Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-08-13

Grillezzünk okosan!

Grillezzünk okosan!

Ahhoz, hogy a szabadban sütögetés jól alakuljon, az elkészült ételek pedig finomak legyenek, érdemes betartanunk néhány szabályt. Ha ezekre figyelünk, fantasztikus lakomát készíthetünk magunknak és a meghívottaknak. 
A grillezés a nyár egyik legjobb programja, hiszen ilyenkor összeköthetjük a kellemeset a hasznossal: miközben élvezzük az együttlétet barátainkkal, családtagjainkkal, nagyszerű fogásokat süthetünk, amelyeket aztán közösen fogyaszthatunk el. Nem csoda, hogy egyre többen kapnak kedvet, hogy elkészítsék életük első grillebédjét vagy -vacsoráját. Fontos azonban, hogy alaposan felkészüljünk a grillezésre, hiszen ha az alapanyag felkerült a grillrácsra, azt folyamatosan figyelni kell, egy percre sem hagyhatjuk őrizetlenül a parázs felett sercegő húsokat, zöldségeket.
 
Húsok grillezése
 
- A grillezés legfontosabb része a jó minőségű alapanyag beszerzése. Mindig friss húst használjunk, sose mélyhűtöttet.
- Grillezés előtt semmiképpen se sózzuk meg a húst, mert az elvonja a nedvességet, és a hús könnyebben kiszárad.
- Ha sütés előtt pár csepp citrommal átdörzsöljük, akkor felpuhulnak a hús rostjai.
- A hússzeletek ne legyenek nagyon vastagok, mert különben nem sülnek át, ideális az 1 cm vastagság.
- A húsokat grillezés közben nem szabad villával megszúrni, mert kifolyik a levük, a zsírjuk, és kiszáradnak. Használjunk inkább lapátot vagy csipeszt.
- Füstölt húsárut ne grillezzünk, mert a grillezés folyamán rákkeltő anyagok keletkeznek!
- A kicsit zsírosabb húsok alkalmasabbak a grillezésre, a sovány húsok kiszáradnak, rágósak lesznek. 
- Ne forgassuk a hússzeleteket, mert elvesztik a szaftjukat. Elég egyszer, amikor a hús oldala és teteje a hőtől elfehéredik.
- Ha csontos húst sütünk, akkor a csont mellett kisebb vágást ejtve ellenőrizhetjük, hogy átsült-e.
- Ha pácoljuk a húst, akkor érdemes már 2–6 órával előbb előkészíteni, így sokkal ízletesebb, porhanyósabb lesz, és rövidebb idő alatt elkészül.
- Tapintással megállapítható, hogy a hús megsült-e már: a legvastagabb részén nyomjuk meg, ha már kemény, akkor átsült. A hal húsa akkor sült át, ha a színe már nem áttetsző.
- Mindenképp kerüljük el, hogy a hús kívül égett és belül nyers legyen – így nemcsak ehetetlen, de olyan baktériumok is maradhatnak benne, amelyek megbetegíthetnek minket.
 
 
Zöldségek, gyümölcsök
 
- Grillezésre sokféle zöldség alkalmas: gomba, paprika, cukkini, padlizsán, burgonya, paradicsom, kukorica, hagymafélék. 
- A zöldségek alacsonyabb hőfokon és rövidebb idő alatt megsülnek, mint a húsok, így kisebb parázson, a felső grillrácson süssük őket.
- Ügyeljünk arra, hogy a zöldségeket ne süssük túl, mert az ízük keserű lesz. A zöldség akkor jó, ha a grillcsíkok már látszódnak rajta.
- Túl sok alapanyagot egyszerre ne tegyünk a grillre, mert akkor nem sülni, hanem párolódni fognak.
- Bár idehaza még kissé szokatlan, a gyümölcsök is kiválók lehetnek grillezve. Az alma, körte, barack, banán, ananász grillen sütve, majd őrölt fahéjjal, vaníliafagylalttal, esetleg mézzel tálalva, csokiba mártva nagyszerű desszert lehet.
 
Páclevek, fűszerek
 
Páclében érlelve, marinálva mind a húsok, mind a zöldségek sokkal szaftosabbak, zamatosabbak. Különböző pácokat készíthetünk olívaolajas alappal, fűszerkeverékekkel, zöldfűszerekkel, fokhagymával.
A pác nemcsak finom, de védőréteget is képez, így az alapanyagok értékes íz- és tápanyagai is megmaradnak.
A pác maximum négy ízesítőből készüljön, kerüljük a túlzásokat.
A pácolás ideje húsoknál minimum 2–6, halaknál 1, zöldségeknél fél óra.
 
Minden egy helyen
 
A Nekedterem weboldalán külön menüpontot alakítottak ki GrillszezON néven, hogy ezzel is megkönnyítsék a dolgunkat. Négy almenü oldja meg minden problémánkat:
 
Dobd a grillre – Itt találhatjuk meg azokat a húsokat, zöldségeket, grillkolbászokat, grillsajtokat, amelyek a legjobb alapanyagok lehetnek a kerti partihoz. Ha vegetáriánus vendégeink vannak, éppúgy megrendelhetjük számukra a legfinomabb zöldségeket, mint húsimádó barátainknak a legszaftosabb, szuvidált ínyencségeket. Ha pedig hamburgert sütnénk, kész grillburgeres dobozt is vásárolhatunk, amiben minden megvan, ami egy ínycsiklandó hamburgerhez kell.
 
Ízesíts: szószok, savanyúk – Ez az almenü kínálja azokat a fűszersókat, különböző ketchupokat, BBQ-szószokat, amelyekkel még finomabbá tehetjük a választott hozzávalókat. Itt kereshetünk magunknak savanyúságot is, ha azzal a grillhúsok jobban csúsznak, legyen szó csalamádéról, kovászos uborkáról vagy fermentált lila káposztáról.
 
Hörpints – Bármilyen jóízűek az ételek, illik valamivel leöblíteni őket! Magas minőségű mézborok, kézműves sörök és sokféle ízesítésű szénsavas szörpital is rendelhető a többi finomság mellé.
 
Sütizz – Ennél a pontnál azokra is gondoltak, akik édesszájúak, és a grillezést szeretnék valamilyen desszerttel megkoronázni, ugyanakkor nem feltétlenül a cukrozott sütemény az ízlésük szerint való. Nos, nekik is van miből válogatni, a somlói pohárkrémtől kezdve a tiramisutortán keresztül a vegán brownie-ig. 
 

Ajánló
Ajánló
Fura ételek és egy véletlen recept

Fura ételek és egy véletlen recept

A hétköznapi, néha már unalmas ételek mellett érdemes néha beiktatni egy-egy olyan érdekességet,...

Tekerjünk egy tortillát!

Tekerjünk egy tortillát!

Ha könnyen elkészíthető egészséges ebédre vagy vacsorára vágyunk, a tortilla ideális választás....

Salátától a muffinig: finomságok céklából

Salátától a muffinig: finomságok céklából

A céklát legtöbben csak savanyúságként ismerik, pedig sokféleképpen elkészíthető zöldségféle. A...