2024-01-03
Salátától a muffinig: finomságok céklából
A céklát legtöbben csak savanyúságként ismerik, pedig sokféleképpen elkészíthető zöldségféle. A téli időszakban különösen fontos vitaminforrás, rendkívül jó hatással van a szervezetünkre.
A cékla egészséges, finom és rendkívül tápláló, igazi vitamin- és ásványianyag-bomba. Rendszeres fogyasztásával A-, B- és C-vitamint, valamint egyebek mellett káliumot, nátriumot, vasat, mangánt és foszfort vihetünk be szervezetünkbe, természetes módon hozzájárulva idegrendszerünk és izomzatunk megfelelő működéséhez, csontjaink egészségének megőrzéséhez. Mivel sok rostot tartalmaz, az emésztőrendszerünk működését is jótékonyan befolyásolja.
Nagyon jól javítja az erőnlétet és a teljesítményt, ezért érdemes céklalevet inni komolyabb fizikai igénybevétel előtt. Ez a hatása a benne található nitrátoknak köszönhető, mert azok a szervezetbe jutva átalakulnak, kitágítják a vérereket, és fokozzák a véráramlást, így a sejtekhez több oxigén és tápanyag jut el. Méregtelenítő, gyulladáscsökkentő és vérkeringést fokozó hatásainak köszönhetően nagyon jó hatással van a bőrünkre is, magas antioxidáns-tartalma pedig a ráncok kialakulása ellen véd.
Céklalé
Ez az immunrendszert erősítő céklalé igazi vitaminbomba, ami nem csak az influenzaszezonban jön jól, hanem egy-egy kimerítő edzés előtt is érdemes kortyolgatnunk, hiszen fokozza a teljesítményünket.
Hozzávalók:
2 közepes cékla, 2 nagyobb sárgarépa, 1 nagy alma, 5 cm-es gyömbér, 1 narancs leve, 1 csipet fahéj
2 közepes cékla, 2 nagyobb sárgarépa, 1 nagy alma, 5 cm-es gyömbér, 1 narancs leve, 1 csipet fahéj
Elkészítés:
1. Mossuk meg az alapanyagokat, a céklát, a répát és a gyömbért hámozzuk meg, és az almával együtt daraboljuk fel.
2. A narancs kivételével centrifugáljunk le mindent egy gyümölcscentrifugán, majd facsarjuk a lébe a narancsot is. Narancs helyett lime-ot, citromot vagy grépfrútot is használhatunk, ezekből viszont kevesebb is elég. Egy csipet fahéjjal még jobb lesz az összhatás!
3. A legjobb azonnal fogyasztani, de 2 napig a hűtőben is eláll.
Csirkés céklaleves
A hideg napokon jól átmelegít ez a tápláló leves, amiben minden megtalálható, amire a szervezetünknek szüksége van. Érdemes akkor is kipróbálni, ha megfáztunk, garantáltan újjászületünk tőle!
Hozzávalók:
1 főzőhagyma, 2 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 cékla, 50 dkg csirkemell, 2 babérlevél, 1 pohár tejföl, só, bors, olaj, őrölt kömény, ecet
1 főzőhagyma, 2 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 cékla, 50 dkg csirkemell, 2 babérlevél, 1 pohár tejföl, só, bors, olaj, őrölt kömény, ecet
Elkészítés:
1. A hagymát apróra vágjuk, és egy fazékban, kevés olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a karikára vágott répákat és a kockára vágott céklát, majd átpirítjuk.
2. Felöntjük kb. 1,5 l vízzel, hozzáadjuk a feldarabolt húst és a babérlevelet, majd lefedve puhára főzzük. Közben ízesítjük sóval, borssal és őrölt köménnyel.
3. Ha a leves elkészült, simára keverjük a tejfölt egy kevés leveslével, majd a leveshez öntjük, és összeforraljuk. Végül ízlés szerint egy kevés ecettel ízesítjük.
Majonézes céklasaláta
A gazdag ízvilágú majonézes céklasaláta önmagában is megállja a helyét, de köretként sült húsok mellé is kínálhatjuk. Könnyen elkészíthető, és rendkívül finom.
Hozzávalók:
5 cékla, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 ek. tejföl, 3 ek. majonéz, ízlés szerint só, bors
5 cékla, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 ek. tejföl, 3 ek. majonéz, ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
1. A céklát főzzük meg, majd várjuk meg, amíg kihűl. Egy nagy lyukú reszelőn reszeljük le. A fokhagymát zúzzuk össze, a petrezselymet vágjuk apróra.
2. A tejfölt keverjük össze a majonézzel, sózzuk, borsozzuk. A reszelt céklát, az összevágott petrezselymet, a fokhagymát forgassuk össze a majonézes keverékkel.
3. Tegyük néhány órára hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
Céklás muffin
Ha édes ízekre vágyunk, de az év eleji diétafogadalmunkat is tartani szeretnénk, süssük meg ezt a jóízű, ám egyáltalán nem hizlaló sütit.
Hozzávalók:
1 tojás, 100 g főtt cékla, 100 g zabpehelyliszt, 10 g holland kakaópor, édesítő, csipetnyi só, 1 tk. sütőpor, 1 ek. folyékony kókuszolaj, 90 g tejföl vagy joghurt, rumaroma
1 tojás, 100 g főtt cékla, 100 g zabpehelyliszt, 10 g holland kakaópor, édesítő, csipetnyi só, 1 tk. sütőpor, 1 ek. folyékony kókuszolaj, 90 g tejföl vagy joghurt, rumaroma
Elkészítés:
1. A száraz hozzávalókat elkeverjük.
2. A főtt céklát aprítógépben összeaprítjuk, elkeverjük a tejföllel, az olajjal, a tojással és az aromával, majd a száraz hozzávalókkal.
3. Muffinformába kanalazzuk, és előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük.
4. Nyitott sütőajtónál hagyjuk kihűlni.