a fűszermaradványok nem kerülnek bele, hozzáadjuk a vaníliakivonatot és végül a jégkockákat.
Hagyományos magyar ízvilágú jegeskávékat pedig a Hegyvidék kártya elfogadóhelyek közt szereplő kávézókban is kérhetünk!
Hagyományos magyar ízvilágú jegeskávékat pedig a Hegyvidék kártya elfogadóhelyek közt szereplő kávézókban is kérhetünk!