2023-10-26
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából
Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az olcsó, egyszerű zöldségféle kitűnő C-vitamin-forrás. Süthetünk belőle fasírtot, rétest, sőt, még palacsintát is!
Vegyük a piacon vagy a zöldségesnél a boltban, a káposzta sok fontos tápanyagot tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak az egészségünkre.
• C-vitamin: Erős antioxidáns, amely segíti az immunrendszer működését, és hozzájárul a sejtek védelméhez a káros szabadgyökök ellen.
• K-vitamin: Fontos a véralvadás szempontjából, és szerepet játszik a csontok egészségének fenntartásában.
• Rostok: A káposzta gazdag rostforrás, amely elősegíti az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet, és hozzájárul a teltségérzet kialakulásához.
• Folsav: Fontos a sejtek növekedéséhez és osztódásához, így a bevitele különösen lényeges a terhesség alatt.
• B-vitaminok: Ez a zöldségféle B6-, B1- és B2-vitaminban gazdag, amelyek részt vesznek az anyagcserében és az idegrendszer normál működésében.
• Kalcium: Hozzájárul a csontok és a fogak egészségéhez.
• Magnézium: Segíthet csökkenteni a stresszt, és fontos a normális izomműködéshez.
• Réz és mangán: Ezek az ásványi anyagok is részt vesznek az antixidáns-védelemben és a szervezet anyagcsere-folyamataiban.
• Fitokemikáliák: Olyan növényi vegyületek, mint a glukozinolátok és a szulforafánok, amelyeknek erős az antioxidáns és a gyulladáscsökkentő hatásuk, és hozzájárulhatnak a rák megelőzéséhez.
Ezek a tápanyagok és vegyületek együttesen hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez, a szív- és érrendszer egészségének fenntartásához, a csontok és izmok megfelelő működéséhez, valamint a szervezet általános jó közérzetéhez.
Káposztafasírt
Hozzávalók:
1 kg káposzta (kb. 1/2 fej), 1 tojás, 1 ek. mustár, 1 mk. őrölt kömény, 10 dkg zsemlemorzsa, só, bors, olaj a sütéshez
1 kg káposzta (kb. 1/2 fej), 1 tojás, 1 ek. mustár, 1 mk. őrölt kömény, 10 dkg zsemlemorzsa, só, bors, olaj a sütéshez
Elkészítés:
1. Lereszeljük a káposztát, vagy zöldségaprítóban nagyon picire daraboljuk. A káposztamorzsalékot besózzuk, és állni hagyjuk 1 órán keresztül.
2. Utána kinyomkodjuk a káposztából a nedvességet, hozzáadjuk a tojást és befűszerezzük. A végén beletesszük a zsemlemorzsa 2/3-át, összedolgozzuk az egészet. Addig hagyjuk állni, amíg a morzsa megszívja magát nedvességgel, így tömörödik a massza.
3. Ezután apró fasírtgolyókat gyúrunk a káposztás masszából, majd megforgatjuk a maradék morzsában. Forró olajban sütjük ki. Akkor tökéletes, ha kívül ropogóssá válik a panírbunda.
Káposztás rétes
Hozzávalók:
1 csomag réteslap, 1 kg káposzta, 5 dkg cukor, 3 g törött bors, zsír, só
1 csomag réteslap, 1 kg káposzta, 5 dkg cukor, 3 g törött bors, zsír, só
Elkészítés:
1. A káposztafejet a torzsájától megtisztítjuk és lereszeljük, majd sóval elkeverjük, aztán állni hagyjuk. Amikor a zöldség rostjai ellazultak, kinyomkodjuk.
2. Lábasban zsírt hevítünk, a cukrot aranysárgára pirítjuk benne, és a káposztát belehelyezve hozzáadjuk a törött borsot, és gyakran kevergetve fedő alatt puhára pároljuk.
3. Az elkészített káposztát lehűtjük, a kinyújtott és olvasztott zsírral meglocsolt réteslapra szétterítjük, felcsavarjuk, megzsírozott sütőlapra tesszük, tetejét olvasztott zsírral megkenjük és forró sütőben megsütjük.
4.Az édesszájúak tálaláskor porcukorral is megszórhatják.
4.Az édesszájúak tálaláskor porcukorral is megszórhatják.
Diétás káposztapalacsinta
Hozzávalók:
A palacsintához: 250 gramm káposzta, 1 fej hagyma, 2 ek. kókuszliszt, 4 tojás, 1 ek. szójaszósz, 1/4 tk. őrölt fekete bors, 3 gerezd fokhagyma, 1 ek. kókuszolaj
A palacsintához: 250 gramm káposzta, 1 fej hagyma, 2 ek. kókuszliszt, 4 tojás, 1 ek. szójaszósz, 1/4 tk. őrölt fekete bors, 3 gerezd fokhagyma, 1 ek. kókuszolaj
A mártáshoz: 2 dl sűrű joghurt, 1 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
1. Összekeverjük a mártás hozzávalóit, majd félrerakjuk.
2. Egy kis tálban habverővel jól összekeverjük a tojást, a borsot és a fokhagymát. Majd ebbe az alapba forgatjuk bele az előkészített, lereszelt káposztát, a finomra vágott hagymát és a kókuszlisztet.
3. Forró serpenyőben kevés kókuszolajon palacsintákat sütünk a masszából a hagyományos módon.
4. Tetejére görög joghurtot, tejfölt vagy fokhagymás mártást rakhatunk, ízlés szerint.