Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-06-25

Gyermekkorunk ízei: a vajas kifli

Gyermekkorunk ízei: a vajas kifli

Ahogy minden másban, kifliben is különböző az emberek ízlése: van, aki a roppanós héjúra, van, aki a puhán omló tésztájúra esküszik. Előfordul azonban, hogy valaki mindkét dolgot keresi egyetlen kifliben, ropogós héjúra, de belül omlós állagúra vágyik. Mi a titka a békebeli vajas kifli elkészítésének? Eláruljuk rögtön.
 
A klasszikus vajas kiflit, amely foszlós, és megízlelve emlékek sorát idézi fel bennünk, megsüthetjük otthon is, vagy minőségi alapanyagokból gyúrva készen is megvásárolhatjuk. Ha otthon állunk neki, van egy trükk, amivel tökéletes hatást érhetünk el, ez pedig a vízgőz. Amíg a kifli tésztáját kelesztjük, a sütőnket melegítsük elő 200 fokra, az aljába pedig tegyünk egy fémedényt, amelybe 1 dl vizet öntünk. Az így keletkezett gőzben sült kiflik épp olyanok lesznek, mint amilyeneket szerettünk volna, kívül ropogóssá, belül foszlósakká válnak.
 
Békebeli vajas kifli
(8 darab)
Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 3 ek. tejföl, 2 tk. só, 5 dkg olvasztott vaj, 2,5 dkg friss élesztő, 2 dl víz, nagyszemű só a tetejére
Elkészítés:
1. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, összevegyítjük a sóval. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a vizet, a tejfölt és az olvasztott vajat, végül rámorzsoljuk az élesztőt. Kézzel vagy géppel dagasztani kezdjük.
2. A kenyértésztánál kissé lágyabb, de nem ragacsos tésztát dagasztunk. Amikor már nem ragad a tálhoz vagy a kezünkhöz, kelesztőtálba tesszük, lefedjük, és 45 perc alatt hagyjuk a duplájára nőni.
3. A megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk a vékonyan belisztezett gyúródeszkára vagy munkapultra. Kiütögetjük belőle a levegőt, és 8 egyforma darabba vágjuk. Egyesével gömbölyítjük, majd konyharuhával letakarva 10-15 percig pihentetjük.
4. Ismét vékonyan belisztezzük a munkafelületet és megformázzuk a kifliket. Ehhez a gömböket vékony háromszögekké nyújtjuk, majd a szélesebb oldalánál kezdve feltekerjük, így alakul ki a klasszikus kifliforma. Sütőpapírral beborított sütőlemezre fektetjük, egymástól legalább 5-6 cm távolságra.
5. Letakarjuk, és 25-30 percig kelni hagyjuk. Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra, és az aljába bekészítünk egy fémedényt, amibe 1 dl vizet teszünk.
6. A megkelt kifliket lepermetezzük kevés hideg vízzel, megszórjuk nagy szemű sóval, és a tepsit a forró sütőbe rakjuk. A kifliket 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
 
Készen a Vál-völgye Pékségtől
Ha viszont időhiány miatt inkább úgy döntenénk, hogy készen vásároljuk meg a vajas kiflit, a Nekedterem jól ismert oldalán rendelhetünk belőle. Új beszállítójuk a Vál-völgye Pékség, amely többféle kenyeret és péksüteményt készít, sőt vajas kiflit is kínál. Miért érdemes őket választanunk? 
Az Alcsútdobozon üzemelő pékségben ragaszkodnak a tradicionális értékekhez, ugyanakkor a mai élet követelményeinek is igyekeznek megfelelni, és kiemelkedő színvonalat nyújtanak. 
Ezt csak úgy tudják elérni, ha kiváló alapanyagokkal dolgoznak: ezért használják a belga Callebaut csokoládégyártó vállalat 100 százalék kakaóvaj-tartalmú csokoládé-alapanyagait, a Bernsdorf holland kakaóport, az olasz Elenka szicíliai pisztáciapasztát és a Flechard francia lapvajat. 
Kézműves jellegű termékeik magas nívóját a szakmai elismerések és a fogyasztói visszajelzések egyaránt igazolják. (A tavalyi Great Taste Awards nemzetközi élelmiszeripari verseny döntőjében például a pisztáciás csigájukkal nyertek díjat.)
Készre sütött és fagyasztott péksüteményeiket egyedi, korszerű technológiával teszik könnyen felhasználhatóvá, tökéletesen élvezhetővé, egyedi igényeknek is megfelelve.
 

Ajánló
Ajánló
Fura ételek és egy véletlen recept

Fura ételek és egy véletlen recept

A hétköznapi, néha már unalmas ételek mellett érdemes néha beiktatni egy-egy olyan érdekességet,...

Tekerjünk egy tortillát!

Tekerjünk egy tortillát!

Ha könnyen elkészíthető egészséges ebédre vagy vacsorára vágyunk, a tortilla ideális választás....

Salátától a muffinig: finomságok céklából

Salátától a muffinig: finomságok céklából

A céklát legtöbben csak savanyúságként ismerik, pedig sokféleképpen elkészíthető zöldségféle. A...