2024-07-11
Italok, amik nyáron jobbak, mint a kávé
Ha visszafognánk egy kicsit a kávézást, a legjobb, ha a fokozatosságot választjuk. Persze nem gond, ha be-betérünk a kedvenc kávézónkba, de a feketét időnként helyettesíthetjük más itallal is.
Nagyon sokan isznak rendszeresen kávét, a víz után a második helyet foglalja el a legnépszerűbb italok listáján. Előfordulhat azonban, hogy észre sem vesszük, hogyan csap át a kávé élvezete koffeinfüggésbe. A benne lévő koffein legismertebb hatása, hogy stimulálja a központi idegrendszert – épp emiatt fogyasztjuk szívesen. Ám ha kellemetlen testi tüneteket, heves szívdobogást vagy álmatlanságot tapasztalunk, amelyekhez esetleg megmagyarázhatatlan feszültség, ingerültség, szorongás társul, ideje, hogy kicsit megváltoztassuk a szokásainkat. Nem kell persze teljesen leszoknunk a kávézásról, a Hegyvidék kártya elfogadóhelyek kávézói tárt kapukkal várnak minket, de érdemes egy-egy napot beiktatnunk, amikor másfajta itallal indítjuk a reggelt.
Zöld tea
A zöld teának sok, egészségünkre gyakorolt kedvező hatása ismert: csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, stabilizálja a vércukorszintet, sőt a rákos sejtek elpusztítására is képes lehet. A legújabb kutatások azt is feltárták, hogy a rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni az Alzheimer-kórt. Ez a hatás jórészt a katekin nevű antioxidánsnak köszönhető, amely felveszi a harcot a sejtek károsodásával.
Elkészítés: A zöld tea a kedvenc nyári hűsítőnk lehet. Hidegen áztatva a legjobb, mély és tiszta íze van, de nem keserű. Egy literes üvegbe tegyünk egy kiskanálnyi zöldtea-levelet, töltsük tele hideg vízzel, tegyük éjszakára a hűtőbe. Másnap szűrjük le, és lassan kortyolgatva, ízlésünk szerint ízesítve igyuk meg.
Citromos korianderital
A friss, nyers korianderzöld tele van ásványi anyagokkal és vitaminokkal (A-, C-, K-vitamin). Lenyomja a vércukorszintet, erősíti a csontokat. Különösen ajánlott az elhízottak, asztmások, alacsony hemoglobinszintűek számára.
Elkészítés: Vagdossunk fel 2-3 szál friss korianderzöldet. Tegyük konyhai robotgépbe, adjunk hozzá 1 dl vizet. Készítsünk belőle sima levet. Öntsük hozzá egy fél citrom kicsavart levét, majd ízlés szerint töltsük fel vízzel. Reggel, üres gyomorra igyuk.
Gyömbéres tea vagy limonádé
Az ázsiai fűszernövény gyökerének fő hatóanyagai: shogaol és gingerol. Ezek az illatos összetevők szuper hatásúak az immunrendszerre, gyulladáscsökkentők, emellett az emésztést is segítik.
Elkészítés: Kétujjnyi friss gyömbért reszeljünk le és öntsünk rá 1 liter gyöngyöző forró vizet. Hagyjuk állni, amíg langyosra hűl, ekkor ízesítsük. A gyömbérből készített teához adjunk egy kis narancslevet, citromot, házi mézet. Fantasztikusan finom lesz, és nagyon jó, ha ki szeretnénk váltani a kávét. A gyömbéres limonádé citrommal, jéggel és mentával felturbózva a legfinomabb alkoholmentes frissítő a forró nyári napokon!
Narancsos kávéital
Ha mégsem tudunk lemondani a kávénkról, a forróságban jólesik a szokott eszpresszó jéggel, narancslével megbolondítva. Valódi ínyencség, tele gyümölcsös ízekkel, illatokkal. A fekete a felébredésben óriási segítség, ám narancslével elegyítve biztosítja egész napra a C-vitamin-bombát.
Elkészítés: Főzzünk le egy eszpresszót, és hagyjuk kihűlni. Egy magas poharat töltsünk meg kétharmadig jéggel, majd öntsünk rá 2 dl narancslevet. A kihűlt kávét csorgassuk a narancsos-jeges alapra, és így kóstoljuk meg. Ha még kifinomultabb élményre vágyunk, felturbózhatjuk kevés tonikkal, és díszíthetjük narancsszeletekkel.